بزرگنمايي:
چه خبر - زبالههاي پلاستيکي زمين را خواهند بلعيد!
بنابر اعلاميه سازمان ملل هر ساله ميليونها تن زباله هاي پلاستيکي دراقيانوسها انباشته ميشوند. اين اتفاق يک بحران جدي براي زمين محسوب ميشود زيرا اين نوع از آلودگي باعث تخريب اکوسيستم اقيانوسها ميشود. در اين رابطه پاسخ به برخي از سوالات ميتواند موجب بالارفتن سطح آگاهي انسانها و در نتيجه نجات سياره زمين شود.
چرا آلودگي پلاستيکي براي طبيعت يک تهديد جدي به شمار مي رود؟
حدود 60 الي 70 سال از عمر برخي پلاستيکهاي توليد شده ميگذرد؛ پلاستيکهايي که در صنايع و تجارتهاي مختلفي از جمله پوشاک، تغذيه، امور مهندسي، طراحي و همچنين ساخت و سازها استفاده شدهاند. شايد بتوان گفت بزرگترين مزيت پلاستيکها، مشکل سازترين ويژگي آنها براي طبيعت محسوب ميشود. در واقع دوام و ماندگاري پلاستيک براي مدت طولاني خطرسازترين ويژگي اين محصولات است. تقريبا تمامي پلاستيکهاي توليد شده تا به امروز هنوز در چرخه طبيعت وجود دارند و سالهاي بسيار زيادي طول ميکشد تا آنها از اين چرخه خارج شوند و يا به عبارتي تجزيه شوند.
توليد بطري هاي پلاستيکي يک جريان روبه رشد
بطريهاي نوشيدني يکي از رايج ترين زبالههاي پلاستيکي به شمار ميروند. به طور ميانگين سالانه حدود 480 ميليون بطري پلاستيکي به فروش ميرسد که از اين تعداد حدود 110 ميليون بطري توسط کارخانه کوکاکولا توليد ميشود! بر طبق آمار تا کنون کمتر از 50 درصد از تعداد بطريهاي توليد شده براي بازيافت جمع آوري و حدود هفت درصد از آنها به بطريهاي جديد تبديل شدهاند.
چه مقدار پلاستيک در زمين وجود دارد؟
بر اساس گزارشها تا کنون بيش از هشت ميليون تن پلاستيک بازيافت نشده و همچنين 6.3 ميليون تن آلودگي پلاستيکي در سراسر دنيا توليد شده است! از اين ميزان، تنها 9 درصد بازيافت و 12 درصد سوزانده شدهاند و بر طبق آمار متاسفانه 79 درصد از آنها بر روي زمين و محيط زيست انباشته شدهاند.
چه مدت طول ميکشد تا محصولات پلاستيکي تجزيه شوند؟
مدت زماني که براي تجزيه محصولات پلاستيکي نياز است بر اساس شرايط محيطي و نوع محصول متفاوت است. براي مثال براي ليوانهاي يک بار مصرف 50 سال، بطريهاي فلزي 200 سال، پوشک بچه و همچنين بطريهاي پلاستيکي 450 سال و براي تجزيه ريسمان ماهيگيري 600 سال زمان نياز است!
اگر توليد زباله ها به همين شکل و با چنين مديريت و رويکردي ادامه يابد، پيش بيني ميشود که تا سال 2050 تقريبا 12 ميليون تن زباله پلاستيکي در طبيعت وجود خواهد داشت. از اين رو اقدام و برنامهاي جدي براي مهار و مقابله با اين معضل زيست محيطي نياز است.
منبع: jamnews.com