بزرگنمايي:
چه خبر - ويروس اچ آي وي بر روي مغز هم تاثير مي گذارد
محققان دريافتهاند که ويروس نقص ايمني انساني اچ آي وي (HIV)، مغز را نيز در همان مراحل اوليه ابتلا به عفونت تحت تاثير قرار ميدهد. از مدتها پيش مشخص شده بود که مبتلايان به ويروس اچآيوي، علائم شناختي منفي از قبيل افسردگي و فراموشي را نيز تجربه ميکنند؛ با اين حال معلوم نبود که آيا اين مشکلات به دليل بيماريهاي جسمي بيماران ايجاد شده يا ويروس نقص ايمني بدن باعث شکلگيري آنها شده است.
بر اساس نتايج تحقيقي که جزئيات بيشتري از آن در مجله AIDS منتشر شده، استفان دپلهسيس، محققي از دانشگاه استلنبوش Stellenbosch University افريقاي جنوبي گفت: "تحقيقات ما نشان ميدهد که اچآيوي بر مغز اثرگذار است و اين علائم شناختي فقط ناشي از احساس بيماري، خستگي و افسردگي نيست".
او و همکارانش در اين دانشگاه با استفاده از تصويرسازي تشديد مغناطيسي کارکردي * (fMRI) که نوعي اسکن عصبي دستهبندي ميشود، فعاليت مغزي مبتلايان به اچآيوي را با کساني مقايسه کردند که به اين ويروس مبتلا نبودند.
*تصويرسازي تشديد مغناطيسي کارکردي Functional magnetic resonance imaging به اختصار fMRI:اين روش فعاليت مغز را از طريق تغييرات مربوط به جريان خون اندازه گيري مي کند.
شرکتکنندگان مبتلا به اچآيوي مثبت در اين پژوهش در وضعيت سلامت رواني و جسمي خوبي بودند و دارويي مصرف نميکردند. همچنين هنوز درمان موسوم به ضد رتروويروسي* (ART) را شروع نکرده بودند.
* درمان ضد رتروويروسي Antiretroviral:درمان ضد رتروويروس يا رتروويروسي نوع اصلي درمان HIV يا ايدز ميباشد كه البته شفابخش نيست اما از بيمار شدن فرد براي سالها جلوگيري ميكند. درمان شامل داروهايي است كه بايستي روزانه و تا آخر عمرمصرف شود. اين داروها سرعت تكثير و توليد ويروس HIV در بدن را آهسته مي کنند.
نتايج بررسي حاکي از کاهش جريان خون در يکي از بخشهاي زيرقشري جلويي مغز موسوم به striatal طي انجام وظايفشان بود. آنها همچنين جريان خون و فعاليت کمتري در منطقهاي از مغز داشتند که با جنبههاي مربوط به انگيزه و پاداش مرتبط است.
د پلهسيس تاکيد کرد: "بر اساس نتايج، اين فرضيه مطرح است که چنين روندي ميتواند باعث شود بيماران انگيزهاي کافي براي مصرف دارو يا حتي بيداري از خواب پيدا نکنند".
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : چطور با وجود ابتلا به ويروس HIV زندگي سالمي داشته باشم؟
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : پيشگيري اورژانسي از اچ آي وي ( ايدز )
منبع : salamatonline.ir