بزرگنمايي:
چه خبر - دانستني هايي درباره بيماري سوزاک the clap) gonorrhea)
دلايل ابتلا به سوزاک
عامل اين بيماري نيسريا گونورآ، نوعي باکتري است که مي تواند در غشاءهاي مخاطي به سرعت تکثير شود. اين باکتري در محيط هاي گرم و مرطوب نواحي دستگاه تناسلي، از جمله گردن رحم( دهانه رحم)، رحم و لوله هاي فالوپ در زنان و مجراي ادراري( لوله اي که ادرار را از مثانه به خارج از بدن هدايت مي کند) در زنان و مردان رشد مي کند. البته باکتري نيسريا گونورآ مي تواند در دهان، گلو و همچنين مقعد نيز رشد کند.
ميزان شيوع سوزاک
سوزاک بيماري عفوني بسيار شايعي است که بنابر گزارش مرکز کنترل و پيشگيري بيماري ايالات متحده، هرسال حدود 700 هزار نفر در اين کشور مبتلا مي شوند. اين بيماري ميان نوجواناني که درگير مسائل جنسي زودهنگام مي شوند، بالاترين شيوع را دارد.
علايم بيماري سوزاک
علايم بيماري سوزاک در ميان تمام افراد به يک شکل بروز نمي کند و برخي به ويژه زنان متوجه علايم آن نمي شوند. به همين دليل معمولا درمان آن به تعويق مي افتد. اما اگر علايم خود را نشان دهند، معمولا تا 10 روز پس از عفوني شدن، بروز مي کنند. اما اين بيماري پس از 30 روز به طور کامل خود را نشان مي دهد.
از علايم سوزاک در زن ها مي توان به موارد زير اشاره کرد:
* ترشحات زرد يا سفيد مايل به سبز از واژن
* درد بخش پاييني شکم يا لگن
* سوزش ادرار
* ورم ملتحمه( قرمزي چشم و يا خارش آنها)
* خونريزي بين دوره هاي قاعدگي
* لکه بيني پس از مقاربت
* تورم فرج
* سوزش گلو و تورم غدد گلو( زماني که اين بيماري به ناحيه دهان سرايت کند)
البته علايم اين بيماري در زنان آنقدر ملايم هستند که معمولا بدون توجه باقي مي مانند.
در واقع بسياري از زنان مبتلا تصور مي کنند دچار نوعي عفونت قارچي شده اند و شروع به خوددرماني مي کنند. از آنجايي که ترشحات واژني علايم بيماري هاي گوناگوني مي تواند باشد، بهتر است با مشاهده غيرطبيعي بودن آنها، حتما با پزشک مشورت کرد.
بيماري سوزاک در مردان با علايم زير خود را نشان مي دهد:
* ترشحات سفيد يا زردرنگ متمايل به سبز از آلت تناسلي
* سوزش ادرار
* سوزش گلو
* تورم و يا دردناکي بيضه ها
* غدد متورم در گلو
علايم در مردها معمولا تا 14 روز پس از ابتلا بروز مي کنند.
روش تشخيص سوزاک
براي تشخيص، پزشک نمونه اي از مايع داخل مجراي ادراري در مردان و يا از دهانه رحم در زنان، برمي دارد و براي بررسي به آزمايشگاه فرستاده مي شود. حتي ممکن است نمونه هايي از دهان و يا مقعد برداشته شود. معمولا جواب آزمايش چند روز طول مي کشد.
سوزاک و همچنين بيماري مقاربتي ديگر به نام کلاميديا وجود دارد که معمولا با هم رخ مي دهند. بنابراين پزشک، فرد مشکوک به بيماري سوزاک را از نظر بيماري کلاميديا هم آزمايش مي کند.
روش درمان سوزاک
خوشبختانه بيماري سوزاک درمان شدني است. براي درمان عفونت سوزاک، پزشک آنتي بيوتيک هاي خوراکي و يا تزريقي تجويز مي کند. البته همسر فردي که تحت درمان است، نيز بايد همزمان در روند درمان قرار گرفته تا از دوباره عفوني شدن و يا گسترش بيشتر بيماري جلوگيري شود. بايد دوره درمان تکميل و تمام داروهاي تجويز شده مصرف شوند. البته هرگز نبايد خوددرماني شود و داروهاي تجويز شده براي يک فرد را، بيمار ديگري مصرف نکند. زيرا درمان عفونت سخت تر مي شود. همچنين بيمار تا زماني که درمان نشده است، نبايد با کسي رابطه جنسي برقرار کند. پس از درمان هم، هنگام ارتباط جنسي از کاندوم استفاده کند.
عوارض سوزاک درصورت درمان نشدن
اگر اين بيماري زود تشخيص داده نشده و درمان نشود، در زنان منجر به بيماري التهابي لگن که دربرگيرنده عفونت قسمت بالاي سيستم توليد مثل يعني رحم، لوله هاي فالوپ، تخودان و همچنين داخل لگن است، شده و در نهايت فرد به نازايي مبتلا مي شود. البته در صورت بارداري، خطر بارداري خارج از رحمي بسيار افزايش مي يابد که براي مادر و نوزاد بسيار خطرناک است.
درمان نکردن اين بيماري در مردان، ايجاد اپيديديميت( التهاب مجاري اپيديديم در دستگاه تناسلي مردانه) مي کند. در اين شرايط، بيضه ها بسيار دردناک مي شوند و گاهي اوقات ممکن است به عقيم شدن بيمار منتهي شود. همچنين بيماري درمان نشده سوزاک مي تواند روي پروستات اثر بدي گذاشته و در عين حال مجراي ادراري را زخم کرده و ادرار را سخت و دردناک کند.
افراد مبتلا به سوزاک، مستعد ابتلا به بيماري ايدز نيز هستند. اين عفونت حتي ممکن است وارد خون شود که کشنده است. همچنين عفونت سوزاک در صورت درمان نشدن مي تواند به همه بافت هاي بدن نفوذ کرده و موجب التهاب مفاصل يا اندوکارديت( التهاب درون شامه قلب به معني استقرار و تکثير عامل عفوني در سطح داخلي قلب و دريچه ها) شود. شيوع اين حالت بين 6/0 تا 3 درصد در زنان و 4/0 تا 7/0 درصد در مردان است.
عوارض سوزاک بر روي مادر و نوزاد
بيماري سوزاک در زنان باردار احتمال سقط جنين يا زايمان زودرس را بالا مي برد و عفونت از مادر به نوزاد، به دليل اينکه هنگام زايمان از مجراي زايماني عبور مي کند، سرايت مي کند و منجر به نابينايي، عفونت مفاصل يا ورود عفونت به خون نوزاد مي شود که خطر مرگ را به همراه دارد. به محض تشخيص اين بيماري در زنان باردار و درمان آنها، از اين خطرات کاسته مي شود.
پيشگيري از سوزاک
رابطه جنسي سالم مي تواند از ابتلا به اين بيماري بکاهد. پرهيز از رابطه جنسي با افرادي که به ابتلا به اين آلودگي مشکوک هستند و يا هنگام رابطه بايد حتما از کاندوم استفاده نمايند. اقدامات ديگري که خاص پيشگيري از ابتلا به سوزاک است مثل پيشگيري دارويي در چشم نوزادان و توجه به تماس هاي بيماران مبتلا به ساير بيماري هاي عفوني نيز از اهميت برخوردار است. داشتن شرکاي جنسي متعدد، خطر ابتلا به اين بيماري را افزايش مي دهد. در صورت بروز اين بيماري در شخص، بايد به سرعت گزارش داده شود زيرا با اين کار از شيوع آن جلوگيري به عمل مي آيد.
داشتن زندگي سالم، فرد را از ابتلا به اين بيماري و البته ديگر بيماري هاي جنسي، محفوظ نگه مي دارد.
منبع: salamatnews.com