بزرگنمايي:
چه خبر - اعمال افزايش تعرفه آب و برق پرمصرفها از خرداد
بحران برق در سال گذشته همه بخشهاي کشور و به ويژه بخشهاي توليدي را تحت تاثير قرار داد و يکي از راهکارهاي مهمي که براي مقابله با اين بحران از آن غفلت شد، اصلاح تعرفه برق مشترکان پرمصرف بود.
پافشاري وزارت نيرو براي اصلاح تعرفه هاي آب و برق باعث شد تا در روزهاي پاياني سال گذشته دولت با پيشنهاد وزارت نيرو مبني بر افزايش تعرفه هاي آب و برق براي پرمصرف ها موافقت و آنرا تصويب کند.
کارشناسان بر اين باور هستند که مشترکان پرمصرف نه تنها بهاي واقعي آب و برق خود را نمي پردازند، بلکه با مصارف بي رويه نيز بحران ساز ميشوند.
*يارانه پنهان 1 درصد مشترکان پرمصرف برق بيشتر از حداقل حقوق کارگران است
با توجه به اطلاعات قبض مشترکان مناطق عادي، 85 درصد از مشترکين زير 400 کيلووات ساعت در ماه برق مصرف ميکنند و 15 درصد مابقي نيز مصرف برق بالاي 400 کيلووات ساعت در ماه داشته و به عنوان مشترکان پرمصرف شناخته ميشوند.
نکته قابل توجه اين است که در بين مشترکان پرمصرف نيز حدود يک درصد از مشترکان نيز وجود دارند که مصارف برق آنها به صورت بسيار غير متعارف بوده به طوري که متوسط مصرف آنها بيش از 1500 کيلووات ساعت در ماه است. اگر چنانچه قيمت برق متوسط قيمت برق صادراتي به کشورهاي همسايه به مقدار 9.5 سنت درنظر گرفته شود آنگاه با احتساب قيمت دلار سامانه سنا، يارانه برق اين يک درصد از مشترکين بسيار پرمصرف بيش از يک ميليون و 330 هزار تومان در ماه خواهد شد.
اين امر در حالي است که حقوق يک کارگر در سال گذشته به ميزان يک ميليون و 116 هزار تومان مصوب شده است. به همين دليل، ميتوان گفت که يارانه برق يک درصد از مشترکان بسيار پرمصرف از حقوق يک کارگر در ماه بيشتر بوده و اين مصداق بارز بي عدالتي و نابخردي در نظام تعرفهگذاري برق است.
در بخش آب نيز پايين بودن قيمت آب باعث شده تا مشترکان خانگي بدون در نظر گرفتن الگوي مصرف،صرفه جويي را چندان جدي نگيرند و اين جدي نگرفتن را ميتوان در بالا بودن سرانه مصرف آب در ايران (سرانه مصرف آب در تهران 250 ليتر تا 300 ليتر) به خوبي ديد.
سرانه مصرف آب شرب در ايران هم اکنون 220 ليتر در شبانه روز به ازاي هر نفر است که اين رقم در برخي از کلانشهرهاي کشور مانند تهران به بيش از 300 ليتر در شبانه روز مي رسد که يکي از دلايل بالا بودن سرانه مصرف را بايد در ارزان بودن قيمت آب جستجو کرد.
هدايت فهمي معاون مدير کل دفتر برنامه ريزي کلان آب و آبفاي وزارت نيرو در اين باره گفت: سرانه مصرف آب در ايران هم اکنون 220 ليتر در شبانه روز به ازاي هر نفر است که اين رقم در برخي از کلانشهرهاي کشور مانند تهران به بيش از 300 ليتر در شبانه روز ميرسد.
وي افزود: مصرف بهينه و معقول از آب شهري مستلزم فرهنگ سازي، به کارگيري از تجهيزات کاهنده مصرف آب، استفاده از لوازم خانگي با ميزان مصرف استاندارد، روش بازچرخاني آب خاکستري و بسياري موارد ديگر است.
همچنين مصرف سرانه آب در بخش خانگي (آب شرب لوله کشي خانگي) در ايران به طور متوسط در طول سال 157 ليتر در روز به ازاي هر نفر برآورد مي شود که شامل پنج ليتر آشاميدن، 10 ليتر پختوپز، 50 ليتر حمام و شستوشو، 20 ليتر لباسشويي، 15 ليتر ظرفشويي، 30 ليتر مصارف بهداشتي، 10 ليتر نظافت خانه و 17 ليتر مصارف متفرقه ميشود.
در برخي کلانشهرهاي کشور از جمله تهران، اين ميزان (مصرف سرانه آب در بخش خانگي) در فصل گرم سال به حدود 250 ليتر در شبانه روز به ازاي هر نفر مي رسد، در حالي که متوسط سرانه مصرف آب در بخش خانگي در دنيا 135 تا 140 ليتر در روز به ازاي هر نفر است. اين رقم در کشورهاي اروپايي که از ميانگين بارشهاي بالايي نيز برخوردارند، به طور متوسط 130 ليتر در شبانه روز است.
خوشبختانه دولت در نهايت به اين نتيجه رسيد که در گام نخست براي واقعي شدن قيمت آب و برق بايد به سمت تشويق و تنبيه مشترکان و افزايش تعرفه آب و برق مشترکان پزمصرف حرکت کند.
براساس مصوبه دولت که به وزارت نيرو هم ابلاغ شده است از ابتداي ارديبهشت ماه بهاي آب شرب و برق تمامي مشترکان سالانه به ميزان 7 درصد افزايش مي يابد و از ابتداي خرداد ماه،سالانه 16 درصد به خالص صورتحساب آب و برق مصارف خانگي مشترکان بالاي الگوي مصرف افزوده ميشود که جمع اين رشد تعرفه بالغ بر 23 درصد براي مشترکان پرمصرف خواهد بود.
برخي از کارشناسان و مراکز پژوهشي بر ضرورت افزايش موثر قيمت آب و برق پرمصرف ها در راستاي مديريت مصرف آنها و جلوگيري از تکرار بحران برق در تابستان 98 تاکيد کرده بودند و اين اقدام را گام بزرگي در راستاي تحقق عدالت در زمينه توزيع يارانه هاي انرژي در کشور ميدانستند.
منبع: farsnews.com