تلاش بي نتيجه اتحاديه اروپا؛ بانکهاي آلماني از ايران رفتند
جهان
بزرگنمايي:
چه خبر - بانکهاي اروپايي بطور فزايندهاي از تاييد پرداختهاي مالي بانکهاي ايراني امتناع ميکنند
زماني که دونالد ترامپ، رييس جمهور آمريکا از توافق هستهاي با ايران موسوم به برجام خارج شد، اتحاديه اروپا تلاش کرد با وضع تدابير حمايتي موسسات مالي و تجاري اروپايي را به ادامه تجارت با ايران ترغيب کند. با اين حال به نظر ميرسد اين اتفاق در عمل منجر به نتيجه نشده است و بانکهاي اروپايي به طور فزايندهاي از تاييد پرداختهاي مالي بانکهاي ايراني امتناع ميکنند.
به گزارش روزنامه هاندلبلات آلمان، از 900 بانک فعال آلماني اکنون تنها 40 تا 50 بانک باقي ماندهاند که همچنان به مراودات مالي با ايران ادامه ميدهند.
به گزارش يورونيوز هلموت گوتيبل، رييس محلي شعبه هامبورگ بانک ملي ايران، ميگويد: «80 تا 85 درصد کل تراکنشهاي مالي ما با بانکهاي آلماني برگشت ميخورد».
به گفته اين مقام مسئول، رد پردازش حسابهاي مالي مرتبط با ايران ناقض تعهدات بانک مرکزي آلمان است که وظيفه دارد مراودات مالي حوزه داخل و همينطور سامانه واحد حوزه پرداخت يورو (موسوم به SEPA) را تضمين کند. وزارت اقتصاد آلمان از ارائه پاسخ در اين خصوص خودداري کرده است.
اين در حالي است که پيشتر گونتر اوتينگر، کميسر بودجه و منابع انساني اتحاديه اروپا، گفته بود بانکهاي سپردهگذاري و اعتباري آلمان به طور بالقوه ميتوانند راه حلي براي ادامه مبادله با ايران و دور زدن تحريمهاي آمريکا باشند.
هايکو ماس، وزير خارجه آلمان: «براي اينکه توافق را زنده نگه داريم به راهحل هاي مشخص نياز داريم تا راههاي پرداخت باز بمانند»
ريچارد گرنل، سفير ايالات متحده در برلين، در گفتگو با هاندلبلات از تصميم بانکهاي آلماني در رد انجام تراکنشهاي مالي مرتبط با ايران استقبال کرده و گفته است شرکتهاي آلماني بيش از پيش به تحريمهاي آمريکا عليه ايران ميپيوندند.
هفته گذشته هايکو ماس، وزير خارجه آلمان، در حاشيه مجمع عمومي سازمان ملل گفته بود: «براي اين که توافق را زنده نگه داريم به راهحلهاي مشخص نياز داريم تا راههاي پرداخت باز بمانند و تجارت با ايران ممکن باقي بماند.»
اما آنچه او حرفي از آن به ميان نياورد اين بود که پرداختها همين الان توسط بانکهاي آلماني مسدود شدهاند. به اين معني که پولهاي منتقل شده از خارج از آلمان نميتوانند راه خود را به درون حسابهاي بانکهاي آلماني پيدا کنند. دويچه بانک، بزرگترين بانک آلمان، دي زد بانک، هلبا و حدود 850 بانک آلماني ديگر در کنار شمار عمدهاي از بانکهاي اتريش ارتباط مالي با ايران را قطع کردهاند.
شرکتهايي که به اين دليل متضرر شدهاند نميخواهند نام خود را علني کنند زيرا بيم آن دارند که باز هم بيشتر متضرر شوند.
پارهاي از شرکتهاي آلماني که داراي سهامداران ايراني هستند حتي گفتهاند که ديگر نميتوانند دستمزد کارمندانشان را بپردازند.
آنچه باعث ميشود بانکها از مراودات مالي مرتبط با ايران خودداري کنند، جريمههايي است که در صورت وضع تحريمهاي ثانويه آمريکا متوجه آنان خواهد شد. در سال 2015 کومرتسبانک آلمان 1.5 ميليارد دلار و بانک فرانسوي بانپ 9 ميليارد دلار براي قراردادهاي مالي با ايران جريمه شدند.
در سال گذشته ميلادي حجم تبادلات تجاري ايران و آلمان بالغ بر حدود 1.9 ميليارد دلار ميشد که 300 هزار دلار آن را صادرات ايران به آلمان و 1.6 ميليارد مابقي آن را صادرات آلمان به ايران تشکيل ميداد.
ريچارد گرنل، سفير آمريکا در آلمان، پيشتر از مقامات اين کشور خواسته بود جلوي انتقال 300 ميليون دلار پول از بانکهاي آلمان به ايران بگيرند. ايران در نهايت از برداشت پول چشم پوشيد
کلاوز فردريش، کارشناس ايران در انجمن صنعتي آلماني VDMA که بزرگترين انجمن صنعتي در قاره اروپا است ميگويد: «من تا اين لحظه هيچ تراکنش مالي را نديدهام که بانک به دليلي به جز ارتباط با ايران آن را رد کرده باشد.»
مسئولان بانکهاي آلماني ميگويند که حق رد حسابهاي مالي مرتبط با ايران را براي خود محفوظ ميدانند. يک مقام ارشد يک بانک بزرگ آلمان به روزنامه هاندلبلات گفت: «هر بانکي ميتواند تصميم بگيرد که آيا با ايران تجارت بکند يا نه، اگر اين تجارت ريسک استراتژيکي را شامل شود يا اين که بانک احتمال دهد پول در آخر به نحوي با سپاه پاسداران مرتبط خواهد شد ميتواند از تاييد و انجام آن سر باز زند.»
اما آيا مقررات تازه اتحاديه اروپا براي حفاظت از منافع شرکتهاي اروپايي در مقابل تحريمهاي آمريکا عليه ايران که از روز 7 اوت اجرايي شدهاند مي توانند باعث تغيير در وضعيت شوند؟
آقاي فردريش ميگويد آن مقررات فقط تضمين ميکنند که اگر تجارت يک شرکت اروپايي با آمريکا به خاطر تحريمها لغو شد، اتحاديه به حمايت وارد خواهد شد. اما الان مسئله اين است که هنوز به آن مرحله نرسيده است. يعني بانکها نه به خاطر مشمول تحريم قرار گرفتن، بلکه به خاطر ترس از مشمول تحريم قرار گرفتن نسبت به ايران حساس شدهاند.
گروه بخش خبر
منبع: يورونيوز
-
پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۷ - ۱:۰۱:۴۳ PM
-
۵۷۴ بازدید
-
-
چه خبر