شما هم مثل همه اين عکس دروغين مشهور را باور کرديد؟!
عکس
بزرگنمايي:
چه خبر - افسانه دروغين جايي که آب 2 اقيانوس به هم ميرسد و مخلوط نميشود
سالهاست تصويري در اينترنت ميچرخد که جايي را که آبهاي دو اقيانوس به هم ميرسند و باهم مخلوط نميشوند، توصيف ميکند. آيا چنين پديدهاي واقعا اتفاق ميافتد؟
با جستوجويي ساده در فضاي سايبري ميتوانيد تصاوير و فيلمهايي از جايي در خليج آلاسکا پيدا کنيد که مرز بيانتهاي دو سطح وسيع آب آزاد را با رنگهاي متفاوت نشان ميدهد. قديميترين اين تصاوير به سال 2007 (1386) برميگردد و جالبتر اينکه چنين عنواني براي آن انتخاب شده است: «جايي که آبهاي دو اقيانوس به هم ميرسند و باهم مخلوط نميشوند». برخي ديگر، تيتر «جايي که درياي بالتيک و درياي شمال به هم ميرسند» را براي اين تصاوير انتخاب و ادعا کردهاند که در اين پديده طبيعي و غيرعادي، آبهاي اين دو منطقه هرگز با هم مخلوط نميشوند و مرزي دائمي با هم دارند.
عکسي که باعث گمراهي خيلي ها شده است
حقيقت ماجرا اما چيز ديگري است. اين درست است که تصوير در خليج آلاسکا ثبت شده، اما نه جايي که آبهاي دو اقيانوس به هم ميرسند. محل ثبت تصوير در فاصلهاي نهچندان دور از ساحل قرار دارد، جايي که رودهاي حامل آبهاي شيرين و تازهذوبشده از يخچالهاي روي خشکي، به خليج ميريزند و به آبهاي شور اقيانوس آزاد ميرسند؛ اما چرا رنگ اولي آبي روشن و رنگ ديگري، آبي تيره است؟
«کنث برلند» (Kenneth Bruland) استاد علوم اقيانوسي در دانشگاه کاليفرنيا-سانتاکروز، عکاس همان تصويري است که سال 2007 (1386) به فضاي سايبري راه يافت. آن سال، او همراه با گروهي از پژوهشگران در سفر دريايي اکتشافي به خليج آلاسکا سفر کرد تا نقش آهن را در جريانهاي اقيانوسي و چرخه مواد معدني شمال اقيانوس آرام بررسي کند. هدف اصلي ديگر همکارانش، بررسي جريانهاي کند اقيانوسي (eddy) در اين منطقه بود. برخي از اين جريانها به ابعاد بزرگي با قطر صدها کيلومتر ميرسند و جريانهايي چرخشي از ساحل آلاسکا به درون خليج ايجاد ميکنند.
رودخانه بزرگ کوپر (Copper) که بيش از 450 کيلومتر درازا دارد، همراه با رودخانههاي ديگر، جريان آب شيرين حاصل از يخچالهاي ذوبشده را به خليج منتقل ميکنند. اين آب هرچند شور نيست، اما مواد معدني فراوان و آبرفتهاي زيادي را با خود حمل ميکند که آهن، بخش مهمي از آن را تشکيل ميدهد. همين ترکيبات معدني محلول است که رنگ آب را تغيير داده است.
ميپرسيد اين مواد معدني از کجا ميآيد؟ آبي که از ذوب يخچالها جاري ميشود، در مسير خود کوهها و صخرهها را ميشويد و با ايجاد فرسايش، مواد معدني را لايهلايه از سنگ جدا ميکند. اين مواد را پودر سنگ هم مينامند.
وقتي اين ريزذرات به حجم بزرگتري از آب وارد ميشوند، تحت تأثير جريانهاي اقيانوسي قرار ميگيرند و به ميان خليج آلاسکا منتقل ميشوند. در اين تصوير هم جريان آب شيرين و پر از املاح معدني به آبهاي آزاد رسيده است و به خاطر تفاوت شديد ترکيب محلولها، با مرز مشخصي ديده ميشوند؛ اما اين مرز، دائمي و بدونتغيير نيست. بهتدريج، آبها با هم درميآميزند و املاح در اقيانوس پخش ميشود.
منبع: khabaronline.ir
-
جمعه ۲۷ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۰:۴۵ PM
-
۲۰۵۶ بازدید
-
-
چه خبر