بزرگنمايي:
چه خبر -
عبدالرضا رحماني فضلي در يک برنامه تلويزيوني با بيان اينکه کرمان يکي از استانهايي است که تعداد زلزلههايش در اين روزها بيشتر شده است و آخرين زلزله در کوهبنان با بزرگي 5.2 ريشتر رخ داد، اظهار کرد: متاسفانه اين زلزله موجب خرابي بيش از 300 واحد از 20 تا 100 درصد شد و در اين روزهاي زمستاني براي مردم مشکلات زيادي ايجاد کرد.
وي با بيان اينکه ستاد ساماندهي مسائل زلزله از ساعات اوليه تشکيل شد، گفت: به دليل مناسبت شب يلدا مردم بيدار بودند و خوشبختانه تلفات زيادي نداشتيم اما تعدادي از هموطنان مجروح شدند که در مراحل اوليه دولت تصميم گرفت امکانات لازم و منابع را براي بازسازي اين مناطق تقديم کند.
وزير کشور ادامه داد: عبرت گرفتن از اين مسائل اين است که در کشوري با شرايط خاص و گسلهاي فراوان و فعالي روبهرو هستيم. بنابراين بايد نسبت به يک برنامهريزي جامع و کامل اقدام کنيم تا تلفات را کاهش دهيم.
وي در ادامه به زلزله اخير کرمانشاه اشاره کرد و گفت: وقتي زلزله در کرمانشاه رخ داد مساکني که در زمان جنگ بازسازي شده بودند کمتر حادثه ديدند زيرا حداقل استانداردهاي ساختمانسازي در آنجا رعايت شده بود. همچنين در زلزله 5.2 ريشتري تهران و البرز به دليل استانداردهاي ساختماني خسارت نداديم ولي در زلزله 5.2 ريشتري کوهبنان تخريب به وجود آمد زيرا در بررسيهاي انجامشده مساکن با بافتهاي قديمي و ساخت نامناسبي بودند که با کمترين لرزش امکان ريزش داشتند.
به گفته رحماني فضلي از حدود 20 سال قبل بازسازي و بهسازي مساکن مناطق روستايي توسط بنياد مسکن پيگيري ميشود اما به دليل حجم بالاي روستاها نياز به حرکتي سريع و قوي است که بايد مجلس و دولت نيز به فکر آن باشند.
وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه در تهران هنگام وقوع بحران تا چه ميزان آمادگي داريم، گفت: آن چيزي که واقع است و آن چيزي که در فضاي تبليغاتي و رسانهاي مطرح ميشود از يکديگر متفاوتند. مخاطبان ما هم به دليل اينکه در شرايط و جغرافياي زلزله قرار نگرفتند شايد به آن معنايي که ما در صحنه بوديم و ديديم، درک متفاوتي داشتند. آنها براساس خبرهاي رسانهها داوري ميکنند.
وي افزود: واقعيت اين است که در ساعتي که زلزله کرمانشاه به وقوع پيوست راديو و تلويزيون اعلام کردند که مرکز زلزله در کشور عراق است و بعد از پيگيري مشخص شد که زلزله در داخل ايران بوده است. همچنين اولين اتفاقي که در آنجا افتاد قطع آب، برق و گاز بود و جادهها بسته شدند و مردم نيز زير آوار مانده بودند و فشار روحي و جسمي وجود داشت.
وزير کشور در ادامه با بيان اينکه ستاد بحران در لحظات اوليه پس از وقوع زلزله در وزارت کشور تشکيل داديم، گفت: اولين نگراني من اين بود که لولههاي گاز که ممکن بود بر اثر زلزله ترکيده باشند اگر موجب انفجار شوند همه شهر آتش ميگيرد. همچنين نگرانيهايي نيز در خصوص انفجار پمپبنزينها، برقگرفتگي و شکستهشدن سدها نيز وجود داشت که گاز، برق و سد مديريت شدند و دامنه حادثه را شناسايي و مديريت کرديم.
به گفته وي گام بعدي اين بود که تعداد تلفات را پايين بياوريم بنابراين به تمامي نيروها دستور داديم که به مناطق آسيبديده بروند و با وجود قطعي برق و تلفن که باعث ميشد برآوردي از خسارت نداشته باشيم اما بالاترين حد خسارت را تخمين زديم و از ارتش، سپاه و بسيج خواستيم که با تمامي نيروهاي خود مردم را از زير آوار نجات دهند.
وي با بيان اينکه وزارت راه و شهرسازي موظف به بازگشايي راهها شد، گفت: به دليل اينکه در آن ساعت از شب امکان پرواز هليکوپتر نبود امکانات محلي را به کمک آورديم. همچنين حدود 1900 روستا و 7 شهر آسيب ديده بودند که به همه دستگاهها آمادهباش داديم زيرا بالاترين حد خسارت را تخمين زده بوديم که در نهايت توانستيم در اولين طلوع خورشيد هليکوپترهايي را به آنجا منتقل کنيم که 54 فروند هليکوپتر آماده در آن مناطق داشتيم.
وزير کشور اضافه کرد: وقتي به منطقه زلزلهزده رسيديم در بازديد از منطقه سرپل ذهاب دستور داديم آب و چادر براي مردم بياورند و در همان لحظه اعلام کرديم به مردم بگويند که هر کسي در هر جايي گمشدهاي دارد به ما اعلام کند. در ساعت 13:30 هيچ گمشدهاي نبود يعني هيچکس در زير آوار نبود. همچنين تا بعدازظهر همان روز 2700 نفر از زير آوار نجات پيدا کردند. در خصوص مجروحان نيز تا ساعت 7 بعدازظهر همان روز حدود 5000 مصدوم زلزله به استانهاي کرمانشاه، تهران و همدان منتقل شدند.
رحماني فضلي با بيان اينکه ارتش مسئول رسيدگي به شهرها و سپاه مسئول رسيدگي به روستاها شد، گفت: تا ساعت 23:30 همان شب 20 تا 25 هزار تخته چادر توزيع شد و غذا و امکانات رسيد. همچنين در دو روز اول حدود 90 هزار چادر نيز توزيع شد بنابراين اگر کشورهايي که زلزله بيش از 6.5 ريشتر داشتند را از نظر ميزان کمکرساني با اين زلزله مقايسه کنيم ميبينيم که نبايد زحمات را ناديده گرفت. البته مردم حق دارند گلايه کنند زيرا خانههايشان خراب شده است و خانوادههايشان را از دست دادهاند. قطعا آنها حق دارند و ما نيز بايد تلاش کنيم.
وي افزود: تعداد خانههاي آسيبديده و تخريبشده 300 هزار بود و سه برابر تعداد خانهها چادر توزيع کرديم. همچنين در خصوص هماهنگي دستگاهها نيز در ابتدا اينگونه به نظر ميرسيد که هر دستگاهي کار خودش را انجام ميدهد اما در حقيقت اقدامات واحدي انجام ميشد و در مناطق، تقسيم کار شده بود و هماهنگي ميان دستگاهها وجود داشت. قطعا از هر حادثهاي بايد درس عبرت بگيريم و نقاط ضعف و آسيب را جبران کنيم. البته هر اقدامي که انجام دهيم در مقابل آلام مردم کافي نيست.
در ادامه رحماني فضلي به مشکلات اسکان مردم نيز اشاره کرد و گفت: بزرگترين مشکلي که مردم دارند اسکان موقت است. اسکان سه مرحله ضروري، موقت و دائم دارد. اسکان ضروري در همان دو روز اول با توزيع چادر تامين شد. در خصوص اسکان موقت نيز پيشبيني شد بين 10 تا 12 هزار واحد توسط کانکس تامين شود البته در ابتدا نگاه ما کانکس نبود و قصد بر اين بود که با ظرفيتهاي پيمانکاري همه کشور مسکني حدود 16 متر به صورت موقت بسازيم اما گفتند شايد سرعت ساخت اين مسکنها نسبت به کانکس تاخير داشته باشد و بنا شد که کانکس ايجاد شود.
وي ادامه داد: همچنين چون برخي از مردم خودشان به آن مناطق کانکس بردند و مردم نيز آنان را ديدند و دريافتند که وضعيت در اين کانکسها بهتر از چادر است همه آنها تقاضاي کانکس کردند. بنابراين 8000 کانکس در روستاها و 2000 کانکس در شهرها بايد ساخته شود که وظيفه توليد اين کانکسها در روستاها بر عهده سپاه و در شهرها نيز برعهده ارتش گذاشته شد و در نهايت بنياد مسکن متولي آن شد. در حقيقت به ما قول دادند در مدت 45 روز از وقوع زلزله اين مساکن موقت را تحويل دهند.
رحماني فضلي با بيان اينکه کانکس تنها يک اتاق آماده نيست و به صورت قطعات جدا از هم و بستهبنديشده است، گفت: اين کانکسها زيرساخت ميخواهند و نيازمند سکوي بتني هستند. همچنين بايد چارچوبهاي فلزي در آنجا نصب شود و سپس قطعات کانکس روي آن قرار گيرد که اين کار امري زمانبر است.
به گفته وي، به طور متوسط روزي 400 کانکس در حال نصب است و از 45 روزي که براي تحويل کانکس قول دادند حدود 20 روز باقي مانده است.
وي خاطرنشان کرد: همچنين تسهيلاتي براي ساخت مسکن در شهر و روستا، کمکهاي بلاعوض و کمکهايي براي دامهاي روستاييان در نظر گرفته شده است و 4000 تن علوفه قرار است به آنها داده شود. از طرفي بنياد مسکن نيز اعلام کرده است که آواربرداري را انجام ميدهد و براساس تقاضاي مردم از پيمانکاران محلي در خصوص آواربرداري استفاده کرديم و بخش ديگر آواربرداري را نيز به سپاه داديم.
رحماني فضلي با بيان اينکه در مناطق زلزلهزده کرمانشاه برق در همان روز و در ساعت 23 شب وصل شد اما برخي از خيابانها و کوچهها به علت افتادن تيربرق امکان برقدهي نداشتند چون خطر برقگرفتگي بود، اظهار کرد: در خصوص آب نيز در همان روز اول آب بود اما کدر بود زيرا منشاء آب چشمههاي کوهستاني هستند و هنگام وقوع زلزله اين چشمهها دچار ريزش شده بودند اما آب خوردن به اندازه کافي به مردم رسيد. در خصوص گاز نيز هيچ مشکلي نداشتيم اما بايد تمامي رگولاتورها تنظيم ميشدند. در حقيقت مشکل کلي در برق، آب و گاز وجود ندارد اما برخي از مناطق و محلهها به علت عدم نصب تيرهاي برق به هم ريخته است.
وي درخصوص نوسازي و بازسازي منازل مسکوني نيز گفت: مردم خودشان گفتند که خانههايشان را تعمير ميکنند و ما نيز به آنها تسهيلات داديم اما در بحث نوسازي که بايد دوباره خانهاي ساخته شود در حال حاضر تقريب درستي به دست ما نرسيده است اما قطعا در مدت يک سال اين مشکل را برطرف خواهيم کرد.
وزير کشور در مورد زلزلهاي که در تهران رخ داد نيز تصريح کرد: در اولين اقدام، ستاد بحران تهران تشکيل شد و صداوسيما نيز به سرعت وارد صحنه شد.
رحماني فضلي ضمن تشکر از صداوسيما گفت: انتقادهايي از اين نظر به صداوسيما دارم چراکه هنگام بحران، تامين امنيت اجتماعي از اهميت زيادي برخوردار است. نشان دادن شلوغي خيابانها و صف در پمپبنزينها ميتواند عواقبي در پي داشته باشد. ما بايد در اينجور مواقع به مردم آرامش دهيم. همچنين آموزش مردم در مديريت بحران نيز از وظايف صداوسيماست و بايد در مواقع بحران، استرس را کاهش دهد.
وي درباره آمادگي شهر تهران در مواقع بحران نيز گفت: حدود 150 تا 160 سوله مديريت بحران در مناطق مختلف تهران ساخته شده است. همچنين 20 استان مسئول مديريت شرايط خاص تهران شدهاند و در حال حاضر زميني 15 هکتاري نزديک مرقد مطهر حضرت امام (ره) خريداري شده که تجهيزات 20 استان براي مديريت بحران تهران در آنجا تامين ميشود.
وزير کشور با بيان اينکه در حال حاضر براي زلزلههاي 6 تا 6.5 ريشتري در تهران برنامهريزي صورت گرفته است، تصريح کرد: براي زلزلههاي 6.5 ريشتر به بالا برنامهريزي فوقالعادهاي در تهران و شهرهاي ديگر صورت گرفته است. همچنين به وزارت راه و شهرسازي نامهاي در خصوص تهيه شناسنامه ايمني مساکن ايران بهويژه در مناطق زلزلهخيز ابلاغ شده است.
رحماني فضلي با بيان اينکه ظرف پنج سال آينده 50 درصد روستاها داراي چادر و امکانات در انبارهاي خود براي مديريت بحران در هر نقطه از کشور ميشوند، بيان کرد: اگر در هر نقطهاي اتفاق ناگواري بيفتد اين روستاها ميتوانند به تمام نقاط کشور کمک کنند.
وزير کشور ادامه داد: بحث بافتهاي فرسوده و حاشيهنشينيها نيز يکي از نگرانيهاي دولت است. اين اتفاق به دليل تصميمات و برنامهريزيهاي غلط در گذشته رخ داده است و مهاجرت به شهرها و اسکان در نقاطي که استانداردهاي لازم را ندارند سبب شده است رئيسجمهور به طور جدي پيگير حاشيهنشيني و بافتهاي فرسوده باشند.
رحماني فضلي در ادامه با بيان اينکه مديريت بحران در شهر تهران در حال حاضر به عهده شهرداري است، گفت: به دليل اينکه شهرستانهاي استان تهران نيز ممکن است همزمان با شهر تهران دچار بحران شوند، اظهار کرد: در اصلاح قانون اين مساله را بيان کردهايم که مسئوليت مديريت بحران کل استان تهران به استانداري سپرده شود.
وزير کشور از راهاندازي مرکز ملي بحران در کشور نيز خبر داد و گفت: همه حدسهايي که در مورد زمينلرزه بيان ميشود براساس شواهد است و امکان پيشبيني دقيق آن وجود ندارد.
وي در ادامه در مورد مسئوليت وزارت کشور در حوزه حقوق شهروندي گفت: حقوق شهروندي يک موضوع اعتقادي و همچنين قانوني است. وظيفهاي بر عهده وزارت کشور در حوزه امنيت نظامي و عمومي در جامعه وجود دارد که با هماهنگي همه دستگاههاي امنيتي بايد بگوييم که از ضريب بالاي امنيتي در کشور برخوردار هستيم. همچنين در حوزه امنيت داخلي نيز ضريب امنيتي بالايي داريم.
رحماني فضلي در ادامه گفت: در حوزه سياسي بزرگترين حقي که مردم دارند مشارکت در سرنوشت خودشان است. براي اين مشارکت، مردم در ساختارهاي سياسي فعاليت ميکنند که مهمترين مولفه ساختار سياسي، احزاب هستند. در فعاليت احزاب در چهار سال اخير بايد بگوييم که حتي يک حزب، معطل مجوز پشت در وزارت کشور نمانده است.
وزير کشور افزود: خانه احزاب در تهران نيز تعطيل بود که در سالهاي اخير خانه احزاب در تهران و 10 استان ديگر فعال شد و نتيجه اين تعامل، مشارکت در حوزه سياست داخلي است.
وي بيان کرد: در مراسم 16 آذر در سراسر کشور 1000 سخنراني ظرف چند روز انجام شد و حتي يک مورد درگيري نيز نداشتيم. همچنين در چند سال اخير چهار انتخابات در دو مقطع انجام شد که بالاترين ميزان مشارکت و سالمترين انتخابات را داشتيم.
رحماني فضلي همچنين با بيان اينکه در اين دولت تعداد سمنها سه برابر شده است، گفت: در مورد مسائلي مانند اقليتها، قوميتها و بانوان نيز اقدامات خوبي صورت گرفته است.
منبع:isna.ir