بزرگنمايي:
چه خبر - گردش مالي 50 ميلياردي در آخرين چهارشنبه سال
با نزديک شدن به ايام آخر سال و فرا رسيدن شب چهارشنبه سوري نگرانيهاي شهروندان بهويژه خانوادهها در خصوص صدمات حاصله از مواد منفجره زياد ميشود، بهطوري که در اين روز همه در تب و تاب سريع رسيدن به خانه هستند، اما موضوعي که کمتر کسي به آن توجه ميکند،گردش مالي ميلياردي در فروش مواد منفجره است که در فقدان بازرسيها افراد سودجو و فرصت طلب با واردات قاچاق، عرضه و گاهي توليد به سلب آسايش عمومي دست ميزنند و سودهاي ميلياردي از اين شب به جيب ميزنند.
بنابر گزارشي که سال قبل مرکز آمار ايران منتشر کرد، اگر هر 23 ميليون و 800 هزار خانواده ايراني فقط يک نوع از مواد محترقه ارزان قيمت، به طور مثال فقط يک آبشار سه هزار توماني خريداري کنند، در روزهاي پاياني سال گردش مالي اين مواد محترقه به بيش از 50 ميليارد تومان ميرسد.
اگر به صورت ميانگين هر خانوار از هر کدام از اين مواد تنها يک عدد بخرد، حدود 15 هزار تومان بايد هزينه کند. از سوي ديگر بنابر اعلام امسال مرکز آمار ايران 24 ميليون و 196 هزار خانوار در ايران وجود دارد. اگر به صورت ميانگين اين تعداد خانواده هر کدام براي خريد مواد محترقه 15 هزار تومان هزينه کنند، حدود 360 ميليارد تومان گردش مالي ايجاد خواهد شد؛ عددي که معادل حقوق 326 هزار کارگر در ايران و معادل يارانه هشت ميليون و 66 هزار نفر است.
عمده مواد محترقه از چين و به صورت قاچاق وارد کشور ميشود. متأسفانه بازار اين روزهاي اين لوازم نشان از تنوع اين وسايل دارد.
قيمت هر بسته بالن 14000 تومان، هفت ترقه بستهاي 12000 تومان، سوتي بستهاي 1300 تومان، آبشار 7000 تومان، کپسول 4000 تومان، پروانه بستهاي 12000 تومان، منور بستهاي 16 هزار تومان، سيگارت بستهاي 15 هزار تومان، کپسول بستهاي 26 هزار تومان، مشعل 4000 تومان و کهکشان تکي 2500 تومان است. در واقع تورم حاکم بر اقلام ضروري مردم بر بازار اين کالاهاي غير ضروري و حتي مضر سايه افکنده است.
مجيدرضا حريري، نايب رئيس اول اتاق بازرگاني ايران و چين گفت: اگر بهطور متوسط هر فردي در چهارشنبه آخرسال، 10 هزار تومان هزينه مواد محترقه داشته باشد، رقمي معادل700 تا 800 ميليارد تومان در سراسر ايران خرج ميشود.
وي با بيان اينکه ما مخالف شادي مردم در چهارشنبه آخر سال نيستيم، اظهار کرد: رسم، سنت و آيين در سراسر دنيا از جمله چين و اروپا وجود دارد، اما اينکه اين جشن به افراط و تفريط و آزاري براي مردم تبديل شود، صحيح نيست.
نايب رئيس اول اتاق بازرگاني ايران و چين گفت: در سالهاي اخير آتش افروختن و پايکوبي جاي خودش را به ترقه بازي و نارنجک انداختن و ايجاد انفجارهاي کوچک و بزرگ داده است و با توجه به نزديک شدن روزهاي پاياني سال و شور و شوق مردم، بهويژه کودکان و نوجوانان در استقبال از سال جديد، متأسفانه تعدادي افراد فرصتطلب و سودجو به بهانه چهارشنبه آخـر سـال (چهارشنبه سوري) اقدام به تهيه و توزيع انواع مواد محترقه انفجاري و آتشزا بين مردم ميکنند.
سرهنگ سهراب بهرامي، رئيس پليس مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم گفت: مواد محترقه همگي به صورت قاچاق وارد کشور مي شوند و بسيار از منابع مالي کشور در همين جهت بر سود و منفعت عدهاي به هدر ميرود، چون اين کالاها از راههاي غير قانوني به کشور وارد ميشوند با فروشندگان و توزيع کنندگان آن به عنوان قاچاقچي رفتار و برخورد ميشود.
منبع: yjc.ir