بزرگنمايي:
چه خبر - روايت تصويري گاردين از ورود زنان ايراني به ورزشگاهها
ممنوعيت ورود زنان به ورزشگاههاي ايران چند سالي است که به يک سوژه جهاني تبديل شده است. رسانههاي بينالمللي تلاش ميکنند تا به توصيف شرايط سکوهاي فوتبالي ايران بپردازند. حالا گاردين هم به سراغ اين موضوع رفته است. در ادامه بخشي از گزارش گاردين از پروژه عکاسي فروغ علايي را ميخوانيد، عکاسي که آلبومي از حضور يک دختر ايراني در لباس و ظاهر مردانه تدارک ديده است.
فروغ علايي، عکاسي که برنده جايزه معتبر «ورلد پرس فوتو» در مجموعه مستند خود به داستان «زينب» ميپردازد. يکي از اولين دختراني که خودش را با پوشش مردانه به ورزشگاه رساند.
زينب بيشتر از 12 ساعت در راه بود تا با قطار از اهواز به تهران برسد تا مسابقه پرسپوليس، تيم موردعلاقهاش را تماشا کند. زنان طرفدار فوتبال در ايران هرگز تسليم نشدهاند و تلاش کردهاند به روشهاي مختلف وارد ورزشگاه شوند، از جمله آرايش کردن خودشان؛ البته به شکل مردان. اگرچه در معرض خطر دستگيري قرار ميگيرند، اما اشتياق آنها به فوتبال و همچنين عزم آنها براي مبارزه براي حقوقشان باعث شده به کارشان ادامه دهند.
زينب در ورزشگاه آزادي درحال تماشاي بازي پرسپوليس
علايي، ميگويد: «يادم ميآيد براي اولين باري که براي اين پروژه عکس گرفتم وقتي بود که تيم ملي فوتبال ايران براي پنجمين مرتبه به جامجهاني صعود کرده بود. آن شب هواداران فوتبال ايران در خيابانها براي جشن گرفتن، جمع شده بودند.» و ادامه ميدهد: «دومين رويداد زماني بود که کافهها در تهران مجاز به نمايش مسابقات جامجهاني از طريق تلويزيون شدند. بنابراين زنان هم ميتوانستند مسابقات را در مکانهاي عمومي در کنار مردان تماشا کنند. حتي اين آزادي کوچک موجب شادي را به جامعه زنان شد. آخرين چيزي که براي من جذاب بود، زماني بود که دولت اجازه داد خانوادهها در ورزشگاه آزادي از طريق يک صفحه نمايش بزرگ بازي تيم ملي ايران را ببينند. من با بسياري از زنان آنجا مصاحبه کردم. آنها از طبقات مختلف اجتماعي بودند و چند نفر از شهرهاي ديگر به تهران آمده بودند. يکي از آنها به من گفت از اينکه فضاي داخلي يک ورزشگاه را پيش از مرگ ميبيند خيلي خوشحال است. ديگري تصميم گرفت روي زمين چمن ورزشگاه آزادي دراز بکشد، او ميخواست زمين ورزشگاه را احساس کند. فکر ميکرد اين آخرين بار است. نکته جالب اين بود که برخي از آنها طرفداران بزرگِ فوتبال نبودند، آنها فقط آمده بودند و ميگفتند شايد ورود به ورزشگاه يک بار در زندگيشان رخ بدهد.»
دولت ايران اين کار را انجام داد تا نشان دهد مايل به حل موضوع است و شروع کردن به اجازه دادن براي ورود زنان به ورزشگاه در برخي بازيهاي ورزشگاه آزادي. او (درباره حضور بانوان در ديدار پرسپوليس و کاشيما آنتلرز در فينال ليگ قهرمانان آسيا) ادامه داد: «پس از چند ساعت انتظار براي رفتن به ورزشگاه آزادي، در نهايت مسئولان درها را باز کردند. تقريباً همه ما از خوشحالي در آن لحظههاي شگفتانگيز گريه ميکرديم. اشتياق هواداران را احساس ميکردم و ميتوانستم در صورتشان ببينم.
علايي در ادامه درباره داستان آشنايياش با زينب بيان ميکند: «من با يکي از دختران به اسم زينب ملاقات کردم، کسي که حالا دوستصميميام شده است. تصميم گرفتم با زينب به ورزشگاه بروم تا پروژهام را کامل کنم. من حتي فکر نکردم ممکن است چه ريسکي را متحمل شود، اما بعد از اينکه متوجه تلاشهاي آنها شدم احساس کردم بايد صدايم را بالاتر ببرم. بنابراين اين مرتبه هردوي ما با پوشش مردان وارد ورزشگاه شديم. يادم ميآيد زماني که از گيت عبور کرديم و وارد ورزشگاه شديم براي 10 دقيقه نميتوانستم جلوي اشکهايم را بگيرم... ابتدا براي مردان اطرافمان عجيب به نظر ميرسيديم و يکي از آنها هم به من زل زده بود. اما بعد از اينکه متوجه شدند ما مرد نيستيم، حمايت زيادي کردند. پس از آن ميتوانستيم از مسابقه لذت ببريم!»
منبع: khabaronline.ir