چه خبر - درمان دل درد کودکان
دکتر عباس مومنزاده، فوقتخصص بيماريهاي عفوني کودکان و استاد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، در مورد دل درد کودکان نظراتي دارند. دردهاي شکمي يا به اصطلاح دلدرد در بچهها به علل مختلفي بستگي دارد که گرچه شايد به ظاهر ساده به نظر بيايند، در واقع بسيار پيچيده و مهم هستند و هرگز نبايد بياهميت تلقي شوند. گاهي اوقات بچهها براي شانه خالي کردن از انجام کاري مانند رسيدگي به تکاليف مدرسه و... دلدرد را بهانه ميکنند تا مورد سرزنش بزرگترها قرار نگيرند. البته اين مساله به اين معنا نيست که هميشه سادهانگاري کرد و دلدردهاي کودک را در موقعيتهاي مختلف تنها به حساب چنين رفتارهايي گذاشت. در چنين شرايطي لازم است حتما با پزشک مشورت شود تا علت واقعي يا غيرواقعي اين شکايتها مشخص شود.
دل درد حاد و درمانهاي فوري دل درد
اگر اين دردهاي بدون علت مشخص را کنار بگذاريم، بهطور کلي دل دردهاي کودکان به دو نوع حاد و مزمن تقسيم ميشوند.دل درد حاد يکباره و با شدت تقريبا بالا ايجاد ميشود که سبب بيقراري کودک ميشود. درد مزمن مدتي ادامه دارد و شدت متفاوتي خواهد داشت. در هر دو حالت پزشک متخصص بايد کودک را معاينه کند و شرححال کودک بهطور کامل از نظر تاريخ شروع، نوع، مدت و شدت درد بررسي شود. همچنين توجه به مسائلي مانند سابقه جراحي کودک، زمينه تشديد درد، احتمال ضربه ديدن شکم، سابقه ابتلا به بيماريهاي خاص و نظاير آن نيز اهميت دارد. در واقع دل درد ها بسيار پيچيده هستند و حتي سينه پهلو، ناراحتيهاي ريوي، مشکلات عصبي، ناراحتيهاي قلبي-عروقي، آنژين چرکي و... هم ميتوانند با دل درد همراه باشند که پزشک با حوصله و دقيق بايد به همه موارد و علل زمينهساز و احتمالي کاملا اشراف داشته باشد. در صورت نياز گاهي لازم است فشارخون کودک نيز اندازهگيري شود.
پس از اين بررسيها اگر علت درد تشخيص داده شود که درمان لازم و توصيههاي مفيد براي کودک انجام ميگيرد، اما اگر پزشک علت دقيقي براي درد حاد کودک تشخيص ندهد حتما نياز به انجام آزمايش خون و ادرار اورژانسي براي کودک خواهد بود. در صورتي که کودک دچار مشکلات تنفسي نيز باشد عکسبرداري ريه هم ضروري است.
آزمايش خون و ادرار ميتواند نشاندهنده وجود خون در ادرار باشد که ناشي از دفع شنريزه بهدليل ناراحتيهاي کليوي، عفونت ادراري، وجود قند يا پروتئين در ادرار و... باشد که امکان تشخيص و درمان بيماري را به پزشک ميدهد. انجام چنين آزمايشهايي حتما به صورت اورژانسي اهميت دارد زيرا اگر دل درد ناشي از ديابت باشد و اين مساله فورا تشخيص داده نشود ميتواند منجر به حالت کما براي کودک شود و زندگي او را به خطربيندازد.
بهرغم انجام اين آزمايشها و معاينات گاهي پزشک هيچ علتي براي درد مشاهده نميکند که باز هم نبايد درد حاد کودک بيتوجه رها شود. در اين شرايط کودک بايد در بيمارستان بستري شود و بررسيهاي دقيقتر مانند انجام سونوگرافي و... و معاينه توسط جراح براي تشخيص احتمال بيماريهايي مانند انسداد روده، آپانديسيت، هپاتيت و... حتما انجام گيرد.
بررسي دورهاي براي تشخيص دل درد مزمن
دردهاي مزمن شکمي در کودکان نيز ميتواند ناشي از التهاب معده، يبوست، مشکلات لوزالمعده، کبد و... باشد که بايد با حوصله و بهتدريج معاينه و مشخص شود و درمان مناسب انجامگيرد. اين دردهاي طولکشنده و گاهگاه نيز بايد جدي گرفته شوند. بهعنوان مثال بچه کوچکي که بيقراري ميکنند و والدين تصميم به مراجعه به پزشک ميگيرند اما او آرام ميشود. مجددا پس از زمان کوتاهي همان علائم را دارد و باز تسکين مييابد. چنين حالتي ممکن است بهدليل پيچخوردگي روده باشد که درمان نشدن عوارض خطرناکي خواهد داشت. بهطور خلاصه والدين بايد بدانند دردهاي شکمي کودکان به ظاهر ساده اما واقعا مهم و پيچيده است و هرگز نبايد بياهميت از کنار آنها گذاشت.
طب سنتي درباره دلدرد چه ميگويد؟
دکتر سيده رامش سيدزاده، متخصص طب سنتي، در مورد دل درد توصيه هايي دارند:
1. آب و مايعات 30دقيقه قبل تا 2 ساعت بعد از هر وعده غذايي نوشيده نشود.
2. گاهي دلدردها به علت سردي و تري گوارش و به عبارتي سوءمزاج مادي بلغم معده و روده است که بايد با منع يا تعديل مصرف غذاهاي با طبع سرد و تر مثل ماست، دوغ، هندوانه و خيار درمان شود.
3. افرادي که از دلدرد همراه با يبوست رنج ميبرند يا در حالت دلدرد دچار اسهال نشدهاند ميتوانند روغن زيتون را موافق عقربههاي ساعت روي شکم ماساژ دهند.
4. بادکش گرم نيز يکي ديگر از روشهاي مفيد است.
5. يک قاشق مرباخوري بارهنگ با نصف ليوان عرق نعناع و نصف ليوان گلاب به مدت 10 دقيقه جوشانده و همراه عسل با معده خالي ميل شود. افرادي که مزاج گرم دارند يک قاشق مرباخوري بارهنگ را با نصف ليوان عرق کاسني به مدت چنددقيقه جوشانده و همراه عسل ميل کنند.
6. مصرف حدود نيم گرم زيره سياه با مقدار نبات ساييدهشده پس از صرف غذا براي کاهش نفخ پس از صرف غذا مفيد خواهد بود.
7. دم کرده نصف قاشق دارچين نيز به افرادي که پس از صرف غذا دچار دلدرد ميشوند، توصيه ميشود.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : 13 درد شكم را جدي بگيريد
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : براي درمان نفخ و دل درد تان زياد نعنا نخوريد, زيرا...
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : امان از دل دردهاي کودکانه!
منبع : salamat.ir
http://www.CheKhabar.ir/News/93090/دل درد کودکان چه زماني جدي است؟ - درمان دل درد