چه خبر - سرطان سينه در بارداري چه بلايي به سر جنين مي آورد؟
اين مشکل اغلب اتفاق نميافتد، اما گاهي اوقات امکان دارد که مادران باردار به سرطان سينه مبتلا شوند. خود بارداري باعث ابتلا به سرطان نميشود، اگرچه شکلگيري تغييرات هورموني ناشي از بارداري ميتواند رشد اين بيماري خطرناک را سريعتر کند.
پستانها در دوران بارداري سفتتر از حالت عادي ميشوند و همين حالت ميتواند شناسايي تودههاي کوچک در پستانها را دشوار کند. به همين دليل، تومورهاي سرطان سينه اغلب زماني تشخيص داده ميشوند که بزرگتر و پيشرفتهتر از حد عادي شدهاند.
با توجه به اين توضيحات، بسيار مهم است که آزمايشهاي مخصوص پستانها را در دوران بارداري انجام بدهيد و از اين کار غفلت نکنيد. درواقع، هر گونه توده يا علائم مشکوکي بايد توسط پزشک مورد بررسي قرار بگيرد.
سرطان سينه چطور تشخيص داده ميشود؟
بهترين کاري که ميتوانيد در دوران بارداري انجام بدهيد، مراجعه منظم و طبق برنامه به پزشک است. اين مراجعات با عنوان بررسيهاي پيش از زايمان شناخته ميشوند و براي حفظ مادر و همچنين جنين در بهترين وضعيت ممکن واقعا ضرورت دارند. در طول بعضي از اين مراجعات، آزمايشهاي مربوط به تشخيص سرطان سينه نيز انجام ميشوند.
شما همچنين بايد خود-آزمايي (self-exam) خانگي را بهطور منظم انجام بدهيد، چون اين کار به شما اجازه ميدهد که هر گونه تغييري را در پستانها متوجه شويد. اگر اطلاعات کافي در زمينه خود-آزمايي پستانها نداريد، حتما از پزشک درباره اين کار مشورت بگيريد.
ماموگرافي نيز در دوران بارداري تقريبا بيخطر است، اما اين شيوه معمولا نميتواند به اندازه لازم موثر باشد، چون تراکم پستانها در دوران بارداري افزايش مييابد و مانع از فعاليت صحيح ماموگرافي ميشود. در اين شرايط، به کارگيري ماموگرافي سهبعدي ميتواند گزينه بهتري باشد.
اگر پزشک در اين روندها با توده مشکوکي مواجه شود، بايد بيوپسي يا نمونهبرداري را آغاز کند. همانطور که از نامش پيداست، بيوپسي يا نمونهبرداري از طريق گرفتن نمونه کوچک يا برش کوچکي از بافت مشکوک انجام ميگيرد. در ادامه همين نمونهها با کمک ميکروسکوپ و روشهاي ديگر براي تشخيص سلولهاي سرطاني بررسي ميشوند. البته پزشک ميتواند براي ارزيابي هر بيمارياي يا براي بررسي دقيقتر بيوپسي از سونوگرافي هم کمک بگيرد.
در صورت ابتلا به سرطان سينه، چه اتفاقي براي جنين ميافتد؟
پايان دادن به بارداري هيچ تاثيري براي مقابله با سرطان سينه ندارد. از طرف ديگر، هيچ کدام از شواهد علمي نشان نميدهند که سرطان سينه ميتواند به جنين آسيب برساند. با اين حال، روندهاي درماني مختص سرطان سينه براي جنين خطراتي دارند.
بهطور کلي، انجام دادن عمل جراحي به تعداد يک بار در هر سه ماهه بارداري بيخطر است. اگر سرطان هنوز در مراحل اوليهاش باشد، پزشک احتمالا توصيه ميکند که توده مشکوک را با لامپکتومي* Lumpectomy يا کل پستان سرطاني را با ماستکتومي از بدن جدا کنند. اگر مادر در سه ماهه اول يا دوم بارداري باشد، ماستکتومي* Mastectomy نسبت به جراحي ارجعيت پيدا ميکند. لامپکتومي نيز معمولا براي زناني مورد استفاده قرار ميگيرد که تشخيص سرطان آنها در سه ماهه سوم بارداري انجام ميشود. در ضمن، راديوتراپي يا پرتودرماني هم تا پايان زايمان هرگز انجام نميگيرد، چون ميتواند به جنين آسيب برساند.
* لامپکتومي Lumpectomy :يک عمل جراحي رايج ميباشد که در آن سرطان يا ديگر بافت غير طبيعي از پستان حذف ميشود.
* ماستکتومي يا پستانبرداري Mastectomy : اصطلاح پزشکي شامل عمل جراحي جهت برداشتن يک يا هر دو پستان بطور کامل بوده و معمولاً جهت درمان سرطان پستان انجام ميگيرد.
اگر مادر به شيميدرماني نياز پيدا کند، پزشک معمولا تا پايان سه ماهه اول بارداري صبر ميکند تا شانس آسيبديدگي جنين از شيميدرماني را به حداقل برساند. البته سرطان سينه پيشرفته عمدتا هم به جراحي نياز دارد و هم به شيميدرماني. درنتيجه خطري که جنين را تهديد ميکند، در اين شرايط افزايش مييابد. تصميمگيري درباره پيگيري روندهاي درماني در اين حالت واقعا دشوار است و مادر بايد با اعضاي خانواده و پزشک خودش کاملا درباره جنبههاي مختلف اين تصميم مشورت کند.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : اين علايم سرطان سينه را مي دانيد؟
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : از سرطان سينه با سم زدايي زير بغل ها پيشگيري کنيد
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : علائمي ساده و مهم براي تشخيص سرطان سينه
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : نشانه هاي سرطان سينه چيست؟
منبع: salamatism.com