چه خبر - روايتي از فرزندان بي شناسنامهي زنان ايراني
احمد ميدري، معاون رفاه وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعي گفته است در هفته اخير اصلاح قانون مدني به تصويب کميسيون لوايح دولت رسيد و اکنون بايد در مجلس رأي بياورد. بر اين اساس کودکاني که از مادران ايراني متولد ميشوند مانند کودکاني که از پدران ايراني متولد ميشوند، ميتوانند صاحب شناسنامه شوند.به سرانجام رسيدن اين لايحه يعني شناسنامهدار شدن کودکاني که از سرزمين مادري هيچ نصيبي نداشتهاند.
ارائه شناسنامه يا کارت هويت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ايراني و مردان خارجي دههها است که با وجود پيگيريهاي گاه و بيگاه در نهايت به دليل سياستهاي امنيتي مسکوت گذاشته شده است. با آغاز مجلس دهم جمعي از نمايندگان به ويژه در کميسيون فرهنگي مسئله اين کودکان را دنبال کردند با اينحال و با وجود تصويب طرح در کميسيون فرهنگي و تصويب فوريت اين طرح پس از گذشت يک سال اين مصوبه به صحن علني مجلس نرسيده است. اما در حال حاضر اميد ميرود تصويب اصلاح قانون مدني در کميسيون لوايح دولت بتواند گره از مشکلات اين کودکان باز کند. طيبه سياووشي، عضو کميسيون فرهنگي مجلس، ازجمله افرادي است که با جديت مسئله فرزندان مادران ايراني با همسران خارجي را دنبال کرده است.
طيبه سياووشي با بيان اينکه يک طرح براي اعطاي تابعيت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ايراني و مرد خارجي وجود دارد که در اين طرح سن لحاظ نميشود، گفت: «حتي فوريت اين طرح هم سال گذشته تائيد شده است. آقاي رضا شيران نماينده مجلس نيز بهشدت اين طرح را دنبال ميکردند. ما چندين بار اين موضوع را دنبال کرديم و بنا شد يک کميسيون مشترک از ترکيب همه کميسيونها تشکيل شود و به اين مورد رسيدگي کنند که البته من هر بار پيگيري کردم، متوجه شدم که هنوز به جايي نرسيده است.»
او ادامه داد: «بنا بود در اين کميسيون از اعضاي کميسيون امنيت ملي تا کميسيون فرهنگي حضورداشته باشند چون بههرحال موضوع اين زنان و فرزندان آنها متنوع و چندلايه است و نياز به حضور تعداد زيادي از کميسيونها و تخصصها دارد. اما متأسفانه اين کميسيون هنوز و تلاش آقاي شيران نيز به نتيجه نرسيده است.»
اين عضو کميسيون فرهنگي با تأکيد بر اينکه طرح ديگري هم وجود دارد که چون در گذشته هم براي يک مدتزماني اجرايي شده، قاعدتاً بايد بتوان اين طرح را جلو برد، گفت: «اين طرح هم طرح تابعيت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ايراني با مردان خارجي بود اما اين طرح براي فرزنداني است که بيش از 18 سال داشته و يک سال هم در ايران زندگي کردهاند و تقاضاي تابعيت دارند. البته آن طرح هم هنوز به نتيجه نرسيده است.»
او ادامه داد: «اين طرح ابتدا در کميسيون فرهنگي به تصويب رسيد. کميسيون حقوق و قضايي نيز گفت در آنجا هم به تصويب رسيده است اما اين طرح هنوز در کميسيون امنيت مانده است و يکي از گرههاي بزرگ نيز همين مسئله است و متأسفانه هر بار هم ما سر يک ميز نشسته و درباره اين موضوع گفتوگو کردهايم وزارت اطلاعات و وزارت کشور مقاومت کردهاند و دلايل امنيتي را مطرح کردهاند و عليرغم اينکه وزارت امور خارجه يک بار اين مصوبه را داشته و اين فرصت را به اين افراد بالاي 18 سال داده ولي متأسفانه بار ديگر کنار گذاشتهشده است. در حال حاضر ما براي طرحي تلاش ميکنيم که افراد بالاي 18 سال را شامل ميشود.»
سياووشي بابيان اينکه لايحهاي در کميسيون اجتماعي دولت براي اعطاي تابعيت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ايراني و مردان خارجي تهيهشده است، گفت: «البته علاوه بر مسائل امنيتي که مورد تأکيد وزارت کشور و اطاعات است اين مسئله بار مالي نيز دارد. درگذشته نيز طرح مشابهي آمادهشده و به تصويب نرسيد چون شوراي نگهبان اصل 75 قانون اساسي را براي آن ذکر کرده و به همين دليل رد شد.»
اين عضو کميسيون فرهنگي استفاده از تجربه ديگر کشورها را ممکن دانسته و گفت: «من چون سالها خارج از ايران زندگي کردهام ديده بودم که به فرزندان مهاجران يک کارت هويت سه ماهه يا 6 ماهه ميدانند که بايد تمديد ميشد. رفتار آنها نيز نظارت ميشد و درصورتيکه مشکلي نداشتند و مسئله امنيتي ايجاد نميکردند و خلافي مرتکب نميشدند براي يک سال يا دو سال تمديد ميشد. يعني تابعيت مادامالعمر به آنها داده نميشد و تنها تا زماني که اين افراد رفتار ثابت و سالمي داشتند پس از سه سال يا پنج سال به آنها تابعيت اعطا ميشد که درواقع يک نوع شناسنامه بود.»
او ادامه داد: «من، خانم اولادقباد، سلحشوري، جلودار زاده بارها گفت و گو کرديم و گفتيم اگر تمايلي به اين مسئله نداريد اجازه ورود از مرز را ندهيد اما در صورتي که اين اجازه را مي دهيد بايد براي آن راه حلي داشته باشيد. درباره اين مسئله گفت و گو کرديم اما در حال حاضر تقريبا به هيچ جايي نرسيده ايم. بحث اين بود که منتظر لايحه دولت بمانيم.»
طيبه سياووشي شرايط اين افراد بي شناسنامه را دشوار توصيف کرده و گفت: «من دائما پيامهايي ميگيرم که پسري 22 ساله يا 24 ساله که هيچوقت افغانستان را نديده هيچ کارت هويتي ندارد و دائما هم به من پيغام ميدهد و حتي تهديد ميکردند که خودکشي ميکنيم. زناني که دائما مراجعه ميکنند. يکي از آنها ميگفت که دو دختر دارد و اين دختران ميخواهند ازدواج کنند اما شناسنامه ندارند.»
اين نماينده مجلس ادامه داد: «من اخيراً موردي را در فرحزاد ديدم که دختري که در ايران متولدشده و هيچوقت هم افغانستان را نديده است، پدر افغانستاني دارد و در حال حاضر هم ازدواجکرده و خودش هم صاحب فرزند شده است و هم خودش و هم بچههاي او شناسنامه ندارند. يعني تبعات اين موضوع دائما در حال افزايش است. اين هشداري است که ما بايد کاري انجام بدهيم. اما متأسفانه هيچ عزم و ارادهاي براي اين کار وجود ندارد. بايد يک بار و براي هميشه اين مسئله را حلوفصل کرد چون شرايط فعلي آتش زير خاکستر است. هرماه که ميگذرد من احساس ميکنم که زمان از دست ميرود و متأسفانه تنها به جنبه سخت و امنيتي مسئله نگاه ميشود.»
منبع:khabaronline.ir
http://www.CheKhabar.ir/News/87660/شناسنامه دار شدن فرزندان بي شناسنامه زنان ايراني