چه خبر - کبودي بدن بدون دليل : بيان 6 دليل جالب
يادتان نمي آيد قبلا بدنتان به جايي خورده باشد، اما کبود شده ايد، علت کبودي آسان بدن چيست؟ در تيم فوتبال يا اسکيت مدرسه نيستيد، پس چرا صبح ها با بدني کبود از خواب بيدار مي شويد؟
دکتر مهران موثقي Mehran Movassaghi، مدير مرکز بهداشت مردان در مرکز بهداشتي سنت جان در سانتا مونيکا Santa Monica، کاليفرنيا مي گويد:زماني که با قدرت به چيزي برخورد مي کنيد، عروق خوني زير پوست پاره شده و باعث مي شود خون از داخل آنها به بيرون نشت کند. اين امر منجر به بروز لکه هاي آبي مايل به بنفش روي پوست مي شود.
اما گاهي لازم نيست پا يا دستتان به جايي برخورد کند تا باعث بروز کبودي شود. علت اين مسئله اين است که رگ هاي خوني آسيب پذيرتر شده و به آساني کبود مي شويد.
و گرچه استراحت، يخ و بالا نگه داشتن بخش کبود شده بدن مي تواند به بهبود اين لکه هاي زشت کمک کند، اما بهتر است از اين روش ها براي بهبود کبودي استفاده نکنيد. در ادامه به 6 دليل غير منتظره اشاره مي کنيم که باعث کبودي بدن مي شوند و روش هاي بهبود کبودي را نيز بيان مي کنيم.
1. کبودي بدن بر اثر آفتاب
دکتر سينتيا بيلي Cynthia Bailey ديپلمات هيئت امريکايي پوست توضيح مي دهد: به مرور زمان اشعه هاي مضر UV در خورشيد مي توانند باعث حل شدن کلاژن شوند – کلاژن بافت اسفنجي در لايه دوم پوست است. کلاژن مانند يک بالشتک عمل مي کند و از شبکه رگ هاي خوني زير پوست محافظت مي کند.
بدون ميزان مناسب از اين اسفنج (کلاژن) رگ هاي خوني بيشتر در معرض پارگي قرار مي گيرند که منجر به بروز لکه هاي سياه و رنگي روي پوست مي شود.
اين فرايند خيلي سريعتر از آنچه فکر مي کنيد اتفاق مي افتد. از لحاظ تئوري دکتر بيلي مي گويد يک تابستان گرم کافيست تا اين حالت به وجود آيد. بنابراين اگر نمي توانيد کلاژني را که در تابستان از دست داده ايد را به حالت اول برگردانيد، مي توانيد اطمينان حاصل کنيد که بيش از اين آسيب به پوست خود وارد نمي کنيد. زماني که در محيط باز هستيد، حتما ضد آفتاب استفاده کنيد و آن را به طور منظم تجديد کنيد.
2. کبودي بدن بر اثر افزايش سن
حتي اگر در يک روز ساعت ها در مقابل نور خورشيد نباشيد، اما به مرور زمان قرار گرفتن در معرض نور محافظت نشده خورشيد منجر به شکستن کلاژن و نازک تر شدن آن مي شود و در نتيجه شما را در مقابل کبودي حساس تر مي کند.
شکستن کلاژن ناشي از افزايش سن براي هر کسي با درجات مختلف اتفاق مي افتد و شدت آن به ضخامت پوست و ميزان حساسيت شما به نور خورشيد بستگي دارد. به عنوان مثال افرادي که داراي پوست روشن هستند، معمولا نسبت به افراد داراي پوست تيره به نور خورشيد حساس ترند.
دکتر بيلي مي گويد: برخي افراد کبودي ناشي از افزايش سن را احساس نمي کنند تا زماني که پير مي شوند، اما ديگران ممکن است در سنين 40 تا 50 سالگي دچار اين عارضه شوند.
هيچ راه موثري براي پيشگيري از کبودي ناشي از افزايش سن وجود ندارد، اما استفاده از کرم ضد آفتاب مي تواند براي مدت بيشتري کلاژن پوست را حفظ کند.
3. کبودي بدن بر اثر مصرف نوشيدني هاي الکلي
الکل يک وازوديلاتور* vasodilator است يعني باعث مي شود رگ هاي خوني به طور موقت شل و گشاد شوند.دکتر اسکات شوارتزولدر Scott Swartzwelder يکي از نويسندگان کتاب حقايقي درباره مصرف و سوء مصرف از الکل تا اکستازي مي گويد: گشاد شدن رگ هاي خوني باعث افزايش جريان خون در تمام بدن و از جمله نزديک به سطح پوست مي شود.
*وازوديلاتور vasodilator:گشاد کننده رگ هاي خوني
هر چه خون بيشتري در رگ ها جريان پيدا کند، به اين معناست که اگر يکي از رگ ها آسيب ببيند خون بيشتري از آن به بيرون نشت مي کند – به عنوان مثال اگر پاي شما به گوشه ميز برخورد کند. به علاوه بعد از نوشيدن مشروبات الکلي ميزان هوشياري و تعادل شما کاهش پيدا مي کند و احتمال هر گونه صدمه ديدن افزايش پيدا مي کند، بنابراين احتمال اينکه روز بعد با بدني کبود از خواب بيدار شويد، بيشتر خواهد بود.
4. کبودي بدن بر اثر مصرف داروهاي خاص
داروهاي رقيق کننده خون مانند وارفارين و هپارين – که براي شرايطي مانند ريتم غير طبيعي قلب و نقص مادرزادي در قلب تجويز مي شوند – مي توانند احتمال بروز کبودي را در بدن شما افزايش دهند.
دکتر موثقي مي گويد: داروهاي رقيق کننده خون و ضد انعقاد زمان لخته شدن خون – زماني که خون به شکل يک مايع ژله اي در آمده و خونريزي متوقف مي شود - را افزايش مي دهند. به همين دليل است افرادي که از داروهاي رقيق کننده خون استفاده مي کنند، راحت تر و شديدتر از ديگران کبود مي شوند.
داروهاي ضد درد بدون نسخه، مانند آسپيرين، ايبوپروفن و ناپروکسن هم باعث رقيق شدن خون مي شوند. اين داروها آنزيم خاصي را که براي لخته شدن خون مورد نياز است، مهار مي کنند. بيشتر از يک هفته از اين داروها مصرف نکنيد، مگر زير نظر پزشک.
5. کبودي بدن بر اثر کمبود برخي ويتامين ها در رژيم غذايي
ويتامين C، K و B12 نقش مهمي در کمک به لخته شدن خون بازي مي کنند. زماني که به اندازه کافي از اين ويتامين ها دريافت نکنيد، حتي يک ضربه خفيف مي تواند منجر به بروز يک کبودي بزرگ شود.
کمبود تغذيه در بين افراد جوان سالم که يک رژيم غذايي متنوع دارند، رايج نيست. اما اگر غذاهاي ناسالم و تنقلات زياد مي خوريد و ميوه و سبزيجات به اندازه کافي مصرف نمي کنيد، ممکن است به اندازه کافي ويتامين C يا K دريافت نکنيد. ديگر نشانه هاي کمبود ويتامين C عبارتند از خستگي زياد و سرعت کم در بهبود زخم ها. نشانه هاي کمبود ويتامين K هم عبارتند از خون دماغ يا خونريزي از لثه ها.
به علاوه اگر گياهخوار هستيد، بيشتر در معرض کمبود ويتامين B 12 خواهيد بود، زيرا اين ويتامين در پروتئين هاي حيواني يافت مي شود. ديگر نشانه هاي کمبود ويتامين B 12 عبارتند از: بي حسي يا سوزن سوزن شدن در دست يا پا، ضعف و خستگي. اگر فکر مي کنيد در رژيم غذايي شما کمبودي وجود دارد، بهتر است با پزشک يا متخصص تغذيه مشورت کنيد.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : ويتامين C در اين 12 خوراکي بيشتر از پرتقال وجود دارد!!
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : کاهش وزن با مصرف ويتامين C چطور امکان پذير است؟
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : ويتامين K2 چيست؟ منابع و عملکرد آن
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : کمبود ويتامين B12 و 20 حقيقت که بيش از تصورتان مهم هستند!
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : بهترين منابع ويتامين B12
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : علائم کمبود ويتامين B12
6. کبودي بدن بر اثر ابتلا به يک بيماري جدي
معمولا کبودي هاي خفيف و بدون علت نگران کننده نيستند، اما در موارد نادر اين کبودي ها ممکن است نشانه يک بيماري جدي باشند، مانند ديابت نوع 2، سرطان خون يا لوسمي leukemia.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : 9 علامت سرطان خون را بشناسيد
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : از سرطان خون نترسيد
دکتر موثقي مي گويد: اگر بيشتر از 2 هفته دچار کبودي غير عادي و غير قابل توضيح شده ايد، حتما به پزشک مراجعه کنيد تا علت اصلي آن بررسي شود. قند خون بالا باعث مي شود بهبود پوست به شکل موثر انجام نشود و خطر بروز کبودي هاي شديد را افزايش مي دهد و يا اينکه بهبود کبودي ها زمان زيادي طول مي کشد. افراد مبتلا به لوسمي يا سرطان خون پلاکت هاي کمتري در خون خود دارند که باعث خونريزي عروق خوني مي شود و همچنين مب تواند ميزان کبودي را افزايش دهد.
بنابراين اگر بيشتر از حد معمول دچار کبودي هاي غير قابل توضيح مي شويد، لازم است مورد معاينه پزشک قرار بگيريد. پزشک آزمايش خون يا ديگر آزمايش هاي تشخيصي را براي تعيين علت انجام خواهد داد.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : چرا بدنم بي دليل کبود مي شود؟
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : کبودي بدن، علت، درمان سريع، انواع خطرناک آن
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : وقتي کبودي پوست نشانه خطرناکي است
منبع: سيمرغ