چه خبر - حفظ سلامت و استحکام ناخن ها
سيدمسعود داوودي، در مورد حفظ سلامت واستحکام ناخنها گفت: قسمت عمده ناخن، از پروتئينِ کراتين تشکيل شده است. طرز قرار گرفتن رشتههاي کراتين، عامل استحکام ناخنهاست. البته صفحه ناخن غير از کراتين، مقداري آب و چربي هم دارد و اثري از املاح معدني مثل کلسيم در ناخن نيست.
وي در شبکه راديويي سلامت درباره عواملي که بر سلامت يا شکنندگي ناخنها موثر است، گفت: از همه عوامل مهمتر، آسيب فيزيکي است. عوامل خارجي که به پوست آسيب ميزند، به ناخن هم آسيب ميزند. به عنوان مثال، افرادي که با حلالهاي شيميايي سرو کار دارند، افرادي که به علت شغلشان ضربه به ناخنهايشان وارد ميشود و خانمهاي خانهدار که دست به آب و مواد شوينده ميزنند، مستعد شکنندگي ناخن هستند.
متخصص پوست ادامه داد: البته بر اثر ابتلا به بيماريهاي داخلي، در کسي که زمينه داشته باشد، تغييراتي در ناخن ديده ميشود؛ همچنين با افزايش سن، تغييراتي در پوست و ناخن اتفاق ميافتد و ناخنها شکننده ميشود.
اين متخصص پوست ، اختلالات گردش خون را مهمترين مساله موثر در جنس ناخن عنوان و بيان کرد: در افرادي که به هر علت خونرساني به انگشتان و ناخن ندارند، جنس ناخن طبيعي نيست.
وي در پاسخ بله اين پرسش که چرا درمان مشکلات ناخن طولانيمدت صورت ميگيرد؟، گفت: زيرا ناخن رشد کندي دارد. به عنوان مثال ناخنهاي دست 3 ميليمتر رشد ميکند و اين رشد کند موجب ميشود، درمان ناخن هم طي چهار تا شش ماه طول بکشد.
داوودي درباره تاثير رنگ پوست افراد در تغيير ناخن آنها، تاکيد کرد: گاهي تغييرات ناخن کاملا عادي است؛ مثلا افرادي که رنگ پوست سبزه يا تيره دارند، گاه نوارهاي سفيد رنگ و تيره روي ناخنهايشان مشاهده ميشود که اين تغييرات مربوط به رنگ پوست افراد است، اما برخي بيماريها همچون اختلالات غده تيروئيد، بيماري قلبي، بيماري ريوي، بيماري کبدي و کليوي منجر به تغييرات ناخن ميشود.
وي ادامه داد: قسمت عمده صفحه ناخن افرادي که بيماري کبدي پيشرفته دارند، سفيد رنگ ميشود و فقط يک حاشيه هلالي نزديک نوک ناخن قرمز يا صورتي رنگ ميماند. البته در کسي که سلامت جسمي کامل دارد، تغيير در ناخن نشاندهنده بيماري داخلي نيست.
اين متخصص پوست با بيان اينکه شکننده بودن ناخن ميتواند، علت ميکروبي و قارچي داشته باشد، گفت: برخي قارچها به صورت ساپروفيت (همزيست) روي پوست زندگي ميکنند. صفحه ناخن، يک بافت مرده است و ميتواند کانوني باشد براي رشد ميکروبها و قارچها باشد بهويژه قارچ در ناخن پا رشد ميکند و علت آن اين است که پا داخل کفش قرار ميگيرد و رطوبت و تعريق در اين محيط وجود دارد که محيط را براي رشد قارچ مستعد ميکند.
وي ادامه داد: البته تشخيص قطعي با انجام آزمايش صورت ميگيرد و اگر عامل بيماري قارچ باشد، داروهاي جديد که به مدت دو تا سه ماه داده ميشود و به صورت خوراکي است، همراه با داروي موضعي ماليدني ميتواند موثر باشد.
منبع: سلامت نيوز