چه خبر - علل اصلي شيوع کودک آزاري در ايران
مجيد ارجمندي با اشاره به موضوع کودک آزاري اظهارداشت: در تعريف کودک آزاري هر گونه عملي که به رشد بالقوه و بالفعل کودکان ضربه وارد کند و آنها را از اين راه باز بدارد جزو کودک آزاري به شمار مي رود. اين مساله نشان مي دهد کودکان امانت هايي هستند که علاوه بر مراقبت در کودکي بايد آن ها را براي آينده نيز آماده کنيم.
توقف رشد روحي کودکان آزار ديده
معاون دفتر امور آسيب هاي اجتماعي سازمان بهزيستي افزود: چيزي که در ارتباط با کودکان مهم است و تحقيقات نشان داده اگر آسيبي بر روي کودکان وارد شود، مي تواند زندگي آن ها را از رشد باز بدارد و در واقع به نوعي در توقف آن دخيل باشد. بنابراين بايد قبل از اينکه اين موارد پيش آيد، پيشگيري هاي خاص انجام شود.
کاهش آسيب هاي کودکان آزار ديده با مداخله کارشناسان حرفه اي
وي افزود: همچنين تحقيقات نشان داده اگر به کودکي آسيبي وارد شود و حمايت ها و مداخلات اجتماعي حرفه اي و کارشناسي به موقع وارد شود، مي تواند از آسيب هايي که در آينده کودک را تهديد مي کند از ميان بردارد.
عوامل بروز کودک آزاري
وي به عوامل مربوط به کودک آزاري اشاره کرد و گفت: عواملي که در ارتباط با کودک آزاري مي تواند دخالت داشته باشد، ويژگي هاي فردي، خانوادگي، اجتماعي واقتصادي ،اعتياد ،اختلات رواني در برخي موارد ويژگي هاي بومي است. وقتي درباره ويژگي هاي فردي در ارتباط با کودکان صحبت مي کنيم، مي بينيم کودکان به واسطه اينکه ضعيف هستند، نمي توانند از خودشان مراقبت کنند و اگر معلوليت داشته و يا بيمار باشند و در خانواده فقيري رشد کرده باشند در رفتار آن ها تأثيرگذار است. وقتي پدر و مادر بدون پشتوانه فکري و ناپخته ازدواج کنند و از لحاظ اقتصادي شرايط خوبي نداشته باشند يا دچار اعتياد و اختلالات رواني باشند نيز مي تواند در کودک تأثير منفي داشته باشد و کودک را در برابر خطرات احتمالي ضعيف کند.
نقش سياست هاي دولتي در احقاق حقوق کودکان
اين مقام مسئول در ادامه با اشاره به وظايف دولت در رابطه با احقاق حقوق کودکان و نوجوانان گفت: يکي از وظايف دولت ها اين است که سعي کنند در ارتباط با رشد و تربيت کودکان سياست هاي کلان را برنامه ريزي کنند. از آنجا که کودکان آينده سازان فردا هستند، بايد بانشاط و انگيزه هايي که دارند بتوانند آينده کشور و توسعه آن را تضمين کنند. لذا در سياست هاي کلان دولت مي بايست به خانواده ها و آموزش آن ها توجه شود.
وي افزود: همچنين دولت مي بايست نسبت به محيط هاي عمومي(مدارس، آموزشگاهها، مهدهاي کودک و....) که کودکان با آن در ارتباط هستند نيز اقداماتي را در راستاي آموزش خانواده ها و کودکان انجام دهد. علاوه بر اين در ارتباط با لايحه هايي که در اين بخش نياز به تدوين دارد و يا مصوبات دولت، مي بايست از نظرات کارشناسان حوزه بيشتر استفاده شود تا برنامه ريزي بهتري در اين قسمت انجام شود.
توسعه و تقويت NGO ها براي کنترل و پيشگيري کودک آزاري
ارجمندي در ادامه با تأکيد بر ضرورت تقويت نهادهاي مردمي در حوزه کودکان گفت: يکي از موضوعات مهمي که مي تواند به کنترل کودک آزاري منجر شود، توسعه و تقويت ان جي اوها و سازمان هاي مردم نهاد است. تقويت اين نهادهاي مردمي باعث مي شود تا مردم در اينگونه فعاليت ها مشارکت کنند. هر چه بيشتر بتوانيم از مردم در اين مسير استفاده کنيم، موفقيت ما در رابطه با کنترل کودک آزاري بيشتر است و سياست اصلي دولت نيز بايد کمک به رشد سازمان هاي مردم نهاد باشد.
برخورد محکم قوه قضاييه با مجرمان کودک آزاري
معاون دفتر آسيب هاي اجتماعي سازمان بهزيستي تصريح کرد: در رابطه با موضوع کودک آزاري همه ما بايد احساس مسئوليت کنيم. بايد بدانيم مواردي از کودک آزاري نياز به پيگيري قضايي دارد که در اين بخش بايد قوه قضائيه محکم و با ضمانت اجرايي بيشتري وارد موضوع شود تا هيچ فرد بيماري فرصت کودک آزاري نداشته باشد.
وي با اشاره به اهميت نقش قوه قضائيه در کنترل کودک آزاري گفت: در جريان کنترل کودک آزاري، نقش قوه قضائيه بسيار اثرگذار است. علاوه بر اين آموزش هاي مربوط به کودکان نيز مي تواند به توانمندي کودک براي مراقبت از خود کمک کند ضمن اينکه بايد يکسري افرادي که مددکار هستند نيز تحت آموزش و به علم روز آشنا باشند که بتوانند در اين بخش به خانواده ها و کودکان به صورت تخصصي آموزش دهند تا اين معضلي که احساسات همه را جريحه دار مي کند کنترل شود.
منبع: pana.ir