چه خبر -
ليلا حاتمي که اين روزها فيلم «در دنياي تو ساعت چند است؟» را بر پرده سينماها دارد، به زودي در نمايشي با عنوان «اسم» به کارگرداني ليلي رشيدي بازي خواهد کرد تا حضور در تئاتر را نيز تجربه کند.
اين بازيگر در نشستي که سهشنبه - 26 خردادماه در تماشاخانه ايرانشهر برگزار شد، تنها دليل حضور خود در نمايش «اسم» را همکاري با ليلي رشيدي عنوان کرد.
دليل بازي حاتمي در تئاتر
او در اينباره گفت: دليل اصلي بازي من در اين کار براي ليلي و به نام ليلي است و ميخواستم در محيط ليلي قرار بگيرم و در دنياي او شريک شوم.
او ادامه داد: دوست داشتم بعد از اينکه سالها بود همديگر را نديده بوديم، با هم معاشرت کنيم.
ليلا حاتمي درباره حضورش در يک نمايش و بازي بر صحنه تئاتر گفت: هيچوقت جزو آن دسته از بازيگراني نبودم که خودم را دور از تئاتر ببينم و بگويم تئاتر هرگز! اصولا لفظ «هرگز» براي کاري را کمتر دارم يا شايد اصلا نداشته باشم، به همين دليل اينطور نبود که اصلا به بازي در تئاتر فکر نکرده باشم.
اين بازيگر همچنين درباره اظهاراتي که نسبت به حضور چهرههاي سينمايي در تئاتر مطرح ميشود با تأکيد بر اينکه نميدانم اين حرف که تئاتر براي بازيگر سينما اعتبار ميآورد از کجا آمده است؟ اظهار کرد: بدون اينکه بخواهم به گروهي خاص اهانت کنم، سليقه خود را ميگويم و آن هم اين است که به نظرم سينما با فاصله خيلي زيادي جلوتر از تئاتر قرار دارد. اين مسئله را هم بعد از شغلم درک نکردم و از پنج سالگي چنين نظري داشتم. حتي در اينباره با ليلي خيلي بحث ميکرديم، چون من دنيا را در کادر سياه و روشن و نور کلوزاپ ميبينم؛ به همين دليل است که ميخواستم با حضور در اين نمايش در دنياي ليلي که تئاتر را بيشتر دوست دارد شريک شوم.
«ليلي رشيدي»، کارگردان اين نمايش هم درباره اجراي نمايش «اسم» که دومين تجربه کارگرداني و البته به نوعي اولين کار حرفهاي او محسوب ميشود، توضيح داد: نمايش «اسم» از پنجشنبه هفته آينده ساعت 11 شب به مدت 90 دقيقه اجرا ميشود. اولينبار فيلم اين کار را ديده بودم و وقتي متن آن را خواندم به نظرم رسيد بامزهگيهاي دارد که براي اجرا خوب است.
وي ادامه داد: بنابراين به نظرم رسيد اين نمايش براي اجرا در تجربه دوم کارگردانيام خيلي وحشتناک نيست ضمن اينکه بيشتر به هنرپيشه متکي است و خوشبختانه هنرپيشههايي که دوست داشتم نيز در اين کار حضور دارند.
رشيدي درباره متن نمايش و حال و هواي آن نيز اظهار کرد: «اسم» يک متن فرانسوي با حال و هواي فرانسه و روابط ميان مردم آنجا را دارد با اين حال نخواستيم اين اثر کاملا ايرانيزه شود و اميدوارم تماشاچي ارتباط خوبي با آن برقرار کند.
او در پاسخ به اينکه آيا از ابتدا قصد داشته اين نمايش را در تماشاخانه ايرانشهر اجرا کند، گفت: براي اجرا در تئاترشهر و سالن شمس موسسه اکو نيز درخواست داده بودم اما در ايرانشهر ابتدا آقاي سرسنگي (مديرعامل خانه هنرمندان ايران) گفت از آنجا که اين اولين کار حرفهاي من به عنوان کارگردان است امکان اجرا فراهم نيست اما بعد از آن اجازه اجرا در دو نوبت در کنار نمايش آقاي معجوني داده شد.
اين بازيگر درباره پاسخ درخواستش از مجموعه تئاترشهر نيز افزود: تنها نامهاي دريافت کردم که در آن قيد شده بود به دليل بازسازي تئاترشهر امکان اجرا در آن مجموعه سخت است.
حسن معجوني که در نمايش «اسم» بازي خواهد کرد و همزمان با اين کار نمايش خود با عنوان «ستوان آينيشمور» در سالن اجراي «اسم»، کارگرداني ميکند با اشاره به اينکه طراحي صحنه هر دو نمايش را هم بر عهده دارد، بيان کرد: اين دو نمايش هر دو در يک سالن اجرا ميشوند و من در نمايش ليلي رشيدي علاوه بر طراحي، بازيگري هم ميکنم. تقارن اين دو کار با يکديگر سخت است اما کلا اتفاق خوبي نيست.
او در اين باره گفت: اي کاش اساسا در اين سالنها فقط يک اجرا انجام ميشد، در حالي که تعداد سالنها در تهران روز به روز بيشتر ميشود و به نظرم با دو اجرايي شدن نمايشها، تئاتر لطمه ميخورد.
معجوني با بيان اينکه خودش در حال حاضر تجربه دو اجرايي رفتن را دارد، افزود: اي کاش اين اتفاق برچيده شود و اين يک مُد عجيب و غريبي بود که وقتي هنوز ايرانشهر ساخته نشده بود به راه افتاد که معتقدم آسيب عجيبي به تئاتر وارد خواهد کرد.
اين بازيگر و کارگردان تئاتر درباره فضاي نمايش و طراحي صحنه آن هم اظهار کرد: اين دو نمايشي که کنار هم قرار گرفتند، دو فضاي متفاوت ايرلندي، روستايي و فرانسوي دارند ولي به نظرم به لحاظ تماتيک بسيار شبيه هم هستند.
او همچنين با اشاره به اجراي هر دو نمايش «اسم» و «ستوان آينيشمور» در ماه رمضان بعد از افطار گفت: اين اتفاق تجربه بدي نيست چون در سينماها نيز انجام ميشود، ضمن اينکه ما در تهران زندگي شبانه نداريم و از 12 شب بسياري از مکانهاي تفريحي هم بسته ميشوند. بنابراين تنها زماني (بعد از 12 شب) که مجاز است و همه ميتوانند بيرون باشند ماه رمضان است.
وي همچنين يادآور شد: در هر دو اين نمايشها صحنههاي خوردن غذا وجود داشت به همين دليل بايد آن را بعد از افطار اجرا ميکرديم.
معجوني همچنين در سخناني از مرکز هنرهاي نمايشي به دليل نداشتن يک تقويم مشخص براي اجراي نمايشها که روزهاي تعطيلي در آن مشخص باشد و گروهها دچار سرگرداني و آوارگي نشوند و پس از اعلام يک تعطيلي که پيش از آن هم مشخص بوده (همانند ايام سوگواري)مجبور به بازپس دادن بليتهاي فروخته شده نباشند، انتقاد کرد.
در اين نشست برخي ديگر از عوامل اجراي نمايش «اسم» از جمله داريوش موفق و سارا افشار و عباس جمالي هم حضور داشتند و محمدرضا حسينزاده به عنوان تهيهکننده «اسم» با اشاره به شرکتهايي که به عنوان اسپانسر از اين نمايش حمايت کردهاند، گفت: جذب اسپانسر به ويژه زماني که يک نمايش به صورت خصوصي اجرا ميشود، اهميت بسياري دارد و اين مسئله بايد بررسي شود که چرا شرکتها با وجود تماشاگر زيادي که تئاتر دارد آنطور که بايد در اين عرصه فعال نيستند.
نمايش «اسم» از 4 تيرماه افتتاح خواهد شد و فروش اينترنتي آن از عصر امروز 26 خرداد ماه آغاز ميشود.
نمايش« اسم» کار مشترک ماتيو دولا پورت و الکساندر دولاپتولير است که براي اولين بار در سال 2010 با کارگرداني برنارد مرات در تئاتر ادوارد هفتم پاريس به روي صحنه رفت و با استقبال از طرف مخاطبان و منتقدان فرانسوي رو به رو شد و جوايزي را هم براي اين اثر به همراه داشت.
منبع : isna.ir