چه خبر - 7 موردي که هر نوع دندان سعي دارد به شما بگويد
شما فقط متوجه کج شدن دندانتان مي شويد. قبل از آن چه اتفاقي افتاده؟ وقتي فکر مي کنيد مي بينيد کمي احساس درد در لثه هايتان داريد. خب، احتمالا چيزي نيست. حداقل اين چيزي است که به خودتان مي گوييد.متاسفانه اين مشکلات به ظاهر کوچک ممکن است گريه هاي بي صداي دهانتان براي کمک باشد. از لکه هاي زرد رنگ روي دندان گرفته تا درد لثه.
متخصصان رايج ترين مشکلات دندان و دليل ايجاد آن ها را در اين مقاله برايتان فاش مي کنند:
1. علت دندان درد شديد و کوتاه
به گفته دکتر سالي کرام Sally Cram، پريو دنتيست periodontist (متخصص لثه) در واشنگتن دي سي، اگر هنگام گاز گرفتن، دردي ناگهاني در يک يا چند دندان تان احساس مي کنيد، ممکن است دچار پوسيدگي يا ايجاد حفره در دندان شده باشيد. نوع خاصي باکتري وجود دارد که قند رژيم غذايي تان را گرفته و به اسيد تبديل مي کند که سبب پوسيدگي دندان يا ايجاد حفره دنداني مي شود و زماني که اين حفره ها عميق تر شوند باعث ايجاد حساسيت و در نهايت سوراخ هايي در دندان مي شود.
اگر درد تنها هر از گاهي ايجاد شود و به يک نقطه محدود نباشد احتمالا نگران کننده نيست. ولي اگر مدام بود – يک هفته يا بيشتر عود کرد – بايد به دندان پزشکتان مراجعه نماييد.
2. علت دندان درد مداوم و هميشگي
به گفته دکتر شري وورث Sherri Worth، دندان پزشک ترميمي در نيوپورت بيچ کاليفرنيا، دندان درد مداوم و دردناک ممکن است چيزي نباشد، اگر فقط يکي دو روز طول بکشد. ولي دردي که بيش از يک هفته طول مي کشد ممکن است نشانه اي از فشار يا سايش دندانتان باشد. در اين صورت بهتر از از محافظ شبانه دندان (مي توانيد از داروخانه ها تهيه کنيد) استفاده کنيد.
درد مداوم همراه با لثه هاي متورم يا غدد بناگوشي متورم مي تواند به علت پوسيدگي در ريشه دندان باشد. فقط دندان پزشکتان است که مي تواند از اين نظر به شما اطمينان بدهد.
3. علت دندان زرد يا لکه دار
به گفته دکتر ورث، از اين يکي مي تواند خيالتان راحت باشد: دندان هاي زرد يا لک دار هرگز نشانه اي از نگراني جدي براي دندان نيست. اين لکه هاي رنگي بر اثر نوشيدن قهوه، چاي يا ساير نوشيدني هاي تيره يا رنگي ايجاد مي شوند. با يک خمير دندان سفيد کننده، نوار يا استريپ strips سفيد کننده، يا مراجعه به دندان پزشک مشکلتان حل مي شود. بهتر است بعد از مصرف اين مايعات از همان اول براي پيشگيري از ايجاد اين لکه ها دندان هايتان را مسواک زده و شستشو دهيد.
*نوار يا استريپ strips سفيد کننده: به نوارهاي بسيار نازک و شفاف (نامرئي) گفته ميشود که با ژل سفيد کننده بر پايه پروکسيد پوشيده شده اند و دندان ها را سفيد مي کنند.(مي توانيد از داروخانه ها تهيه کنيد)
اگر لکه ها قهوه اي رنگ يا راه راه هستند، مي تواند در نتيجه آنتي بيوتيک هاي تتراسيکلين tetracycline ي باشد که در کودکي مصرف کرده ايد، يا داروهاي ديگر. دکتر کرام اضافه مي کند، اين بدان معنا نيست که دندان ها آسيب نمي بينند، اما دندان پزشکتان مي تواند با ترفندهاي آرايشي و بهداشتي آن لکه ها را حذف کند.
4. علت لق شدن و کج شدن دندان
اگر احساس مي کنيد دندانتان لق شده، کج شده يا در حال ريختن است نيازي به دندان پزشک نداريد که به شما بگويد مشکل بزرگي داريد. به گفته دکتر کرام اين بيماري به طور معمول ناشي از بيماري *پريودنتال periodontal است که باعث شل شدن استخوان اطراف دندان و فکتان مي شود.
اگر دندان هايتان را به درستي تميز نمي کنيد ( يعني 2بار مسوارک زدن در روز و نخ دندان کشيدن روزانه و چک کردن دندان ها 2بار در سال توسط دندان پزشک ) باکتري ها روي دندان شما يک لايه نازک به نام پلاک ايجاد مي کنند. ادامه دادن به عادت مراقبت ضعيف از دندان ها در نهايت سبب سخت شدن پلاک ها و ايجاد جرم روي دندان ها مي شود. با مشاهده شل شدن يا کج شدن دندان هايتان بلافاصه به يک دندان پزشک مراجعه نماييد.
*بيماري پريودنتال يا پيرادنداني periodontal disease: به بيماري بافتهاي نگهدارنده دندانها گفته ميشود. بافتهاي نگهدارنده دندانها عبارتند از لثه، الياف اتصال دهنده دندان به استخوان و بافت استخواني اطراف دندان. اگر بهداشت دهان و دندان به درستي رعايت نشود با ايجاد پلاک دنداني و ترشح سموم از ميکروبهاي آن بافتهاي مجاور تحت تأثير قرار ميگيرند. اگر مشکلي در هر يک از اجزا، نگهدارنده دندان در استخوان ايجاد شود فرد دچار بيماري پريودنتال شده است. اين بيماري در مراحل اوليه يا درگير کردن لثه باعث ايجاد التهاب لثه ميشود که با خونريزي در هنگام لمس يا مسواک زدن آغاز ميشود. در مراحل بعدي با درگير شدن الياف نگهدارنده و استخوان به مراحل پيشرفته تري ميرسد. با فرارسيدن حالت پيشرفته اين بيماري دندانها لق شده و از دست ميروند.
5. علت خونريزي، قرمز شدن يا متور شدن لثه
به گفته دکتر پيا ليب Pia Lieb ، دندان پزشک زيبايي در نيويورک، اين مساله مي تواند يکي از اثرات جانبي بارداري يا ديگر تغييرات هورموني باشد. همچنين مي تواند نتيجه تجمع باکتري ها باشد. اگر علايم فقط براي يک تا دو روز نمايان مي شود و به نظر مي رسد که مشکل با مسواک زدن و نخ دندان کشيدن، درمان مي شود، نيازي به نگراني نينست.
ولي اگر مشکلات لثه بيش از يک هفته ادامه داشت مي تواند نشانه اي ديگر از بيماري پريودنتال periodontal باشد و بايد به پزشک مراجعه نماييد.
6. علت زخم دهان
هر چند دردناک هستند ولي زخم هاي دهان اغلب به خاطر مصرف بيش از حد مرکبات، خوراکي هاي تند يا غذاهاي داغ است. اگر درد بعد از دو تا سه روز از بين رفت احتمالا مشکلي نداريد.
به گفته دکتر کرام، اما اگر زخم دهان تان طولاني شد ممکن است نشانه اي از کمبود وخيم ويتامين A باشد. ويتامين A براي کلاژن سازي و *بافت همبند مهم است که اساسا زبان شما را تشکيل مي دهد. سيب زميني شيرين، اسفناج و هويج بيشتري بخوريد – همه اين ها منابع غني ويتامين A هستند – و در صورتي که بهتر نشد به دندان پزشکتان مراجعه نماييد.
*بافت همبند Connective tissue: همان بافت پيوندي است که ازجمله وظايف آن حفاظت و پشتيباني از بافتهاي ديگر است. به طور خلاصه، سلولهاي بدن به چهار نوع بافت پايه به نامهاي پوششي،[1] همبند، عضلاني و بافت عصبي سازماندهي ميشوند.[2] فراوانترين بافت در بدن انسان، بافت همبندي است. غضروفها، استخوانها و خون جزء بافت همبند محسوب ميشوند. اين بافت علاوه بر حفاظت و پشتيباني از بافتهاي ديگر، باعث ارتباط ساختارهاي بدن نيز ميگردد. مشارکت در تبادل مواد غذايي و ترميم بافتي از وظايف ديگر بافت همبند است
7. علت درد لثه
به گفته دکتر کرام، اگر لثه يا اطراف دندانهايتان زماني که در هواي سرد نفس مي کشيد يا مايعات سرد و گرم مي نوشيد درد مي گيرند ممکن است حفره اي در آن قسمت ايجاد شده باشد. اين مي تواند به معني عقب نشيني لثه ها و در معرض هوا قرار گرفتن ريشه دندان ها باشند. اين کار مي تواند به خاطر باکتري ها، ايجاد فشار روي دندان ها و يا زياد و محکم مسواک زدن ايجاد شود.
به گفته دکتر کرام، اگر همراه درد، لکه هاي قرمز يا سفيد ظاهر شوند، ممکن است مشکل بي ضرري باشد که بر اثر غذاها يا داروهاي خاص يا دندان مصنوعي و يا حتي محافظ دهان نامناسب ايجاد شده با شند. در برخي موارد اين موارد مي تواند نشانه اي از سرطان دهان باشد و بهتر است با دندان پزشکتان در اين مورد مشورت نماييد.
منبع: سيمرغ
http://www.CheKhabar.ir/News/69308/درد دندان و ديگر تغييرات دنداني از چه مشکلي در دهان شما خبر مي دهد؟