بوي بد دهان در ماه رمضان، دلايل و راه حل ها
سه شنبه 9 خرداد 1396 - 7:31:52 PM
چه خبر - رفع بوي بد دهان در ماه رمضان

مشکل بوي بد دهان يکي از معضلاتي است که حدود 30 درصد جمعيت جهان با آن مواجه هستند و علاوه بر خود فرد، افراد ديگر را نيز درگير مي‌کند. در ايامي مانند ماه رمضان، رعايت بيشتر نکات تغذيه‌اي و بهداشتي علاوه بر کمک به سلامت فرد در طول روزه‌داري، از بوي بد دهان نيز جلوگيري مي‌کند.

بوي بد دهان مي‌تواند از دهان، دندان، معده يا حتي سينوزيت‌ها ناشي شود. اين مشکل در برخي افراد موقتي است و در برخي ديگر حالت مزمن پيدا مي‌کند. اگر اين بوي بد بر اثر مواد غذايي به وجود آمده باشد، مي‌توان با رعايت بهداشت دهان بسادگي جلوي آن را گرفت، اما رفع بوي بد دهان هنگامي که ناشي از مشکلات داخلي است براحتي از بين نمي‌رود.

بهداشت دهان و دندان، نخستين گام رفع بوي ناخوشايند

دو بار مسواک زدن در فاصله افطار تا سحر و نخ دندان کشيدن تا حد زيادي از بروز بوي بد دهان جلوگيري مي‌کند. بهتر است مسواک خود را هر سه ماه يک بار عوض کنيد؛ مسواکي که مدت‌ها استفاده شده است خود عاملي براي ورود باکتري و عفونت داخل دهان است.

باکتري‌هايي که باعث ايجاد بوي بد دهان مي‌شوند در محيط اسيدي به‌خوبي رشد مي‌کنند، بنابراين شستن دندان‌ها با جوش شيرين، راهکار طبيعي براي مختل کردن رشد اين باکتري‌هاست. مي‌توان از جوش شيرين يا دهانشويه آنتي‌باکتريال براي از بين بردن جرم‌ها و باکتري‌هاي مزاحم کمک گرفت. جوش شيرين را مي‌توان يک بار در شبانه روز مثل خميردندان به کمک مسواک استفاده کرد. شست‌وشوي دهان با قرقره کردن آب نمک نيز باعث مي‌شود علاوه بر دهان، ميکروب‌هاي احتمالي گلو و لوزه نيز از بين برود. همچنين تميز کردن زبان با پشت بعضي از مسواک‌ها که به همين منظور طراحي شده‌اند نيز مي‌تواند پرزهاي زبان را از باکتري‌ها تميز کند. در نهايت بهتر است هر چند وقت يک بار به دندانپزشک مراجعه کنيد و از سلامت دندان و لثه‌هاي خود مطمئن شويد.

کدام مواد غذايي را بيشتر مصرف کنيم؟

تغذيه صحيح يکي از عوامل مهم حفظ سلامت است و در صورتي که نکات تغذيه‌اي بدرستي رعايت شود، همه ارگان‌هاي بدن فعاليت خود را بخوبي انجام مي‌دهند. براي پيشگيري از ايجاد بوي بد دهان، استفاده از ميوه‌ها و سبزيجات داراي فيبر يکي از بهترين راهکارهاست. براي مثال خوردن يک سيب در فاصله افطار تا سحر به مرطوب ماندن دهان در طول روز کمک مي‌کند. مصرف مواد غذايي غني از ويتامين D مثل زرده تخم‌مرغ، ماهي، آب پرتقال، ماست و استفاده از ميخک، رازيانه و هل که خواص ضدميکروبي دارند در زمان روزه‌داري براي حفظ بوي خوش دهان توصيه مي‌شود.

علاوه بر اين جويدن برگ نعناع، پونه و جعفري تازه، کرفس و خوردن انجير به خوشبو شدن دهان کمک زيادي مي‌کند. نوشيدن چاي سياه و سبز، باکتري‌هاي دهاني و ترکيبات سولفوري را کاهش مي‌دهد و دهان را هيدراته نگه مي‌دارد. به همين دليل نوشيدن چاي بدون شيريني بين افطار تا سحر توصيه مي‌شود. نوشيدن آب و ليموي تازه و نمک همراه پالپ ليمو نيز دهان را خوشبو مي‌کند، بخصوص اين مورد، بوي بد سير و پياز را تا حد زيادي کاهش مي‌دهد.

فضاي دهان را هميشه مرطوب نگه داريد

خشکي دهان به دليل کاهش بزاق ترشح شده رخ مي‌دهد و هنگامي که بزاق کافي در دهان ترشح نشود، مواد غذايي در دهان مي‌ماند و بوي بد ايجاد مي‌کند. ايجاد مشکلاتي براي غدد بزاقي، خوابيدن با دهان باز و مصرف برخي داروها مثل داروهاي کاهش فشار خون و داروهايي که براي درمان آلرژي‌ها مصرف مي‌شود، مي‌تواند باعث خشکي دهان و در نتيجه ايجاد تنفس بدبو شود. همچنين سيگار کشيدن به دليل خشک کردن فضاي دهان در تنفس و ايجاد بوي بد تاثيرگذار است.

به طور کلي نوشيدن آب در طول روز خواص بسياري براي حفظ سلامت بدن دارد. با اين حال اهميت نوشيدن آب به ميزان کافي در ماه رمضان چند برابر مي‌شود. دي‌هيدراته شدن بدن علاوه بر تهديد سلامت، باعث خشکي دهان و بروز بوي ناخوشايند مي‌شود. باکتري‌ها براي رشد به محيط با اکسيژن کمتر نياز دارند. همچنين بزاق دهان آنزيم‌هاي طبيعي دارد که آنتي‌بادي‌ها را فعال مي‌کند و مصرف آب زياد مي‌تواند اين واکنش‌ها را کاهش دهد. هيدراته نگه داشتن بدن علاوه بر اين که به حفظ سلامت کمک مي‌کند، دهان را هميشه مرطوب نگه مي‌دارد و از بروز بوي ناخوشايند جلوگيري مي‌کند.

عفونت‌هايي که باعث ايجاد بوي بد دهان مي‌شوند

در مواردي که بوي بد دهان مزمن مي‌شود بايد راجع به آن با پزشک مشورت شود. هنگامي که از سلامت دهان و دندان و رعايت بهداشت دهان اطمينان پيدا کرديد و باز هم احساس ناخوشايندي از بوي دهان داشتيد، مشکل را در عوامل ديگر جست‌وجو کنيد. در مواردي بيماري‌هاي کليوي و ديابت کنترل نشده مي‌تواند عامل بوي بد دهان باشد. حساس شدن به بوي غيرعادي دهان و مراجعه به پزشک مي‌تواند در تشخيص سرطان‌هاي زودرس مثل سرطان معده و ريه نيز کمک کند. در بيماران کليوي عملکرد نامناسب کليه‌ها روي سيستم تنفسي تاثير مي‌گذارد. در بيماران ديابتي نيز سطح قند خون ثبات ندارد و به همين دليل بدن قادر به مبارزه با باکتري‌هايي که موجب بروز عفونت مي‌شود، نخواهد بود.

عفونت‌هاي داخلي و خارجي سيستم تنفسي، عفونت‌هاي سينوسي، برونشيت مزمن، عفونت لوزه و ترشح مخاط از پشت حلق ممکن است از عوامل ايجاد بوي بد دهان باشد. در بسياري از موارد هنگام بروز عفونت‌ها مخاط آلوده که در گلو انباشته مي‌شود، بوي بدي را به دهان انتقال مي‌دهد. اختلال رفلاکس معده به مري نيز يکي از رايج‌ترين علت‌هاي داخلي بوي بد دهان است. بازگشت اسيد معده به سمت مري حتي باعث بروز مشکلاتي براي دندان و بيماري‌هاي سينوسي مي‌شود و بايد براي درمان حتما به پزشک مراجعه شود.

از مصرف کدام مواد غذايي خودداري کنيم؟

سير و پياز متهمان رديف اول بوي بد دهان هستند و معمولا مسواک زدن بعد از خوردن اين مواد تاثيري روي از بين بردن بوي ناخوشايند ندارد. در واقع هنگام مصرف اين مواد غذايي، شکم روغن طبيعي موجود در غذا را در فرآيند هضم جذب مي‌کند. اين روغن از جريان خون و ريه‌ها مي‌گذرد تا به مقصد نهايي در بدن برسد و اين فرآيند تا ساعت‌ها باعث ايجاد بوي بد هنگام تنفس مي‌شود. استفاده از برگ يا قرص نعناع بعد از مصرف چنين مواد غذايي تاثير زيادي در از بين بردن اين بو دارد. در واقع نعناع بوي پياز و سير را از بين نمي‌برد، اما بوي آن به ساير بوهاي تند مواد غذايي قالب است.

علاوه بر اين بهتر است مواد خوراکي مثل نوشيدني‌هاي گازدار، کيک، شيريني و بستني که حاوي کربوهيدرات زيادي هستند را پيش از سحر مصرف نکنيد. مواد غذايي که حاوي فيبر زياد هستند مي‌تواند جايگزين اين مواد شود و از بروز بوي بد دهان پيشگيري کند.

در افرادي که با هضم مواد لاکتوزدار مشکل دارند، احتمال بروز بوي بد دهان در ساعت‌هاي روزه‌داري بيشتر است. بهتر است مصرف مواد لبني لاکتوزدار در طول روزه‌داري براي اين افراد محدود شود. در نهايت تا جاي امکان داروهايي مثل آنتي‌هيستامين‌ها، مسکن‌ها و داروهاي ضدافسردگي را در مدت روزه‌داري کمتر مصرف کنيد تا از خشک شدن دهان جلوگيري شود.



منبع: jamejamonline.ir


http://www.CheKhabar.ir/News/67547/بوي بد دهان در ماه رمضان، دلايل و راه حل ها
بستن   چاپ