چه خبر - مواد لازم براي تهيه رب انار خانگي
انار : 8 کيلوگرم
آب : 3 ليوان
نمک : در صورت تمايل 1 قاشق غذاخوري
وسايل لازم براي تهيه رب انار خانگي
صافي پارچه اي يا سيمي خانه ريز
گوشتکوب
چرخ گوشت
طرز تهيه رب انار به روش اول
1 - انار را دانه کنيد. سعي کنيد پوست داخلي و غلاف سفيد رنگ داخل انار، با دانه ها مخلوط نباشد. البته اگر در حجم بالا رب گيري مي کنيد و تهيه دانه انار خالص مشکل است، اگر کمي از غلاف هاي سفيد با دانه ها مخلوط شد ايرادي ندارد.
2 - در قابلمه بزرگي، دانه هاي انار همراه آب را روي حرارت بگذاريد زير شعله را بلند کنيد تا آب بجوشد سپس شعله را کم کنيد و هر چند دقيقه انار را هم بزنيد و با فشار ملاقه يا کفگير به دانه ها سعي کنيد آب دانه ها کاملا گرفته شود. هر از گاهي در حين جوشيدن، با گوشتکوب دانه ها را در قابلمه بفشاريد تا آب از دانه خارج شود.
3 - اين کار را ادامه دهيد تا زماني که حداکثر آب دانه ها گرفته شود.
4 - سپس محتويات قابلمه را از صافي رد کنيد تا آب از دانه ها جدا شود. دانه ها در اين مرحله سفيد رنگ هستند و نشانه اين است که آب آن ها تا حد ممکن گرفته شده است ولي براي آب گيري کامل، دانه هاي داخل صافي (تفاله ها) را مجددا در قابلمه جداگانه اي بريزيد و با مقداري آب بگذاريد بجوشد تا رب انار درجه 2 حاصل شود!
5 - آب انار خالص را در قابلمه ريخته و روي حرارت بگذاريد تا غليظ شود. بايستي هر چند لحظه هم بزنيد تا رب شما ته نگيرد چون در اين مرحله آب سريعا تبخير مي شود.
6 - دقت داشته باشيد رب انار مانند رب گوجه فرنگي زمان زيادي براي جوشيدن و غليظ شدن نمي برد بنابراين بايستي مراقب باشيد تا رب ته نگيرد و گرنه هم رنگ و هم طعم رب خراب مي شود.
7 - در اواخر غليظ شدن رب، نمک را اضافه کنيد تا فساد و کپک زدگي رب را به تعويق بيندازد. رب انار درجه 1 آماده است.
8 - غلظت رب انار بسيار مهم است چون اگر خيلي سفت شود زماني که در يخچال مي گذاريد سفت تر شده و در بعضي موارد قاشق به سختي داخل رب مي رود، وقتي به عنوان چاشني يا سس از آن استفاده مي شود خيلي دير در آب حل مي شود و در نتيجه استفاده از آن مشکل است که اين غلظت مناسب نمي باشد. برخي براي کسب درآمد بيشتر، رب را آن قدر شل بر مي دارند که حتي با نگهداري رب در يخچال نيز کپک مي زند، که اين غلظت نيز مناسب نيست. بلکه بايد نه شل و نه سفت باشد بنابراين غلظت مناسب رب انار، نياز به کسب تجربه بيشتري دارد.
طرز تهيه رب انار به روش دوم
1 - انار را دانه کنيد و در چرخ گوشت بريزيد و آب انار را بگيريد. البته برخي از آبميوه گيري هاي خانگي و يا چرخ گوشت هاي صنعتي نيز همين کار را انجام مي دهند. در اين روش ديگر آبي داخل دانه ها باقي نمي ماند و مي توانيد تفاله ها را دور بريزيد.
2 - اين روش به علت اينکه براي آب گيري دانه ها از چرخ گوشت استفاده مي شود راحت تر است و در ضمن زمان کمتري صرف مي شود.
3 - مستقيما آب خارج شده از چرخ گوشت را داخل قابلمه ريخته و بگذاريد غليظ شود. غلظت مناسب همان غلظتي است که قاشق به راحتي در رب حرکت کند و در ضمن ديرتر فاسد شود.
نکاتي درباره تهيه رب انار
1- در صورتي که انار آبدار باشد به ازاي هر 8 کيلوگرم انار، 1 کيلوگرم رب انار حاصل مي شود.
2 - هر چه رب غليظ تر شود ديرتر خراب و فاسد مي شود و رنگ آن نيز تيره تر مي گردد البته مراقب باشيد که ته نگيرد وگرنه زحمت و هزينه شما به هدر مي رود!
3 - معمولا براي به صرفه بودن رب از انارهاي شکسته و کوچک استفاده مي کنند که ظاهر خوبي ندارد و قيمت آن ارزان تر است. اين مسأله از کيفيت رب کم نمي کند و آن چه مهم است اينکه انار آبدار و قرمز رنگ باشد بنابراين دانه انار نبايد کهنه، فاسد و خراب، سفيد يا قهوه اي رنگ و خشک باشد.
4 - بهترين رنگ رب انار قهوه اي کمرنگ تا قهوه اي پر رنگ و قرمز تيره است و اگر رنگ رب به سياهي زد يا نشانه اين است که رب سوخته است و يا اينکه مواد ديگري مثل آلوچه به آن اضافه کرده اند.
5 - رب انار را داخل ظروف شيشه اي ريخته و در يخچال نگهداري کنيد. براي هر بار مصرف از قاشق خشک و تميز استفاده کنيد و بعد از هر بار مصرف درب شيشه يا ظرف را محکم ببنديد تا رب کپک نزند.
6 - سعي کنيد رب انار را در يخچال نگهداري کنيد و در صورتي که در بيرون از يخچال باشد بايستي نمک بيشتري اضافه کنيد تا از فساد و کپک زدگي رب جلوگيري شود.
7 - در برخي رب انارهاي بازاري براي به صرفه بودن رب در کنار انار از آلو يا آلوچه نيز استفاده مي کنند که هم طعم رب را ترش تر مي کند و هم شکل بافت رب انار را تغيير مي دهد در اين مواقع شما دانه هاي ريز سياه رنگي را در رب مشاهده مي کنيد که همان تفاله پوست آلوچه است.
8 - رب انار براي خورش فسنجان، خوراک مرغ، مرغ سوخاري، اکبرجوجه، ماکاراني و بسياري از غذاهاي ديگر چاشني و سس لذيذي است.
منبع : iranbanou.com