چه خبر -
در طول روز، قلب ما 100 هزار بار مي تپد تا زنده بمانيم، 23 هزار مرتبه پلک مي زنيم تا سوي چشم هايمان را از دست ندهيم، 23 هزار بار نفس مي کشيم و اين روند بيش از 70 سال ادامه دارد تا يک زندگي را به طور کامل تجربه کنيم، پس مهم است که سلامتي خود را حفظ کنيم
بازتواني قلبي چيست و به چه روش هايي انجام مي گيرد
قلب يکي از قوي ترين ماهيچه هاي بدن است که روزانه چندين ليتر خون را به اندام هاي بدن پمپاژ مي کند. قلب انسان از قسمت هاي مختلفي تشکيل شده است؛ دو بطن که در قسمت هاي چپ و راست قلب وجود دارند به همراه دو هليز که سبب پمپاژ شدن خون در گردش خون هاي کوچک و بزرگ مي شوند.
بيماري هاي قلبي و عروقي از شايع ترين بيماري هاي قرن ما هستند و سالانه باعث مرگ ميليون ها نفر در سراسر کره زمين مي شوند، به طوري که اين بيماري در حال تبديل شدن به اصلي ترين عامل مرگ و مير و ناتواني بشر در اغلب کشورهاي جهان است.
خطرات ناشي از بيماري هاي مزمن مثل بيماري هاي قلبي عروقي ماندگار، پرهزينه و ناتوان کننده است؛ هر چند بعضي از عوامل ايجاد و پيدايش بيماري هاي قلبي عروقي مثل سن غيرقابل مداخله است، اما با روش و شيوه هايي مي توان از ابتلا به بيماري هاي قلبي عروقي پيشگيري کرد يا حداقل بروز آنها را به تاخير انداخت.
شايد بهترين و مهم ترين راهکاري که بتوان براي مقابله با 70 درصد بيماري ها انجام داد ترويج فعاليت بدني براي بازتواني قلبي در بيماران قلبي و عروقي باشد.
راهکاري که روشي سودمند براي پيش گيري از بيماري هاي مزمن و اقدامي مقرون به صرفه براي ارتقاي سلامت جامعه است، به ويژه آن که بررسي هاي علمي نشان مي دهد، فعاليت بدني منظم، براي همه مردم در همه سنين و شرايط، حتي براي ناتواني هاي جسمي، طيف وسيعي از فوايد سلامت جسماني، اجتماعي و فکري را فراهم مي کند.
دکتر کتايون ربيعي- پژوهشگر پژوهشکده قلب و عروق اصفهان، در گفتگويي به پاسخ به سوالات در باره بازتواني قلبي و ضرورت توجه به موضوع بازتواني قلبي در بيماري هاي قلبي و عروقي پس از مراحل درمان پرداختند.
بازتواني قلبي به چه اقداماتي گفته مي شود؟
حدود يکصد سال پيش هنگامي که فردي دچار بيماري هاي قلبي و عروقي مي شد، به او توصيه مي کردند حرکت نکند و استراحت زياد داشته باشد اما کم کم به اين نتيجه رسيدند که زندگي فعال و شاد براي فرد مبتلا به بيماري قلبي و عروقي مناسب است، از اين رو بحث بازتواني مطرح شد.
بازتواني در ابتدا با فعاليت بدني آغاز شد و بعد برنامه جامعي را در بر گرفت.
بازتواني بيمار از زمان پس از ترخيص از بيمارستان شروع نمي شود بلکه از هنگام مبتلاشدن فرد به بيماري آغاز مي شود.
در واقع بازتواني قلبي، مجموعه اي از درمان هاي غير دارويي و يا حتي دارويي است که منجر به کنترل بيماري و عوامل خطر و افزايش کيفيت زندگي فرد مي شود.
بنابراين مگر در شرايط استثنايي، پس از درمان بيماري هاي قلبي، بيمار بايد به فعاليت روزانه خود بازگردد.
راهکار بازتواني قلبي تا چه حد در بيماران مؤثر است؟
بسيار زياد، کيفيت زندگي براي بيماراني که بازتواني قلبي براي آنها انجام شده، افزايش مي يابد.
بازتواني قلبي باعث کاهش افسردگي، افزايش طول عمر بيماران و باعث کاهش احتمال مرگ هاي ناگهاني مي شود.
بازتواني باعث مي شود فرد پس از ابتلا به بيماري هم زندگي خوبي را تجربه کند.
همه بيماران قلبي و عروقي مشمول بازتواني قلبي مي شوند؟
بله، حتي افرادي که بيماري دريچه اي قلب دارند هم مي توانند بازتواني قلبي را شروع کنند. بازتواني در بيماراني که دچار نارسايي قلبي شده اند، پاسخ بسيار خوبي داده است.
بازتواني قلبي چه روش هاي دارد؟
دوره اي که بعد از ترخيص بيمار است، دوره اي است که بيمار بايد به مراکز بازتواني قلبي مراجعه و در آنجا طبق برنامه ورزش کند و اصلاح عوامل خطر براي بيمار انجام مي شود.
در بيماران نارسايي قلبي اين موارد بايد با برنامه ريزي دقيق تري انجام و فعاليت بدني آنها بايد کنترل شده باشد و البته فعاليت بدني متناوب براي آنها توصيه مي شود.
مزيت دوران بازتواني قلبي اين است که پس از پايان مراحل بازتواني، باز هم پيگيري ها ادامه دارد و بيمار مي داند که 6 ماه يکبار بايد تحت کنترل قرار گيرد و عوامل بيماري خود را کنترل کند.
دوره بازتواني چه مدت طول مي کشد؟
در دنيا زمان بازتواني بر اساس وضعيت بيماري افراد مشخص مي شود و در کشور ما بازتواني خارج از بيمارستاني پس از ترخيص بيمار، بر اساس بيماري انجام مي شود، به عنوان مثال فردي که دچار سکته قلبي شده 4 هفته پس از ترخيص مي تواند بازتواني را آغاز کند يا فردي که آنژيو شده بلافاصله مي تواند بارتواني انجام دهد.
درکشورما برنامه 24 جلسه اي براي بازتواني بيماران در نظر گرفته شده تا اين بيماران به مدت 8 هفته و هر هفته 3 مرتبه به مراکز درماني مراجعه و طبق برنامه هاي تنظيم شده، مراحل بازتواني را انجام دهند.
پس از 24 جلسه کارنامه اي به بيمار داده مي شود تا تغييرات به وجود آمده در بدن آنها در مقايسه با ابتداي آغاز باز تواني، براي بيماران محرز شود.
در حال حاضر مرکزباز تواني پژوهشکده قلب و عروق اصفهان که در مجاورت بيمارستان چمران واقع شده، بيماران را براي انجام بازتواني پذيرش مي کند.
ارايه اين خدمات شامل بيمه هم مي شود؟
با پيگيري هاي انجام شده توسط پژوهشکده قلب و عروق اصفهان، تعرفه مشخصي براي بازتواني تعيين شد و بيمه هاي تامين اجتماعي، خدمات درماني ، ارتش و نيروهاي مسلح بازتواني را تحت پوشش قرار مي دهند.
منبع: hidoctor.ir