چرا همه از عصب‌کشي مي‌ترسند؟
شنبه 21 اسفند 1395 - 12:55:51 AM
چه خبر - بيشتر بيماران از درمان کانال ريشه (عصب‌کشي) مي‌ترسند. عصب‌کشي با وجود تمام تلاش دندان‌پزشکان براي راحت‌ کردن آن براي بيماران، درمان خوشايندي نيست چون ممکن است درمان براي بيمار آزاردهنده باشد و بعد از درمان و رفع بي‌حسي هم دچار درد شود.

معاينه بيمار به‌وسيله دندان‌پزشک، از لحظه ورود او به مطب شروع مي‌شود. دندان‌پزشکان برحسب تجربه، مي‌توانند بيماران مضطرب را شناسايي کنند. نوع نشستن بيمار روي صندلي اتاق انتظار، نوع نشستنش روي يونيت دندان‌پزشکي، سوال‌هايي که مي‌پرسد و عکس‌العمل‌هايي که نشان مي‌دهد، نشانه‌هايي هستند که به دندان‌پزشک مي‌فهمانند با بيمار مضطرب مواجه شده‌ است.

چرا بيماران از عصب‌کشي مي‌ترسند؟ واقعيت اين است که عصب‌کشي نبايد براي بيمار ترسناک باشد چون با بي‌حسي موضعي حين کار، دردي احساس نخواهند کرد. بعد از تمام شدن کار هم با مصرف ضددرد‌ها در يکي، دو روز اول، دردي بعد از درمان حس نخواهد کرد اما يک تجربه ناخوشايند قبلي يا آنچه اطرافيان بيمار به او منتقل مي‌کنند، باعث مي‌شود به عصب‌کشي بدبين شود و از آن هراس داشته باشد! اصطلاح رايج «عصب‌کشي» هم که ترکيبي از واژه‌هاي «عصب»، «کشتن» يا «کشيدن» است، استرس بيشتري به بيماران منتقل مي‌کند در حالي که اصطلاح درست «درمان کانال ريشه» است.

توضيح کاري که در درمان ريشه (همان عصب‌کشي) انجام مي‌شود، ساده است؛ دندان‌پزشک بعد از برداشتن پوسيدگي‌ها يا نسج دنداني، به کانال‌هايي که داخل ريشه دندان قرار دارند، دسترسي پيدا مي‌کند. اين کانال‌ها فقط حاوي عصب نيستند و حتي در بعضي موارد عصب آنها ممکن است به علت کاهش خونرساني، از بين رفته باشد، اما باکتري‌ها و محصولات آنها در اين کانال‌ها وجود دارند. به علاوه، عروق خوني، سلول‌هاي مختلف و حتي احتمالا عروق لنفي در اين کانال‌ها وجود دارد. اين کانال‌ها که با پوسيدگي يا ورود ميکروب‌ها از ترک‌ها آلوده شده‌اند، عفونت را تا پاي ريشه مي‌برند و باعث مي‌شوند در اثر واکنش‌هاي التهابي، استخوان دور ريشه دچار التهاب و تحليل شود و از بين برود.

کاري که دندان‌پزشک انجام مي‌دهد، اين است که جلوي اين روند را قبل از اتفاق افتادن بگيرد يا اينکه بعد از اتفاق افتادن، آن را درمان کند. اين کار با خارج کردن محتويات کانال ريشه و تميز کردن آنها، شکل دادن کانال‌هاي ريشه به نحوي که مواد دارويي شستشودهنده تا انتهاي کانال‌ها برسد و در آخر با پرکردن کانال‌هاي ريشه طوري که کاملا چفت و بست شوند و امکان عبور ميکروب‌ها و محصولاتشان از مسير آنها کاهش يابد، انجام مي‌شود. اين اقدام‌ها 1 تا 3 جلسه طول مي‌کشند. درمان کانال ريشه (عصب‌کشي) به هيچ‌وجه درمان دردناک يا ترسناکي نيست و فقط درصد خيلي کمي‌ از بيماران بعد از تمام شدن کار، ممکن است دچار درد شديد شوند که آن نيز در نهايت با داروها قابل کنترل است، بنابراين از عصب‌کشي نترسيد.

پس از درمان کانال ريشه (عصب‌کشي)
بعد از اتمام درمان کانال ريشه (عصب‌کشي)، دندان تازه آماده پرشدن و انجام مراحل بعدي از جمله روکش و... مي‌شود. تا زمان شروع اين درمان‌ها، دندان بايد با يک ماده موقت پر شود و به هيچ‌وجه روي آن خالي نماند. پانسمان‌هايي که در جلسه آخر درمان عصب‌کشي روي دندان قرار مي‌گيرند، همين کار را انجام مي‌دهند.

بعد از رفع بي‌حسي پس از درمان عصب‌کشي، ممکن است درد وجود داشته باشد. همه بيماران اين درد را ندارند ولي اگر هم بروز کند، با مسکن‌هاي ساده مثل ايبوپروفن (در صورتي که براي بيمار منع مصرف نداشته باشند) قابل‌کنترل است. در درصد بسيار کمي‌ از بيماران، به‌خصوص در خانم‌ها (به دليل شرايط هورموني) و در دندان‌هاي خاص، ممکن‌است بيمار بعد از درمان يا در طول جلسه‌هاي درمان با درد شديد و حتي تورم مواجه شود. حتي اين شرايط هم با ضددرد‌هاي قوي‌تر و عوامل ضدالتهابي که دندان‌پزشک تجويز مي‌کند، قابل‌کنترل است تا دوره آن (که يک واکنش التهابي است) سپري شود. پس اگر اين مشکل برايتان پيش آمد، نگران «عفونت» نباشيد، التهاب دندان شما به زودي برطرف خواهد شد. داروهاي تجويزشده هم قدرت مداراي شما را با اين شرايط افزايش مي‌دهند!
دکتر علي مرسلي، متخصص درمان ريشه دندان


منبع : salamatiran.ir

مطالب پيشنهادي:درد موقت دندان را جدي بگيريد
وقتي كودكتان دندان در مي آورد چگونه به او كمك كنيد؟
چطور از دندان درد خلاص شويم؟
آيا ارتودنسي درد دارد؟
22 عادتي که دندان‌ها را خراب مي‌کنند

http://www.CheKhabar.ir/News/56880/چرا همه از عصب‌کشي مي‌ترسند؟
بستن   چاپ