چه خبر - پدر و مادر در کنار هم ستوني هستند که خيمه خانواده را برپا و استوار نگه ميدارند. هر کدام از اين ستونها، اگر بههر دليلي با مشکل روبهرو شود يا نتواند کار خود را بدرستي انجام دهد چارچوب خانواده بر هم ميريزد و گوشهاي يا همه زندگي از هم ميپاشد. تلويزيون به عنوان پرمخاطبترين رسانه مردمي بهتر از هر رسانه و نهاد ديگري ميتواند وظايف و جايگاه پدر و مادر را بين خانوادهها تبيين کند و در اين ميان سريالها و فيلمهاي تلويزيوني بيشتر از بقيه آثار ميتوانند روي بيننده تاثير بگذارند.
تا چند سال پيش بيشتر زناني که در آثار نمايشي تصوير ميشدند زنان خانهداري بودند که بدون هيچ دخالتي در امور زندگي و مديريت آن بيشتر روز خود را در آشپزخانه سپري ميکردند تا فقط مانند يک سرآشپز ماهر صبحانه، ناهار و شام پدر و فرزندان را آماده و به آنها گوشزد کنند که خوردن ميان وعدههاي خود را فراموش نکنند.
مادراني دلواپس که مادر بودن خود را فقط در نگرانيهايي مانند چرا دير اومدي؟ کجا بودي؟ و... به نمايش ميگذاشتند؛ اما به مرور و پررنگتر شدن حضور زنان در امور اجتماعي و تصدي آنها بر پستهاي مديريتي، رويکرد آثار نمايشي هم تغيير کرد و مادران هم به عنوان بخشي از نيروي مولد و اقتصادي خانواده به سريالها و فيلمها راه يافتند؛ مادراني که فقط کارشان آشپزي نبود و فراتر از آن هم رفتند و با شناخت بيشتر از روابط اجتماعي در کنار مردان، مديريت اتفاقات خارج از خانه را هم به دوش گرفتند.
در چنين شرايطي نقش مادر در آثار دراماتيک بيشتر شد و فرزندان بيشتر به طرف مادر گرايش پيدا کردند چون او را همفکر، مدافع و مشاور خوبي ميدانستند؛ اما با گذر اين موقعيت تلويزيون به دوره تثبيت نگاه خود به پدر و مادر در آثار نمايشي رسيد و فيلمنامهنويسان و کارگردانان شروع به ساخت آثاري کردند که رفتارهاي اشتباه اعضاي خانواده نسبت به هم را آسيبشناسي ميکردند و اين بهترين روش است که با شناسايي نقاط ضعف و قوت پدر و مادر در قبال هم و نسبت به فرزندان خانواده منسجم و موفق به نمايش درآيد.
حسين سهيليزاده در سريال «فاصلهها» اختلاف پدري را با پسرش نشان داد که بحرانهايي را براي خانواده رقم ميزد، خانوادهاي که مادرش را چند سال قبل به دليل بيماري از دست داده بود و همين خلأ باعث شده بود تا پسرها بيشتر احساس تنهايي کنند. در همين سريال دختر بزهکاري بهتصوير کشيده شد که پدري ناباب و خلافکار داشت و دود اين خلافکاري چشم فرزندان او را کور کرده بود.
در سريال «زمانه» هم خلافکاري پدرمحور داستان قرار گرفت و حسن فتحي در اين سريال نشان داد که اگر پدر بهسمت خلاف برود و خانوادهاش را رها کند، فرزندان گرفتار هزاران مشکل ميشوند. اين در حالي است که مادر خانواده هم زني عادي است و نميتواند مدير خوبي براي اداره خانواده باشد به همين دليل سکان خانه به دست فرزندان افتاده و آنها چرخ زندگي را به هر سمتي که ميخواهند، ميچرخانند.
در سريال «راه طولاني خانه» که از شبکه آيفيلم بازپخش ميشود، خانوادهاي به نمايش گذاشته شده که هر کدام خواستههاي معقول و غيرمعقول خود را دارند. پدر خانواده که رضا کيانيان، نقش او را بازي ميکند همه تلاش خود را ميکند تا خواستههاي بچههاي خود را برآورده کند.
او به اصطلاح به جيب خود نگاه نميکند و همينجوري براي به دست آوردن دل فرزندان خود به آنها قولهايي ميدهد که برآورده کردن آنها واقعا در وسع او نيست. او پدري غيرمعقول است که توانايي نه گفتن به فرزندان خود را ندارد و همين باعث ميشود او دچار مشکلات زيادي شود و عاقبت سر از زندان دربياورد. در چنين شرايطي است که مادر خانواده که تاکنون آرام و سر به زير مشغول خانهداري بوده از لايه زيرين بيرون ميآيد و در شرايط بحراني به جاي پدر خانواده به فرزندانش «نه» ميگويد و نميگذارد زندگيشان بيشتر از هم بپاشد.
بازپخش اين سريالها از شبکههاي مختلف تلويزيون اين امکان را فراهم ميکند که اين آثار را مانند مجموعهاي در کنار هم ببينيم و نقاط ضعف و قوت خانواده را پيدا کنيم. با تماشاي همين آثار ميتوان به اين نتيجه رسيد که پدر و مادر هر دو ستون خانواده هستند و هيچکدام هر چند قوي هم باشند نميتوانند جاي ديگري را پر کنند. هرکدام ضعيف عمل کنند خانواده دچار مشکل ميشود. پدرها چون مديريت بخش بزرگي از زندگي را بهعهده دارند بايد حواسشان جمعتر باشد چون خطاي آنها خانواده را نابود ميکند و مادران هم بايد ياد بگيرند سهم زيادي در مديريت خانواده در شرايط عادي و بحراني دارند و فقط با گريه و زاري نميتوانند تاثيري در امور خانواده داشته باشند. زن و مرد در خانواده موفق يکديگر را تحتالشعاع قرار نميدهند، بلکه مکمل يکديگر هستند.
گروه فرهنگ و هنر سيمرغ
منبع:jamejamonline.ir
مطالب پيشنهادي:
رضا عطاران، مرسي که هستي+ تصاويراندي وارهول، نقاشي که از نقاشي متنفر بود+ تصاويرآنونس «زندگي مشترک آقاي محمودي و بانو» رونمايي شد+ فيلمبازيگر هنگام اجراي صحنه مرگ، درگذشت!!!ترانه رسمي تيم ملي در جام جهاني با صداي «احسان خواجه اميري» رونمايي شد+پخش آهنگ