چه خبر - اصلاح اختلالات ظاهري ناشي از هالوکسوالگوس يا قوز شست پا با تمرينات ورزشي
انحراف يا قوز شست پا، پديده شايعي است که ميتواند از سنين پيش از 10 سالگي آغاز شود. اين مشکل بيشتر در زنان ايجاد ميشود. قوز شست پا را هالوکس والگوس مينامند. هالوکس به معناي شست و والگوس به معناي انحراف به سمت خارج است. اين ضايعه معمولا بر اثر پوشيدن کفش تنگ و پنجه باريک يا کفشهايي که کف آن تخت است و قوسهاي کف پا را خوب دربرنميگيرند، ايجاد ميشود. کف پاي صاف، کوتاهي تاندون آشيل و نرمي مفاصل نيز از علل زمينهاي اين اختلال هستند.
در نوع ديگري از اين اختلال، شست پا به خارج انحراف پيدا ميکند و ناحيه پاييني و داخلي مفصل شست پا متورم ميشود. اين پديده را بونيون مينامند. بسياري از بيماران، مخصوصا خانمها، از ظاهر پاي خود، متعاقب بروز اين مشکل شکايت دارند. برخي ديگر نيز هنگام خم شدن پنجه و انگشت شست پا، مخصوصا هنگام تحمل وزن و راه رفتن، ابراز درد و ناراحتي ميکنند. در ادامه اين مطلب، تمرينهايي آموزش داده ميشود که انجام مرتب آنها ميتواند مانع از عود مجدد و بازگشت قوز شست پا شود.
تمرين اول براي اصلاح انحراف يا قوز شست پا
يکي از تمرينهاي موثر در اصلاح قوز شست پا، کشش تاندون آشيل با استفاده از يک پله کوچک يا سطح شيبدار است که ميتواند به صورت 10 کشش 10 ثانيهاي، 2 تا 3 بار در روز انجام شود.
تمرين دوم براي اصلاح انحراف يا قوز شست پا
کشش عضلات داخلي شست پا که با استفاده از يک باند کشي باريک در 3 دور 10 ثانيهاي، 3-2 بار در روز. در اين تمرين فرد با دور کردن پاها از هم در عضلات داخلي شست کشش ايجاد ميکند.
تمرين سوم براي اصلاح انحراف يا قوز شست پا
در اين تمرين، بيمار کف پاي خود را روي زمين قرار ميدهد و بيشتر وزن پايش را روي انگشت کوچک و کناري آن مياندازد و سعي ميکند ضمن ثابت نگه داشتن انگشتان ديگر، انگشت شست را از انگشت کناري آن دور کند و حرکت را 10 ثانيه نگه دارد، سپس به حال اول برگرداند. فرد بايد اين حرکت را 10 بار انجام دهد و 3-2 بار در روز تکرار کند.
تمرين چهارم براي اصلاح انحراف يا قوز شست پا
در اين تمرين، در حالي که فرد با پاي صاف دراز کشيده، تا جايي که ميتواند انگشتان پاي خود را به سمت پايين ميکشد، 10 ثانيه نگه ميدارد و سپس تا آنجا که ميتواند انگشتان خود را به طرف بالا ميکشد و مجددا 10 شماره حفظ ميکند. فرد بايد اين حرکت را 10 مرتبه تکرار کند و 2 بار در روز انجام دهد.
تمرين پنجم براي اصلاح انحراف يا قوز شست پا
تمرين آخر نيز قرار دادن يک توپ تنيس در زير پا و غلتاندن آن در جهات مختلف (جلو، عقب، چپ و راست) براي ايجاد تحرک در کف پا و پنجه پاست. اين تمرين با تکرار 100 بار، 3-2 بار در روز، ميتواند ضمن بازگرداندن قوسهاي طبيعي پا، تسکيندهنده درد بيمار باشد.
حميد مهدويمحتشم، کارشناس ارشد آسيبشناسي ورزشي و حرکات اصلاحي
منبع:salamat.ir