چه خبر -
حالا ديگر اچآيوي براي بسياري از مردم شناخته شده است و هنگامي كه از اين ويروس حرف زده ميشود، بيشتر افراد درباره راههاي انتقال، پيشگيري و درمان آن اطلاعاتي دارند. اما در عين حال، ويروسهاي خطرناك ديگري هم هستند كه لازم است شناخته شوند و با اين كه شايع هستند، حرفي از آنها به ميان نميآيد. يكي از اين ويروسها، hpv (اچپيوي) است. ويروسي كه ميتواند به بيماريهايي مانند زگيل تناسلي يا سرطان دهانه رحم منجر شود و از آنجا كه سرطان دهانه رحم پس از سرطان پستان شايعترين سرطان در زنان محسوب ميشود، شناسايي و پيشگيري از آن ضروري به نظر ميرسد.
دكتر اعظمالسادات موسوي، عضو هيات مديره انجمن سرطانهاي زنان، درباره اين ويروس هشدار داده كه در ادامه ميخوانيد:
ويروس اچپيوي ( hpv ) چيست؟
اين ويروس hpv يا پاپيلوماي انساني از طريق رابطه جنسي منتقل ميشود. اين ويروس، عامل زگيل تناسلي و در برخي موارد سرطان به خصوص سرطان دهانه رحم است. اچپيوي بسيار شايع است و بيشترين احتمال ابتلا به آن بلافاصله بعد از شروع فعاليتهاي جنسي است. مسالهاي كه نبايد از آن غافل بود اين است كه انتقال اين ويروس به ارتباط كامل جنسي بستگي ندارد، بلكه از طريق تماس پوستي در ناحيه تناسلي هم منتقل ميشود. متاسفانه بايد بگويم آلودگي به اين ويروس در كشورمان زياد است و مطالعاتي كه انجام دادهايم نشان داده مشابه كشورهاي غربي و حتي بيشتر است. اين موضوع به تغييرات رفتاري، بياطلاعي مردم و واكسينه نشدن در برابر آن برميگردد.
راههاي پيشگيري از ابتلا به اچپيوي وجود دارد؟
براي پيشگيري از ابتلا، به رفتارهاي سالم و محافظتي هنگام برقراري رابطه جنسي ازجمله استفاده از كاندوم و به حداقل رساندن تعداد شركاي جنسي در طول زندگي، واكسيناسيون و غربالگري نياز است. اين ويروس در مراحل اوليه علائمي ندارد كه بتوان آن را تشخيص داد، اما با غربالگري ميتوان به آن پي برد. درواقع زناني كه رابطه جنسي دارند لازم است براي غربالگري مراجعه كنند و اين غربالگري را به فواصل مختلف دو تا سه سال تكرار كنند.
ميتوان در برابر ويروس اچپيوي واكسينه شد؟
بله نكته مهمي كه درباره اين ويروس وجود دارد اين است كه براي آن واكسن وجود دارد. در حالي كه براي هيچ سرطان ديگري واكسن وجود ندارد. ويروس پاپيلوماي انساني كه به سرطان دهانه رحم منجر ميشود واكسن دارد و تحقيقات نشان داده تزريق اين واكسن، بيش از 90 درصد موثر است. اين واكسن بهتر است از 11 تا 14 سالگي تزريق شود، چون آن موقع زماني است كه سيستم ايمني قوي است و بدن هنوز در معرض اين ويروس قرار نگرفته است.
در كشور ما اين واكسيناسيون انجام ميشود؟
بله ولي اطلاعات درباره آن كم است و اشخاصي كه آگاهي داشته باشند، خودشان اين كار را انجام ميدهند. در حالي كه لازم است به طور جديتري نسبت به واكسيناسيون اين ويروس اقدام شود. از آنجا كه اين واكسن ارزان نيست چندان تمايلي براي واكسيناسيون ملي آن از سوي مسئولان وجود نداشته، در حالي كه اين موضوع از تقاضاهايي است كه ميتوان از معاونت امور زنان و همينطور وزارت بهداشت داشت كه واكسيناسيون ملي ويروس اچپيوي را جدي بگيرند.
درباره غربالگري چطور؟
بعد از واكسيناسيون، لازم است در مرحله غربالگري هم موثر باشيم و كساني را كه بيمار اما قابل درمان هستند، شناسايي كنيم. به طور كلي در دنيا سرطان دهانه رحم در کشورهاي در حال توسعه که غربالگري به خوبي انجام نميشود، بيشتر است و ما هم لازم داريم اين غربالگري را جديتر بگيريم و اقداماتي براي سراسري بودن آن انجام دهيم.
در صورت ابتلا، ويروس اچپيوي قابل درمان است؟
شايد بتوان گفت درمان قطعي وجود ندارد، اما براي هركدام از عوارضي كه اين ويروس ايجاد ميكند ازجمله زگيلهاي تناسلي، سرطان دهانه رحم و ... درمانهايي وجود دارد كه هرچه سريعتر شروع شوند، بيشتر تاثيرگذار هستند. با اين حال بايد هزينههاي بالاي درمان را هم در نظر داشت و با توجه به شناسايي نه چندان ساده و هزينههاي بالاي درمان، بهترين راه، پيشگيري است.
چقدر بايد نگران ويروس اچپيوي در كشورمان باشيم؟
كشور ما جزو كشورهايي است كه در مرحله گذار از سنتي به صنعتي است و اين وضعيت در كنار مزايا، آسيبهاي خودش را هم دارد. در چنين كشورهايي، بسياري از ارزشهاي اخلاقي و فرهنگي تغيير ميكند و لازم است كه جامعه متناسب با اين تغيير ارزشها، آمادگيهاي لازم را داشته باشد و ناگهان دستخوش بسياري از حملات و خطرات قرار نگيرد. چالشهايي كه در جامعه مدرن وجود دارد ممكن است كشورهاي در حال توسعه را در معرض خطر قرار بدهد و تغييرات رفتاري را شاهد باشيم كه به تبع آنها بيماريهايي ايجاد شود. ما در حال حاضر جامعهاي را داريم كه رفتارهاي جنسي در آن تغيير پيدا كرده و بيماريهاي مقاربتي و وابسته به رفتار جنسي فرد يا شريك جنسي بايد جدي گرفته شود كه يكي از آنها ويروس اچپيوي است.
اچپيوي مردان را هم درگير ميكند؟
بله اين ويروس مردان را هم دچار سرطان خواهد كرد، ولي درصد درگيري آنها به مراتب كمتر از زنان است. هم در زنان و هم در مردان، اچپيويهاي تناسلي ميتوانند باعث شوند زگيلها يا ضايعات تناسلي به وجود آيد و در مواردي به سرطان منتهي شود. با اين حال قشري كه بيشتر در اين زمينه آسيب ميخورد زنان هستند. بنابراين لازم است كه نسبت به اين ويروس و بيماريهاي ناشي از آن اطلاعات كافي در اختيارشان قرار داده شود.
شما به عنوان يك متخصص، روزانه مراجعان زيادي داريد، زنان با ويروس اچپيوي و بيماريهاي آن آشنا هستند؟
متاسفانه اطلاعات در اين زمينه بسيار كم است و حتي زناني كه تحصيلات دانشگاهي و فعاليت اجتماعي دارند هم گاهي اين ويروس را نميشناسند. ما مراجعاني داريم كه ميگويند چرا ما هيچ چيزي در اين زمينه نميدانستيم؟ حتي هنرپيشه جواني به من مراجعه كرد كه دچار اين ويروس شده بود و ميگفت چرا به مردم درباره اچ پي وي اطلاعات داده نميشود و من اصلا خبر نداشتم كه چنين ويروسي ميتواند وجود داشته باشد. البته او و ديگران حق دارند، اين وظيفه ما پزشكان و اهالي رسانه است كه آگاهيهاي لازم را به مردم بدهيم و مخصوصا در اين شرايط كه فضاي مجازي و اينترنت، سرعت نشر اطلاعات را بالا برده، ميتوان از اين فضا براي ارتقاي سلامت مردم كمك گرفت.
زنان به عنوان نيمي از اعضاي جامعه اين حق را دارند كه درباره بيماريهاي مربوط به خودشان اطلاعات لازم را داشته باشند، اين حق را به آنها بدهيم و در اطلاعرساني نسبت به اين بيماريها كوتاهي نكنيم، مدارس و صداوسيما فرصت خوبي براي آموزشهاي متناسب با سن و شرايط افراد هستند كه لازم است نسبت به اين موارد اهتمام بيشتري داشته باشند.
منبع:khabaronline.ir
http://www.CheKhabar.ir/News/48214/ويروس اچ پي وي ( HPV ), ويروسي جنسي که در ايران زياد شده است