چه خبر - شخصيت شناسي مالي افراد
در هنگام انجام کارهاي مالي، خريد کالايي خاص، سرمايه گذاري و ديگر امور مشابه، اغلب ما صرفا به انگيزه مستقيم خود آگاهي داريم و تصور مي کنيم که نيازي واقعي باعث اخذ اين تصميم شده است. اين در حالي است که همين تصميمات به ظاهر ساده، در افراد مختلف به نحوي متفاوت نگريسته مي شوند و به همين دليل، نتيجه نهايي آنها نيز متفاوت است. اما اگر تمام شرايط يکسان باشد و موقعيت مشابهي پيش روي دو نفر قرار گيرد، چه چيزي باعث تصميم گيري متفاوت و اقدامات متمايز آنها مي شود؟
براي پاسخ به اين پرسش، بايد به شخصيت شناسي مالي و ساختارهاي رواني متفاوت افراد توجه کنيم. همان گونه که در تمام امور زندگي، افراد با پس زمينه ذهني و رواني متفاوت به مسائل مي نگرند، درخصوص امور پولي و مالي نيز نقش شخصيت فرد بسيار بيشتر از چيزي است که به نظر مي رسد. با شناسايي نو شخصيت مالي خود مي تونيد عادات هزينه اي، اشتباهات و رويه هاي خود را شاناسايي کنيد و در نهايت، عملکرد بهتري در اين زمينه داشته باشيد. در ادامه پنج گونه اصلي از شخصيت مالي را به شما معرفي خواهيم کرد و ويژگي هاي هر يک از آنها را شرح خواهيم داد. با استفاده از اين توضيحات، مي توانيد شخصيت خود را مورد بررسي قرار داده و نقاط قوت و ضعف آن را شناسايي کنيد.
1- خوش بين ها
اگر انسان اميدواري هستيد که رويکردي مثبت نسبت به آينده دارد و همواره نيمه پر ليوان را مي نگريد، بايد خود را فردي خوش بين بناميد. اما آيا مي دانيد که انواع مختلفي از خوش بيني وجود دارد و عادات هزينه اي آنها با هم متفاوت است؟
خوش بين هاي واقع بين رويکردي دقيق تر به زندگي مالي خود دارند و سعي مي کنند درباره هزينه هاي خود براساس بودجه عمل نند. در عين حال، در وفاداري به بودجه خود همواره موفق نيستند. آنها براي مواجهه با چالش هاي جديدي چون خريد ماشين يا خانه به حد کافي شجاعت دارند، اما تصميمات خود را براساس آنچه قابل کنترل است اخذ مي کنند. از اين رو برخورد افراطي در اين گروه کمتر به چشم مي خورد و در حد توانايي هاي خود گام بر مي دارند.
در برابر اين افراد، خوش بين هاي ايده آليست درک درستي از وضعيت پيش روي خود ندارند و اقدام به پذيرش ريسک هايي مي کنند و شکست هاي احتمالي را باور ندارند. اين افراد فرضياتي درباره زندگي دارند و نسبت به اين پيش فرض ها اعتماد کامل دارند. اين گروه از افراد به دليل رويکرد خاص خود، اغلب گرفتار انبوهي از بدهي هستند، تراز مالي آنها چندان مناسب نيست و نمي توانند هزينه ها را به درستي کنترل کنند. طبيعي است که خوش بين هاي ايده آليست در مقاطعي زندگي را به خوشي و آرامش مي گذراند. اما بهاي اين خوشبختي مقطعي را با فشارهاي شديد در دوره هاي بعدي خواهندپرداخت.
در مجموع خوش بيني در ترکيب با واقع بيني يکي از بهترين شخصيت هاي مالي است که آرامش و احساس رضايت دروني را براي فرد به ارمغان خواهدآورد.
2- محافظه کارها
شايد در مورد پول و ساير امور جهان بسيار محتاط باشيد و سعي کنيد با محافظت از منابع، امنيت ذهني خود را تامين کنيد. اگر چنين شخصيتي داريد، مي توان شما را فردي «محافظه کار» ناميد. چنين افرادي به سبب دقت در نحوه خرج شدن پول، کمتر با بدهي و شدواري هاي مالي رو به رو مي شوند. از ديد محافظه کارها پول نقد پادشاه سرزمين اقتصاد است. سبد سرمايه اين افراد معمولا آکنده از مبالغ نقد است و به سبب ريسک پذيري، کمتر وارد عرصه هاي سرمايه گذاري مي شوند. اين گروه از افراد از خريد اعتباري و قسطي نيز گريزان هستند و سعي مي کنند تا حد امکان از ورود به بدهي جديد به تراز مالي خود جلوگيري کنند.
اين رويکرد هرچند سبب کنترل بدهي ها و ثبات قابل توجهي در زندگي محافظه کارها مي شود، اما به سبب ريسک گريزي، اقدامات ضروري و خطرات لازم براي يپشرفت را پذيرا نيستند. در نتيجه پيشرفت توان مالي و کيفيت زندگي آنها بسيار کندتر از ديگران است و ناچارند از برخي عوامل لذت بخش زندگي صرفنظر کنند.
3- ريسک پذيرها
افرادي با رويکرد باز و افراطي نسبت به امور مالي، اغلب در ميان سرمايه گذاران و کارآفرينان جاي مي گيرند. ريسک پذيرها اغلب به دنبال فرصت هاي تازه براي سرمايه گذاري هستند و به همين دليل، پس انداز نقد براي آنها اهميت چنداني ندارد. اين افراد همچنين از قرض گرفتن مبالغ و خريد اعتباري نيز ترسي ندارند و به همين دليل،مهم ترين معيار آنها براي فعاليت هاي مالي، حفظ اعتبار براي اخذ وام و خريدهاي تازهاست.
ريسک پذيرها نيز به مانند خوش بين ها به دو گروه عمده قابل تقسيم هستند. يک گروه از آنها واقع بين هستند و با تحقيق، بررسي هاي دقيق و تحليل جامع بازارها فعاليت مي کنند. از اين رو خطرات موجود در فعاليت هاي آنها به شدت کاهش مي يابد. اما ريسک پذيرهاي ايده آليست با بي پروايي به فعاليت هاي مالي مي نگرند و پيش از تفکر و تحليل کافي، اقدام کردن را آغاز مي کنند. اين روش ريسک پذيرهاي افراطي و خيال پرداز را در معرض خطرات بسيار و حتي نابودي زندگي مالي قرار مي دهد.
نکته مهم در اين زمينه آن است که ريسک پذيري لزوما ويژگي مثبت يا منفي در شخصيت فرد نيست. مهم اين است که ميزان پذيرش ريسک با واقعيات هماهنگ باشد و کيفيت زندگي از تصميمات افراطي آسيب نبيند.
4- متفکرها
فرد متفکر به خوبي از پس مديريت پول و تدوين استراتژي هاي مناسب بر مي آيد و به دقيق ترين موارد نيز توجه دارد. اين گروه از افراد به سبب قدرت تامل و تحليل، رويکرد منطقي و درستي نسبت به مباحث مالي دارند؛ اما تحليل درست همواره به موفقيت و نتايج مطلوب نمي انجامد. چرا که درگير شدن با جزييات و تلاش براي برنامه ريزيدقيق ممکن است باعث غفلت از ساير زمينه ها و پرهيز از گام برداشته شود.
از اين رو، شايد متفکرها در زمان تصميم گيري با نوعي فلج شدن اراده مواجه شوند و به همين دليل، ترس از تصميم گيري و اقدام عملي را تجربه کنند. بديهي است که بدون پذرش درجه خاصي از ريسک و تلاش براي عمل به برنامه ها، نتايج مطلوبي به دست نخواهدآمد. فکر و تلاش ذهني هر چند شر لازم براي حرکت درست مالي است، اما مغز ما به تنهايي قادر به انجام کاري نيست و به زور بازوان و پاهايمان هم نياز داريم!
5- احساساتي ها
اين گروه از افراد چنان که از نام گذاري آنها مشخص است، اهل حس کردن هستند. پول نيز به مانند ساير جنبه هاي زندگي عاملي براي انگيزش احساسات، تجربه شرم و گناه و يا از دست دادن و فقدان است. اين فشار احساسي باعث مي شود چنين گروهي در برابر کالاهاي زيبا و خواستني به ناگاه تسليم مي شوند. بيهوده منابع را تلف مي کنند و آنگاه دچار احساس گناه مي گردند. احساساتي ها همچنين بخش عمده اي از پول خود را صرف جلب رضايت ديگران مي کنند، چرا که از فقدان نسبي اعتماد به نفس رنج مي برند و به همين دليل سعي مي کنند با خرج کردن مقادير قابل توجهي از پول رضايت و محبت دوستان و آشنايان را به دست آورند.
در ميان اين افراد، کساني به چشم مي خورند که به ناگاه به ثروت زيادي دست پيدا کره اند و بي پروا به اتلاف اين منابع مي پردازند. اما به دليل آنکه هر خريد يا هزينه اي صرفا به صورت مقطعي احساس رضايت ايجاد مي کند، فرآيند هدر دادن پول پاياني ندارد، تا آنگاه که حساب بانکي فرد به انتها برسد!
البته رويکرد احساساتي به پول صرفا شامل اين نقاط ضعف نيست. کار و تلاش سخت و به دست آوردن پول صرفا براي احساس رضايت و خوشبختي است. به همين دليل بهادادن به احساسات و خواسته هاي دروني براي زندگي شاد و باکيفيت ضروري است.
آنچه در اينجا مورد اشاراه قرار گرفت به مواردي اشاره دارد که فرد در اين رويکرد افراط نموده و توان کنترل احاساست خود را نداشته باشد.
در نهايت، بايد به اين نکته اشاره شود که نقاط قوت و ضعف مندرج در هر يک از اين شخصيت ها دائمي و غيرقابل تغيير نيستند. مي توانيد از طريق مشورت با متخصصان مالي و روان شناسان نقاط قوت شخصيت خود را تقويت نموده و بر ايرادات غلبه کنيد. در حقيقت، بهترين وضعيت رواني و ذهني براي فرد استفاده از وجوه مثبت تمام اين رويکردها و يا دست کم تلاش براي تقويت اين جنبه ها است.
منبع: ماهنامه معيشت