چه خبر - کاهش وزن با تغيير فرهنگ غذاخوردن و جويدن
روزي براي کنترل و کاهش وزن به سراغ يکي از متخصصين اين رشته رفتم.
ايشان به من گفت: بايد حجم مواد غذائي مصرفي روزانه را کاهش دهي.
گفتم: من اصلا چيزي نمي خورم، حتي آب هم بخورم، چاق مي شوم.
با خونسردي پاسخ داد: قبول، شما در شمار استثنائات روي کره ي زمين،هستيد و با نوشيدن آب هم چاق مي شوي. در روز چند ليوان آب مي نوشي؟
گفتم: در حدود 15 ليوان.
جواب داد: قبول، از اين به بعد در روز 10 ليوان آب بنوش تا آرام آرام وزن کم کني.
بعد از مراجعات متعدد به ايشان در نهايت متوجه شدم، بايد فرهنگ غذا خوردنم را تغيير دهم تا دو نتيجه ي اساسي بگيرم؛
1. از غذا خوردن لذت ببرم.
2. در طول غذا خوردن و بعد از آن نگران افزايش وزنم نباشم.
بنابراين، اگر بتوانم سه کار را به عنوان عادت روزانه ام در غذا خوردن، قرار دهم، ديگر هرگز نگران غذا خوردن و اضافه وزن نخواهم بود؛
1.در زمان ناهار و شام، ابتدا تنها سالاد و مخلفات آن را در سفره بگذارم و چون ظرف سالاد، خالي گشت،آنگاه، غذاي اصلي را در سفره بگذارم.
تجربه مي گويد: اگر سالاد و غذاي اصلي را همزمان در سفره قرار دهيم، در بيشتر مواقع، در انتهاي صرف غذا، اين سالاد است که اضافه مي آيد و اين غذاهاي پر کالري است که خورده شده است.
اگر در وعده هاي ناهار و شام، به مقدار کافي سالاد بخورم، بدنم از من به چهار دليل از من تشکر خواهد کرد؛
الف) سالاد ضد سرطان دستگاه گوارش است.ب) سالاد ضد يبوست خوبي است.پ) سالاد به همراه نوشيدن مايعات در حدي که بيشتر مواقع رنگ ادرار روشن باشد، موجب طراوت و شادابي پوست مي شود.ت) سالاد ايجاد حس سيري مي کند، بدون آنکه کالري اضافي وارد بدن شود و موجب چاقي شود.
2.هر لقمه غذا را علاوه بر اينکه کوچک بردارم، در ابتدا سعي کنم آن را 10 ثانيه در دهان نگه دارم و آرام آرام بجوم، آنگاه آن را به داخل معده بفرستم، در اين صورت بدنم، باز به سه دليل از من تشکر خواهد کرد و مرا در اين زمينه، مديري لايق براي اداره ي خودش خواهد دانست؛
الف) چون غذا به طور کامل مي جوم، معده مجبور به انجام کار دندان، در نرم کردن غذا نخواهد بود، پس در درازمدت سلامت معده تضمين خواهد شد.ب) هر لقمه را اگر در 10 ثانيه بجوم و آنگاه به معده تحويل دهم معادل 10 لقمه در يک ثانيه است و هر دو براي بدنم سيري يکسان ايجاد مي کنند. اما به لحاظ ميزان کالري اون کجا و اين کجا؟ و کار معده تا حد زيادي کاهش خواهد يافت.پ) سلامت دندان هاي آسياب را در درازمدت تضمين خواهم کرد، زيرا اگر از دندان هاي آسياب به طور دائم و مرتب استفاده کنم ماندگاري غذا در بين آنها کمتر مي شود، لذا پوسيدگي انها هم کاهش مي يابد.
3.مواظب خوردني هاي بين وعده هاي اصلي غذا باشم.
تجربه و پژوهش هاي علمي مي گويد : ميان وعده هاي کنترل نشده و بي حساب و کتاب، نقش عمده اي در افزايش وزن دارد.
اين جمله را روي يک کاغذ به صورت خوانا و درشت نوشتم که:
ده لقمه غذا در يک ثانيهيک لقمه غذا در ده ثانيهسيري يکسان دارند
البته براي رسيدن به نتيجه خوب و مطمئن با کمک پزشک مشاورم، طي شش ماه سعي کردم به تدريج زمان جويدن غذا را به سي ثانيه افزايش دهم و براي رسيدن به اين هدف، دو کار اساسي را سرلوحه برنامه ام در سر سفره غذا قرار دادم؛
1- با گذاشتن هر لقمه غذا در دهان فوري آن را نمي جوم، بلکه ابتدا، بدون جويدن آن را در دهان مي چرخانم تا ضمن مخلوط شدن با بزاق دهان و آماده شدن براي هضم در معده، از طعم و مزه ي آن لذت ببرم و به من حس سيري بدهد.
2- چون عادت کردن به جويدن به مدت طولاني سخت بود و در بين غذا غرق در افکار روزانه مي شدم و ناخودآگاه همچون گذشته به سرعت و بدون جويدن، غذا را تحويل معده مي دادم با خانواده و يا دوستانم، سر ميز غذا علاوه بر اينکه بايد به همديگر، زماني که مي ديديم يک نفر در عالم هپروت است و تند تند غذا را مي بلعد، تذکر بدهيم، مسابقه مي گذاشتيم که مشخص شود، چه کسي مي تواند در طول غذا خوردن، روي جويدن هر لقمه، بيشترين کنترل را داشته باشد.
با اين روش و راهکار، علاوه بر اينکه وزن خود را کنترل کردم، هميشه از غذا خوردن لذت مي برم بدون اينکه نگران افزايش وزن باشم.
* عليرضا، داودي پزشک دانشگاه خوارزمي و مسئول مرکز بهداشت
منبع:tabnak.ir