هنرهاي سنتي ايران، راهکار چندهزار‌ساله درمان بيماري‌هاي روحي
يکشنبه 19 ارديبهشت 1395 - 1:12:17 AM
چه خبر -

اين موضوع که يک بيمار روحي براي درمان بيماري خود به هنر پناه ببرد، ابتدا کمي عجيب به نظر مي‌رسد.
اما نگاهي به زندگي پرفراز و نشيب هنرمندان ــ‌چه غني و چه فقير‌ــ نشان‌دهنده نقش هنر در تلطيف روحيات اين قشر از جامعه است.

تحقيقات سال‌هاي اخير نشان داده است که هنر مي‌تواند تاثير شايان توجهي بر بيماران در بهبود برقراري ارتباط، غلبه بر استرس و کشف جنبه‌هاي مختلف شخصيتشان داشته باشد.
در واقع هنر‌ـ‌درماني تکنيک‌هاي روان‌‌ـ‌درماني را با فرايندهاي خلاقانه در هم مي‌آميزد تا سلامت رواني را بهبود ببخشد.
اگرچه ايرانيان از هزاران سال پيش با هنر‌ درماني آشنا نبودند، همواره در خانه‌هاي خود با خلق آثار هنري، از مزاياي اين نوع هنر بهره‌مند مي‌شدند.

اندکي دقت در تمام هنرهاي ايراني نشان‌دهنده اين موضوع است که هنر‌ـ‍‌درماني تنها به چند رشته هنري محدود نمي‌شود و شايد بسياري از هنرها امکان درمان بيماري‌هاي روحي و رواني را براي بيماران فراهم کنند.

هنر‌ درماني، روشي براي درمان بيماري‌هاي روحي در تمام سنينيک مشاور خانواده در خصوص درمان بيماري از طريق هنر مي‌گويد: کيفيت زيبايي‌شناختي آثار هنري مي‌تواند نشاط، عزت نفس و آگاهي شخصي بيمار را بهبود ببخشد؛ به‌علاوه خلق هنر فرصتي است تا هماهنگي چشم‌ها و دست‌ها ايجاد شود.
«سعيد محمدي» تصريح مي‌کند: از هنر‌ـ‌درماني مي‌توان براي درمان محدوده وسيعي از اختلالات ذهني و درماندگي‌هاي رواني استفاده کرد.

وي مي‌گويد: ناتواني‌هاي يادگيري کودکان، استرس شديد بالغان و مشکلات رفتاري يا اجتماعي کودکان در مدرسه يا خانه، برخي از شرايط و وضعيت‌هايي است که ممکن است در آن‌ها هنر‌ـ‌درماني به کار گرفته شود.
اين مشاور خانواده يادآور مي‌شود: هنر‌ـ‌درمانگر مي‌تواند از روش‌هاي متنوع و متعدد هنري از جمله نقاشي، طراحي، مجسمه‌سازي و کولاژ منبت‌کاري، معرق‌کاري و سفالگري براي درمان بيماران ــ‌از کودک تا سالمند‌ــ استفاده کند.

وي تاکيد مي‌کند: براي افراد آسيب‌ديده از مشکلات رواني، اجتماعي و جسماني خلق اثر هنري ممکن است به شکلي شگفت‌آور منجر به بهبود کيفيت زندگي‌ شود.
سفالگري يکي از هنرهايي است که در هنر‌ـ‌درماني بيش از ساير هنرها کاربرد دارد و با توجه به تمايل کودکان به هنر سفالگري امروزه شاهد افزايش کاربردهاي اين هنر هستيم.

رسالت اصلي هنر بيان دردها و زيبايي‏هاي درون در اشکال مختلف استيکي از سفالگران رسالت اصلي هنر را بيان دردها و زيبايي‏هاي درون در شکل‏هاي مختلف مي‌داند و مي‌افزايد: هنر در انديشه و قالب يک شيء هنري تجلي پيدا مي‏کند و اين اساس تکامل هنر جهان امروزي است.
«ايرج گلزاري جميل» مي‌گويد: سفالگري به عنوان اولين هنرـ‌صنعت پيش از تاريخ، در جهان از جايگاه خاصي برخوردار است و امروز علاوه بر جنبه‏ هاي هنري و کاربردي در بسياري از کشورهاي توسعه‌يافته به شکل آرت تراپي و يا هنر‌ـ‌درماني نيز مورد استفاده قرار مي‏گيرد.

وي مي‌گويد: توانايي ترکيب اين هنر با ساير صنعت‏ها و استفاده از آن در معماري از ويژگي‏هاي اين هنر اصيل و اوليه به شمار مي‏آيد که بيانگر خلاقيت و تجلي فکر و انديشه است.
اين سفالگر يادآور مي‌شود: استفاده از هنر روشي مطمئن براي بهبود سلامتي انسان در جامعه امروز که مصايب و مشکلات متعددي گريبانگير انسان شده است، به شمار مي‌‌آيد.

صنايع دستي بيماري‌‌هاي روحي را درمان مي‌کند مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان همدان از موسسه بهبود که يک مرکز توان‌بخشي است، به عنوان فضاي مناسبي براي هنر‌ـ‌درماني در البرز نام مي‌برد.
«اسدالله بيات» تاکيد مي‌کند: بانوان هنرمندي در اين موسسه حضور دارند که داراي بيماري‌هاي روحي، جسمي و ذهني‌اند.

مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همدان تصريح مي‌کند: اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان همدان 2 سال است که رشته‌هاي سفال، نقاشي سفال، چرم، بافتني‌ها و رودوزي‌هاي سنتي را در اين موسسه آموزش مي‌دهد.
وي از اجراي موفق و تاثيرگذار برنامه‌هاي آموزشي در اين موسسه خبر مي‌دهد و مي‌افزايد: به گفته مسوولان موسسه بهبود، بخشي از توليدات بانوان تحت پوشش اين موسسه نيز از سوي افرادي که براي دلجويي از بيماران مراجعه مي‌کنند، خريداري مي‌شود.

مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همدان يادآور مي‌شود: قرار است غرفه‌اي در نمايشگاه‌هاي سراسري صنايع دستي به ارائه محصولات بانوان تحت پوشش اين موسسه اختصاص يابد.
وي تاکيد مي‌کند: فعاليت در عرصه صنايع دستي به‌ويژه سفالگري تاثير بسزايي در روحيه و درمان اين بيماران گذاشته است.

بهبود کامل بيماران اسکيزوفرني البرز با ورود به عرصه صنايع دستيمديرکل ميراث فرهنگي البرز درمان بيماران اسکيزوفرني استان با هنر سفال نقش‌برجسته را يکي از اقدامات ارزشمند اين اداره کل در سال 91 مي‌داند.

«محمدرضا پوينده» مي‌گويد: اين اقدام از طريق انعقاد تفاهم‌نامه آموزشي ميان معاونت صنايع ‌دستي البرز و انجمن احياي استان با هدف آموزش برخي از رشته‌هاي صنايع دستي به افراد تحت پوشش اين انجمن انجام شده است.
وي با تاکيد بر اين که کارشناسان يکي از راهکارهاي موثر در بهبود کامل بيماران اسکيزوفرني را کاردرماني و يا هنر‌ـ‌درماني مي‌دانند، مي‌افزايد: انجمن احياي استان وظيفه رسيدگي به بيماران اسکيزوفرني را بر عهده دارد.

وي با بيان اين که بيماران مذکور بعد از درمان نبايد منزوي شوند، تصريح مي‌کند: در قالب اين تفاهم‌نامه برخي از رشته‌هاي صنايع دستي که مي‌توانند در تحقق اين اهداف موثر باشند، از سوي مربيان و اساتيد معاونت صنايع دستي بر اساس استانداردها آموزش داده مي‌شوند.
مديرکل ميراث فرهنگي البرز يادآور مي‌شود: در نخستين دوره، آموزش‌ها در 2 رشته سفال نقش‌برجسته و سراجي سنتي برگزار شد.
وي مي‌گويد: از اهداف اين تفاهم‌نامه فراهم کردن زمينه مناسب براي ايجاد اشتغال در جامعه با عنايت به آموختن حرفه و دريافت مدرک رسمي از معاونت صنايع دستي و بهبود کامل اين بيماران است.





منبع: chtn.ir

مطالب پيشنهادي:
تب لاغري به سينماي ايران رسيد!
پزشكي و ادبيات؛ مرهم زخم مردم
نوازندگان به چه بيماري‌هايي مبتلا مي‌شوند؟
روان‌شناسي در سينما
گزارش تصويري: سنگ قبر هنرمندان و بازيگران هاليوود

http://www.CheKhabar.ir/News/24058/هنرهاي سنتي ايران، راهکار چندهزار‌ساله درمان بيماري‌هاي روحي
بستن   چاپ