دندان دردهايي که به دندان مربوط نيستند
يکشنبه 19 ارديبهشت 1395 - 12:48:29 AM
|
|
چه خبر - همه دردهايي که در ناحيه فک و صورت ايجاد ميشود، مربوط به دندان نيست. گاهي منشاء اين دردها، عامل ديگري است؛ مثلا دردهاي ناشي از نورالژي عصب 3 قلو، زونا، ميگرن و سينوزيت گاهي با دردهاي دنداني اشتباه گرفته ميشوند.
از ديگر دلايل مهم درد دندان، سکته قلبي است که درد ناشي از آن، خود را به صورت درد دندان و فک پايين سمت چپ نشان ميدهد. به همين دليل دندان پزشکان توصيه ميکنند هر 6 ماه يا حداکثر سالي يکبار به پزشک مراجعه کنيد تا از نظر سلامت دهان و دندان بررسي شويد. با اين کار علاوه بر حفظ سلامت دندانها، احتمال اينکه علايم اين بيماريها با دردهاي دنداني اشتباه گرفته شوند، کاهش مييابد.
زونا
گاهي بيماريهاي ويروسي مثل زونا به صورت درد دندان تظاهر ميکند. زونا، بيماري عفوني حادي است که در اثر دوباره فعال شدن ويروس آبله مرغان ايجاد ميشود. ويروس آبله مرغان بعد از سپري شدن اين بيماري به صورت غيرفعال در بدن باقي ميماند و در اثرعواملي چون استرس، پيري و ضعيف شدن دستگاه ايمني بدن و... دوباره فعال ميشود. احساس درد و سوزش در يک ناحيه از بدن از علايم اوليه اين بيماري و ناشي از هجوم ويروس به سيستم اعصاب نخاعي است. گاهي هم علايم بيماري در ناحيه صورت و گردن ديده ميشود که علت اين امر هجوم ويروس آبله مرغان به عصب حسي دندانهاي فک پايين و بالا و برخي نواحي صورت است. اگرچه اين ويروس ميتواند تمام اعصاب بدن را درگير کند اما عصبي که بيشتر تحت تاثير قرار ميگيرد، عصب تري ژمينال (سه قلو) است.
تشخيص: فعاليت ويروس در نواحي عصب تري ژمينال (سه قلو) باعث درد ميشود بنابراين فرد مبتلا تصور ميکند دچار دندان درد شده است و به دندان پزشک مراجعه ميکند. معمولا زونا باعث ايجاد ضايعات و تاولهاي قرمزي روي پوست ميشود که دندان پزشک ميتواند با مشاهده اين علايم متوجه مشکل اصلي شود اما گاهي با آنکه بيمار دچار زوناست، علايم بيماري نمايان نيست و در اين موارد تشخيص، مشکل است. به همين دليل متخصصان دندان پزشک در مواردي که علت خاصي براي بروز دندان درد تشخيص نميدهند، ساير موارد را هم در نظر ميگيرند و با استفاده از راديوگرافي يا معاينه کامل دندانها ميتوانند مطمئن شوند دردي که بيمار از آن شکايت ميکند، مثلا به دليل مشکلات دنداني مثل پوسيدگي و بيماري پريودنتال است يا نه. معمولا دردهاي ناشي از زونا با علايم زخم داخل دهاني همراه است و به صورت يک طرفه و مداوم بروز ميکند و با درمان و بهبود زونا، درد هم برطرف ميشود.
نورالژي عصب سه قلو
گاهي اختلالات رشتههاي زوج پنجم اعصاب مغزي (عصب سه قلو) ميتواند به صورت درد در فک يا صورت ظاهر شود. در اين موارد بيمار دردهاي صورت را به دندان نسبت ميدهد و بيشتر از درد در ناحيه فک و دندانها شکايت دارد و به همين دليل به دندان پزشک مراجعه ميکند.
تشخيص: با معاينه دقيق و توجه به چند نکته ساده، دندان پزشک ميتواند درد رشتههاي عصبي را از درد ناشي از پوسيدگي دندان تشخيص دهد. مثلا درد ناشي از عصب 3 قلو، آني است و چند ثانيه طول ميکشد درحالي که دردهاي دنداني طولانيتر و گاهي همراه با ضربان و با علايمي درخود دندان است. دردهاي ناشي از رشتههاي عصبي، دردهاي بسيار تيز و يک طرفه هستند به نحوي که بيمار اظهار ميکند گويي خنجر در صورتش فرورفته است و براي ثانيههايي ادامه دارد. از ديگر ويژگي هاي دردهاي رشتههاي عصبي (نورالژي)، وجود نقطه شروع درد است که با تحريک آن درد آغاز ميشود. متاسفانه گاهي به علت اشتباه در تشخيص، درمان هاي غيرضروري مانند عصب کشي و ترميم دندان بيدليل انجام ميشود.
سينوزيت
سينوزيت، ريشه دندانهاي فک بالا را تحت تاثير قرار ميدهد و به دليل نزديکي اين دو عضو، گاهي درد سينوزيت با درد دندان اشتباه گرفته ميشود.
تشخيص: پزشک به راحتي ميتواند با معاينات باليني، سوال از بيمار و همچنين راديوگرافي، درد دندان را از سينوزيت تشخيص دهد. اگر درد با منشاء سينوسي باشد هنگامي که فرد انگشت خود را روي صورت، زير چشمها و دو طرف بيني فشار دهد، احساس درد خواهد داشت. معمولا موقع خم شدن مثلا در رکوع نيز در ناحيه صورت درد حس ميشود. از ديگر علايم سينوزيت، تب و سردرد و ترشحات پشت حلق است. با انجام راديوگرافي هم ميتوان پي برد درد دندان ناشي از علايم سينوزيت است يا مشکلات دنداني.
منبع : سلامت/ دکتر مهناز صاحبجمعي (دندانپزشک - عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران)
مطالب پيشنهادي: توصيه هاي يک دندانپزشک درباره دندان درد شبانه درد موقت دندان را جدي بگيريد آيا ارتودنسي درد دارد؟ مشكلات دندان عقل چگونه به کودکي که دندان در مي آورد کمک کنيم؟
http://www.CheKhabar.ir/News/23978/دندان دردهايي که به دندان مربوط نيستند
|