نمک, و 5 باور غلط درباره آن که غافلگيرتان مي کند
15 بهمن 1394 - 09:05:25 ق.ظ

نمک از ترکيب سديم و کلرايد تشکيل شده است و هميشه به بدي از آن ياد شده. اما سديم براي توازن مايعات بدن، انتقال پيام هاي عصبي، انقباض ماهيچه و ساير فعاليتهاي مهم بدن ضروري است. و اگرچه تا کنون به يقين نشان داده نشده که رژيم غذايي کم نمک چه اثرات مثبتي بر بهبود بيماريهاي قلبي يا پيشگيري از مرگ و مير افراد دارد ( به غير از افرادي که در حال حاضر به بيماري قلبي يا فشار خون مبتلا هستند) اما بسياري از متوليان سلامت هنوز توصيه به محدود کردن مصرف نمک دارند.

داستان نمک يک داستان سياه و سفيد نيست. برخي متخصصان بهداشت حتي مي گويند که محدوديت نمک اثرات سوء بر سلامت دارد.
پس داستان چيست؟

5 باور متداول درباره نمک و سديم و تاثيرشان بر سلامت شما :
1- نمک اصلاً براي شما خوب نيست

نادرست است،
نمک براي زندگي ضروري است. نمک يک جزء اصلي از خون شماست. نمک به حمل مواد مغذي به داخل و خارج از سلول هاي شما کمک مي کند. فشار خون را تنظيم مي کند و نقش مهمي در عملکرد سيستم عصبي ايفا مي کند. ما به نمک نياز داريم، نه خيلي کم نه خيلي زياد. ميزان نمکي که براي شما مناسب است به حساسيت بدن شما به نمک بستگي دارد.

2- اگر به غذاي در حال پخت و يا سر ميز نمک اضافه نمي کنيد رژيم غذايي شما کم نمک است

نادرست است؛
بخش اعظم سديم مصرفي از غذاهاي فرآوري شده دريافت مي شود نه نمکي که شما هنگام پخت و يا سر ميز به غذا اضافه مي کنيد.و مصرف ميزان زيادي غذاي فرآوري شده در رژيم غذايي براي هيچ کس ضروري نيست! گوشتهاي فرآوري شده، سوپهاي کنسروي، گوجه فرنگي و سس پاستا، عصاره گوشت، نانها ، بيسکوئيت ها با روکش نمکي ، و خلاصه هر چيزي که در بسته بندي با نمک زياد تهيه مي شود. اگر از غذاهاي فرآوري شده استفاده مي کنيد به دنبال سوپها و سسهاي کم سديم باشيد که در بسياري از فروشگاهها عرضه مي شوند.


3- نمکهاي فانتزي مثل نمک هيماليا، نمک کوشر و نمک دريا، سديم کمتري نسبت به نمک معمولي دارند

نادرست است،
همه انواع نمک ها حاوي مقدار مشابهي از سديم هستند و هيچ مطالعه که ثابت کند که يکي سالم تر از ديگري است وجود ندارد. استدلال مخالفان نمک اين است که اين "نمک فانتزي" حاوي سديم کم و مواد معدني مانند کلسيم، پتاسيم، آهن و فسفر است، اما شواهد کمي براي اثبات اين وجود دارد.اين نمک ها ممکن است، با اين حال، طعم بهتر و کمتر فرآوري شده باشند،اما انتخاب نوع نمک واقعا به اولويت هاي شخصي افراد بستگي دارد.


4-من جوان هستم پس لازم نيست مراقب ميزان نمک مصرفي خود باشم

نادرست است،
وقتي نمک زيادي مي خوريد بدن شما مايعات بيشتري در خود نگه مي دارد. اين حجم آب اضافي سبب ايجاد فشار روي اندامهايي مثل قلب و کليه ها و بعلاوه عروق شما مي شود که ريسک ابتلا به بيماريهاي قلبي و فشار خون را در مراحل بعدي زندگي افزايش مي دهد. درحاليکه افراد جوان نياز به محدوديت شديد در مصرف نمک ندارند اما ايده خوبي نيست که فرد به خوردن غذاهاي پر نمک عادت کند.


5-واکنش بدن همه افراد به نمک يکسان است

نادرست است،
اغلب ما يا حساس و يا مقاوم به نمک هستيم. ميزان حساسيت و مقاومت به نمک با فاکتورهاي خاصي از جمله ژنتيک، نژاد/قوميت، سن، سايز بدن و رژيم غذايي کلي تعيين مي شود. حساسيت به نمک با تغيير قابل توجه فشار خون فرد در نتيجه افزايش يا کاهش ميزان نمک در رژيم غذايي تعريف مي شود.


افراد مسن، افراد داراي اضافه وزن، زنان، نژاد آفريقايي – آمريکايي و جنوب آسيا جزء گروههايي هستند که به داشتن حساسيت بيشتر به نمک شناخته مي شوند. مساله حساسيت به نمک دليل مطالعات متعددي است که نتايج متناقصي درباره اثر سديم برسلامت عمومي جامعه دارند. برخي افراد با مصرف نمک تغييري در فشار خون يا جذب آب احساس نمي کنند در حاليکه برخي بسته به ميزان حساسيتشان به نمک متوجه اين تغييرات مي شوند. بيشتر مطالعات درباره عموم مردم گزارش مي دهند که اين افراد حساس به نمک هستند که بايد بيشتر مراقب ميزان سديم مصرفي باشند.



منبع: سيمرغ



http://www.CheKhabar.ir/News/16564/نمک, و 5 باور غلط درباره آن که غافلگيرتان مي کند
بستن   چاپ