چه خبر - نکته هايي که خانمها براي مديريت هزينه هاي زندگي بايد بدانند
اگرچه بار اصلي مديريت اقتصادي خانواده بر دوش مرد خانه است، اما بانوي خانه هم دستکمي از مردش ندارد، اين شماييد که حساب دخل و خرج زندگي به دستتان است و براي هر هزينه مترقبهاي دچار دلهره و نگراني ميشويد! مديريت اقتصادي، يک هنر است و اين هنرمندي چهار زير مولفه دارد که عبارت است از:
هنر اول براي مديريت هزينه هاي زندگي برنامهريزي است
پيشرفت در زندگي و توفيق در آينده نيازمند برنامهريزي است و برنامهريزي مالي، مجموعهاي از پيش بينيهاي مالي است که فرد را براي داشتن يک زندگي با آرامش و آسايش در آينده دور و نزديک، آماده ميکند.تعيين اهداف و تقسيمبندي آنها به اهداف کوتاهمدت، ميانمدت و درازمدت يکي از مهمترين اصول برنامهريزي محسوب ميشود. يک برنامهريز موفق، بايد در انتخاب اهداف دقت کافي داشته باشد؛ اهداف انتخاب شده نهتنها بايد قابل وصول باشد بلکه لازم است هماهنگي منطقي بين اهداف نيز وجود داشته باشد. در يک برنامهريزي مالي کامل و دقيق، وضعيت اقتصادي امروز فرد يا خانواده بررسي ميشود و اهداف مالي فرداي نزديک و دور نيز مورد نظر قرار ميگيرد تا با توجه به آنها، روش يا روشهاي حصول اين اهداف يا قابل دسترس بودن آنها مورد توجه قرار گيرد. برنامهريزي مالي جنبههاي متفاوتي را در بر ميگيرد که صرفا شامل پسانداز يا سرمايهگذاري هنگفت در منابع سرمايهگذاري خاص نميشود. اين سرمايهگذاريها فقط بخش کوچکي از يک برنامهريزي جامع است.
هنر دوم براي مديريت هزينه هاي زندگي بودجهبندي است
بعد از برنامهريزي، بودجهبندي بسيار مهم است و شايد اولين و تنها راهي است که به کاهش هزينه نيز کمک ميکند. با يک بودجهبندي درست و اصولي متوجه دخل و خرجها ميشويد و ميتوانيد خرجها را هم کنترل کنيد. بودجهبندي باعث ميشود مديريت اقتصادي، مديريت زندگي، مديريت زمان و مديريت برنامه شخصيتان را بدست داشته باشيد و کارهايتان را طبق برنامه پيش ببريد. به ديگر سخن، کسي که برنامهريزي دارد اهدافش را ميداند و براي آنها بودجهبندي ميکند، هيچگاه دچار بينظمي نميشود. با بودجهريزي و عمل به آن است که ميتوانيد همه نيازهاي ضروري و غيرضروريتان را در درازمدت به دست آوريد.
هنر سوم پسانداز کردن استاينجا اين سوال مطرح است که آيا با درآمد کم هم ميشود پسانداز کرد؟
فرقي نميکند که جزو خانوادههاي کمدرآمد باشيد يا پرآمد، اگر حساب دخل و خرجتان را نداشته باشيد، هرگز نميتوانيد پسانداز کنيد، اما با يک برنامهريزي دقيق و بودجهبندي درست، نهتنها شرايط اقتصادي تان را مديريت ميکنيد بلکه ميتوانيد پساندازي هم داشته باشيد. اگر فرد آيندهنگري باشيد، قطعا براي مديريت شرايط اقتصاديتان پسانداز خواهيد کرد تا در روز مبادا و به هنگام وقوع حوادث پيشبيني نشده دچار مشکل نشويد و بتوانيد براحتي حل مشکل کنيد يا کمتر دچار زحمت شويد.
شما ميتوانيد با ناديده گرفتن بخشي از درآمد خود يا همسرتان، پسانداز کنيد. به کم و زياد بودن پساندازتان توجه نکنيد، چهبسا با همين پساندازهاي کوچک در درازمدت است که ميتوانيد يک سرمايه قابل توجهي داشته باشيد و اندک اندک به خواستههاي درازمدتتان دست يابيد. قناعت، صرفهجويي و چشم و همچشمي نکردن رموز موفقيت حتمي شماست. يادتان باشد قطره قطره جمع شود وانگهي دريا شود و اين هنري است که هم بايد خودتان ياد بگيريد و هم به فرزندانتان آموزش دهيد. با خريد يک قلک کوچک از هماکنون ميتوانيد فرزندانتان را با نحوه پسانداز و قناعت آشنا کنيد.
در برنامهريزي براي پسانداز لازم است هميشه فهرستي از هزينه را تهيه کنيد. بهتر است با وجود محاسبه هزينههايي چون اجارهخانه، خوراک، پوشاک، بيمه و هزينههاي درماني مقداري هم براي هزينههاي پيشبيني نشده چون جشن تولد، عروسي، مهماني و مرگ در نظر بگيريد. اگر در حقوق ماهانه خود را تقسيم بر سه کنيد، شما ميتوانيد دو قسمت آن را خرج و يک قسمت آن را پسانداز کنيد.
بين سرمايهگذاري و پسانداز تفاوت است
سرمايهگذاري با پسانداز متفاوت است، در سرمايهگذاري شما با توجه به قدرت فکريتان، مبلغي از درآمد خود يا همسرتان را در انجام کاري به گردش درميآوريد که نهتنها به وسيله آن کسب درآمد ميکنيد بلکه در سود و زيان آن کار نيز شريک ميشويد و بيشک سرمايهگذاري در درازمدت فوايد خود را نشان ميدهد، اين در حالي است که پسانداز هميشه قابل دسترس است، با آن نميتوان کسب درآمد کرد و هميشه براي روز مبادا اندوخته ميشود.
شما به عنوان بانوي يک خانه ميتوانيد هم سرمايهگذار باشيد و هم پساندازکننده! زيرا اگر بپذيريد تمام اسباب و کالاي مصرفي در زندگيتان سرمايه است و استفاده صحيح از آنها پسانداز، بيترديد سعي خواهيد کرد با مصرف درست، از اسبابتان بخوبي مراقبت کنيد که ديرتر خراب شود تا مجبور نباشيد مبلغي را براي تعمير يا خريد دوباره آنها پرداخت کنيد و در عوض بتوانيد اين هزينههاي مازاد را پسانداز يا سرمايهگذاري کنيد.
همانطور که اشاره شد، پسانداز فقط به معناي اندوخته مالي نيست، شما ميتوانيد از طرق ديگر نيز پسانداز کنيد:
_ ورزش کنيد؛ ورزش، پسانداز سلامت است که باعث ميشود با بيمارنشدن، مجبور به پرداخت هزينههاي گزاف درمان نشويد.
_ از خريد کالاهاي باکيفيت و استاندارد غافل نشويد.
_ در مصرف برق، آب، گاز و بنزين صرفهجويي کنيد. مثلا با استفاده از لامپهاي کممصرف يا استفاده نکردن از وسايل برقي در ساعات اوج مصرف، ميتوانيد مصرف برقتان را به حداقل برسانيد.
_ از خريد اسباب غيرضروري اجتناب کنيد.
_ خريد مواد غذايي يا ميزان تهيه آنها بايد به مقدار نياز باشد تا دورريز نداشته باشيد.
_ از تلفن، موبايل، کامپيوتر و تلويزيون به اندازه ضرورت استفاده کنيد.
_ با صرف اندکي خلاقيت و هنر ميتوانيد از دورريزهاي خانه، به گونهاي بهينه بهره ببريد.
هنر چهارم براي مديريت هزينه هاي زندگي اصلاح الگوي مصرف است
متاسفانه بسياري از ما فقط مصرفکننده صرف هستيم و چيزي از صرفهجويي نميدانيم. ميخريم در حالي که نياز به خريد نداريم، دورريز بسيار ايجاد ميکنيم در حالي که ميتوانيم مانع آن شويم و... چه خوب است اگر بهعنوان زن خانه، تغيير را از خودمان شروع کنيم و سعي کنيم ديگر مصرفگرا نباشيم. قطعا با خودباوري و واقف شدن بر نقش مهم خويش در مورد الگوي مصرف صحيح است که ميتوانيم فرزنداني صرفهجو و قانع تربيت کنيم.
براي اصلاح الگوي مصرف بهتر است
_ رعايت اعتدال در مصرف داشته باشيد، تا جايي که مصرف برايتان مطلوبيت دارد، خرج کنيد.
_ حساب و کتاب کردن و برنامهريزي براي تعادل مهم است، هزينهها را دستهبندي کنيد، ابتدا سراغ ضروريترينها برويد و در صورت ممکن از کالاهاي جايگزين استفاده کنيد.
_ با توجه به درآمدتان خرج کنيد. اگر درآمدتان کم است، اما خرجتان زياد، بهتر است خيلي از هزينهها را کم کنيد، البته اگر درآمد بالايي هم داريد بايد سعي کنيد ميانهروي داشته باشيد و زياد خرجتراشي نکنيد.
منبع : sarar.jamejamonline.ir
http://www.CheKhabar.ir/News/157606/به عنوان خانم خانه چگونه هزينه هاي زندگي را مديريت کنم؟