چه خبر - مردم گوشي نميخرند
اگرچه مشکلات واردات گوشي، رجيستري و مانند آن در ماههاي اخير گريبانگير خريداران موبايل شده، اما به نظر ميرسد حتي اگر آخرين مدلهاي گوشي هم در بازار موجود باشد، شرايط اقتصادي، تقاضاي خريد را کم کرده است.
شايد کمتر کالايي را بتوان يافت که طي يک سال اخير با افزايش قيمت روبهرو نشده باشد، با وجود اين، گوشي موبايل يکي از کالاهايي است که نه تنها افزايش قيمت داشته، بلکه با گران شدن دو تا سه برابري، خريد را براي متقاضيان دشوار کرده و حتي کساني که فارغ از دنبال کردن برندهاي روز در بازار، براي رفع نياز خود مجبور به خريد گوشي هستند را هم دچار مضيقه کرده است.
افزايش قيمت گوشي در يک سال اخير به دلايل متفاوتي رخ داد که مهمترين آنها را ميتوان افزايش نرخ ارز و همچنين سودجويي برخي از فروشندگان پس از اجرا شدن طرح رجيستري دانست. البته افزايش قيمتي که پس از رجيستري در بازار ايجاد شد، به گفتهي کارشناسان يک حباب غيرمنطقي مقطعي بود، اما با توجه به اينکه گوشي يک کالاي وارداتي است، پس از افزايش نرخ ارز، اين کالا با افزايش قيمت دو تا سه برابري روبهرو شد و ديگر به قيمت قبلي خود برنگشت.
از طرفي در ماههاي اخير، مشکلات مربوط به گوشيهاي مسافري، از شايعاتي مربوط به وارد کردن چمداني گوشي با در اختيار داشتن شمارهي ملي تا از کار افتادن سامانهي همتا موجب افزايش قيمت چندبارهي گوشي شد و اما به نظر ميرسد پس از بحرانهايي که اين بازار پشت سر گذاشته، تب مردم براي خريد موبايل که در عين لوکس بودن، امروزه به کالايي مورد نياز تبديل شده، سرد شده است.
موضوع اصلي کاهش تقاضاست
ر اين راستا ميثم دادخواه -کارشناس حوزه مخابرات و فناوري اطلاعات با بيان اينکه تقاضا از لحاظ بازاري به شدت افت کرده، اما عرضه وجود دارد، افزود: گراني دلار در روزهاي اخير، باعث شد فروشندگان از لحاظ عرضه دست نگه دارند. زماني که دلار 1,000 تومان گران ميشود، فروشندگان با اين استدلال که ثباتي وجود ندارد و اگر کالاي خود را بفروشند، زماني که بخواهند کالاي جديد بخرند، قيمت دلار 500 تومان هم زيادتر شده، ممکن است قيمت کالا را بيشتر افزايش دهند.
وي با بيان اينکه تقاضا در بازار موبايل بسيار پايين است، گفت: حتي در آن قشري که کالاهاي لوکس ميخريدند و به محض وارد شدن تلفن همراه برند اپل يا آخرين مدلهاي سامسونگ، خريد ميکردند، ديگر اين اتفاق نميافتد. اگر پولش هم باشد، حس و حالي هم نيست که افراد بخواهند گوشيشان را عوض کنند. علاوه بر مباحث مالي، شايد بتوان موارد ديگري را پيدا کرد که تقاضا تا اين اندازه پايين آمده است؛ يعني بازار تلفن همراه ديگر صرفاً به عرضه و وارداتش مربوط نيست و موارد اقتصادي و حتي شايد اجتماعي هم رويش تأثير گذاشته است.
اين کارشناس دربارهي توقف فعاليت برندهاي گوشي در ايران توضيح داد: سامسونگ تنها برند فعال بوده و هنوز هم به عنوان نمايندگي رسمي فعاليت ميکند. دربارهي اپل هم اگرچه اين شرکت به ما نمايندگي نميدهد، اما شرکتهايي هستند که از سازمان حمايت از مصرفکننده مجوز دارند، براي اينکه اين کالا به صورت قانوني فروش برود و جنس تقلبي نباشد. البته اين شرکتها نمايندهي رسمي اپل نميشوند، اما در ايران به عنوان نماينده رسمي خدمات شناخته ميشوند.
حضور نمايندگي شرکتها چه فايدهاي دارد؟
دادخواه در پاسخ به اينکه آيا حضور نمايندهي رسمي يک برند، تفاوتي ايجاد ميکند، گفت: کليات اين طرح خوب بوده و منطقي است که بازار ساماني داشته باشد. اگر حضور رسمي برندها مديريت ميشد، خيلي خوب بود. وقتي گوشي با يک IMEI و شماره سريال وارد ميشود، اگر آن را در سامانه همتا بزنيد، به شما ميگويد که اين گوشي را کدام شرکت وارد کرده است و همچنين گوشي از آن تاريخي که فعال شده، گارانتي دارد و ميتوان شرکت را طوري مديريت کرد که بتوان حق مصرفکننده را از آنها گرفت.
وي در پاسخ به اينکه در حال حاضر مشکلات واردات گوشي که پيش از اين وجود داشت، به کجا رسيده است، اظهار کرد: بعد از عيد اين فرآيند کمي تسهيل شده است، اما درنهايت تقاضايي هم نيست که شرکتها بخواهند واردات انجام دهند. واحد بازرگاني بسياري از شرکتها برنامهاي براي واردات ندارد. بازرگان، گردش سرمايه ميخواهد و بالا رفتن قيمت ارز به سود واردکننده نيست.
اين کارشناس ادامه داد: با اين وضعيت ارز هر روز يک اتفاق جديد ميافتد. وقتي دلار از 3,000 تومان به 12 هزار تومان ميرسد، گران شدن سه برابري قيمت گوشي، تقاضا را سه برابر کم ميکند. علاوه بر اين تغييرات در بازار، اتفاقات نادر غيرقابل پيشبيني وجود دارد که ارز فقط بخشي از آن است، مشکلات مربوط به گمرک، همتا، تعزيرات و مشابه آن، ترسي را بر بازار حاکم ميکند از اين که کل شرايط ثابت نيست.
منبع: isna.ir