چه خبر - پيشبيني بارشهاي سنگين در دهههاي آينده
يک اقليمشناس وضعيت بارش و دماي ايران را طي 60 سال گذشته تشريح و تاکيد کرد که سيلهاي اخير کشور از پيامدهاي گرمايش جهاني و نشانه تغيير اقليم است و احتمال وقوع خشکسالي هاي متمادي و بارش هاي سيل آُسا طي سال هاي آينده وجود دارد.
ايمان بابائيان با اشاره به اينکه در مطالعات اقليم بايد اطلاعات دورههاي بلندمدت (حداقل 30 سال) در نظر گرفته و تحليل شود،اظهارکرد: در 30 سال گذشته، ايران شش درصد کاهش بارش و 0.9 درجه سلسيوس افزايش دما داشته است.
سرپرست پژوهشکده اقليمشناسي مشهد در ادامه گفت: بر اساس مدلهاي ارائه شده از سوي هيات بين الدول تغيير اقليم (IPCC)، پاسخ اقليم کشورهاي آسيا بهويژه غرب آسيا به پديده گرمايش جهاني، «کاهش بارش» است اما در شبه جزيره عربستان و شمال آفريقا افزايش بارش معنادار و بارش حدي (سنگين و سيلآسا) در نتيجه افزايش دماي زمين پيشبيني شده است.
به گفته اين متخصص حوزه هواشناسي و اقليمشناسي، اگر دماي کره زمين افزايش يابد، بارشها در ايران کم و پيشبيني ميشود در کشورهاي واقع در غرب کشورمان شامل عراق، اردن کاهش بارش شديدتر از ايران باشد البته پاسخ استانهاي جنوب ايران که نزديک پهنههاي اقيانوس هند هستند مثل استانهاي سيستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر و خوزستان همچنين کشورهاي حاشيه خليجفارس و درياي عمان به گرمايش جهاني، بارشهاي نرمال تا قدري بيش از نرمال است. با اين تفاوت خيلي مهم که قطعاً رفتار بارش اين مناطق به سوي بارشهاي سنگين پيش خواهد رفت. به نظر ميرسد تعداد روزهاي همراه با بارش در اين نقاط کم اما سيلآسا شود.
وي ادامه داد: ايستگاه همدان 60 درصد بارش سال زراعي خود را طي فعاليت سامانههاي اخير دريافت کرد و بطور ميانگين، استانهاي غرب کشور حدود 30 درصد بارش يک سال را در حدود دو يا سه هفته دريافت کردند. ميتوان گفت بارشهاي اخير نشاني از تشديد رفتارهاي غيرطبيعي اقليم است که به دليل افزايش بيش از حد گازهاي گلخانهاي ايجاد شده است. افزايش رفتارهاي غيرطبيعي اقليم، درجه پيشبيني پذيري اقليم را نيز کاهش ميدهد يعني صحت پيشبينيهاي فصلي کاهش مييابد.
بابائيان گفت: اگر برنامهريزي براي مديريت بارشهاي سنگين و سيل آسا به ويژه از طريق آبخيزداري وجود داشته باشد، ميتواند موثر واقع شود. همچنين بارشهاي شديد و سيلآسا در کوتاهمدت در افزايش پوشش گياهي و کاهش گرد و غبار و آبگيري تالابها نقش دارد اما همه اينها مسکن و موقتي است و درمان کم بارشي نيست.
سرپرست پژوهشکده اقليم شناسي در پايان با تاکيد بر اينکه آنچه خشکسالي را حادتر کرده «مديريت منابع آبي کشور» است که سهم آن ميتواند بيشتر از تغيير اقليم باشد، گفت: حدود 85 درصد از منابع آب زيرزميني اضافه برداشت داريم و مصارف عمده کشور متکي به منابع آب زيرزميني است بنابراين علاوه بر کاهش توليد گازهاي گلخانهاي انسانساز از طريق مصرف بهينه انرژي بايد مديريت صحيح منابع آبي و استفاده از آبهاي تجديدپذير را با جديت در اولويت قرار دهيم.
منبع: isna.ir