چه خبر - از جنجالهاي چاوشي و حواشي حميد هيراد تا مشکلات نوازندگان زن
سال 97 براي موسيقي ايران، سالي پرخبر با حاشيههاي فراوان بود و اتفاقات متعددي اين حوزه را در مقاطع مختلف سال به يکي از پربحثترين موضوعات بين مردم بدل کرد.
از جنجالهاي پلي بک خواندن گرفته تا مسئله اي به نام کنسرتهاي رايگان و آلبوم جنجالي محسن چاوشي و ...در نخستين روزهاي سال نو، نگاهي انداختهايم به مهمترين رويدادهاي موسيقايي سال 97 که البته در جريان اصلي اين هنر اثر چنداني نداشت.
جنجال و حاشيه حميد هيراد
بدون شک يکي از مهم ترين و پرحاشيه ترين چهره هاي موسيقي در سال 97، حميد هيراد خواننده جوان موسيقي پاپ است که مدت کوتاهي است به شهرت رسيده و توانسته در بازار موسيقي ايراني جايگاهي براي خود دست و پا کند.
اين خواننده در سال گذشته حواشي بسياري را تجربه کرد و در مقاطع مختلفي به شدت مورد انتقاد اهالي موسيقي و علاقه مندان قرار گرفت، در نخستين روزهاي فروردين 97 اخباري مبني بر سرقت ادبي اين خواننده منتشر شد و عليرضا بديع شاعر و ترانهسرا به شدت اين مسئله را دنبال کرد و پس از گذشت مدتي تعدادي از شاعران و ترانهسرايان، بيانيهاي را با موضوع «تضييع حقوق مولفين و حواشي ايجاد شده توسط حميد هيراد» منتشر کردند. استفاده اثر بدون کسب مجوز از صاحب اثر، ضايع کردن حقوق مادي_معنوي شاعران و ترانهسرايان و جعل نام و دستبرد در متن بدون اطلاع و رضايت صاحب اثر از جمله مسايل مورد اعتراض شاعران و ترانهسرايان بود.
بيشتر بدانيد : اقدامات صدا و سيما در واکنش به سرقت هاي ادبي حميد هيراد
اين اتفاق با بازخوردهاي فراواني همراه شد و در نهايت پس از مدتي هيراد با انتشار بيانيه اي سکوت خود را در برابر انتقادات شکست و تاکيد کرد که در صورت اثبات اين مسئله حاضر است تمامي حقوق شاعران را پرداخت کند.
بخشي از بيانيه او بدين شرح است: «گفته بودم که استفاده عيني از بخشي از سروده شاعري يا تغيير يافته بيتي از ترانهاي يا بهرهمندي محتوايي از شعر سراينده محترمي، منحصر به کار بنده نيست و سابقهاي طولاني در ادب فارسي دارد.»
بيشتر بدانيد : سرانجام حميد هيراد سکوتش را نسبت به اتهام سرقت ادبي شکست
با اين حال اين اتفاق با تمام جنجالهايش به پايان نرسيده بود که خبر ديگري بار ديگر انگشت اتهام همه را به سمت هيراد نشانه گرفت. پليبک خواني اين خواننده در کنسرت شيراز بسيار مورد انتقاد قرار گرفت و حتي بيشتر از اتفاق نخست برايش عواقب به همراه داشت. لزوم اجراي زنده براي علاقه مندان در کنسرت اصل است اما پلي بک خواندن در بخش هايي از کنسرت امر غيرملموسي نيست ولي انکار آن توسط هيراد باعث شده بود تا اعتراض ها گسترده تر شود.
هيراد در واکنش به اين اتفاق از خبرنگاران و کارشناسان حوزه موسيقي دعوت کرد تا در کنسرت او حضور پيدا کنند و اجراي زنده او را تماشا کنند، او در اين کنسرت تلاش کرد تا نشان دهد که به صورت زنده ميخواند و به همين منظور قطعات را گاهي جا به جا و يا از حاضران درخواست خواندن ميکرد.
بيشتر بدانيد : حميد هيراد بابت سرقت هاي ادبي اش بالاخره نقره داغ شد ؟
اين خواننده پس از مدتي در برنامه «حالا خورشيد» حاضر شد و در گفت و گو با رضا رشيدپور براي نخستين بار اعتراف کرد که پلي بک خوانده است، او دليل انکار خود را ترس توصيف کرده بود.
بيشتر بدانيد : سوتي وحشتناک حميد هيراد در کنسرت! + فيلم
کنسرتهاي رايگان خياباني که به شکل جدي عملي نشد
دومين اتفاق مهمي که سال 97 در حوزه موسيقي رخ داد، پيشنهاد برگزاري کنسرت رايگان خياباني توسط همايون شجريان بود. پيشنهادي که بحثهاي زيادي به همراه داشت و پس از آن خوانندگان ديگري نيز با استقبال از اين تصميم، براي برگزاري چنين کنسرتي اعلام آمادگي کردند.
بيشتر بدانيد : کنسرت خياباني همايون شجريان و حاشيه ها و حمايت ها
هشتم مرداد 97 همايون شجريان که مدتي پيش برگزاري فصل دوم کنسرت نمايش «سي» را با اعلام دليل «فضاي نه چندان شاداب جامعه و مشکلات مردم» لغو کرده بود با انتشار پستي در اينستاگرام اعلام کرد که به منظور بهبود حال عمومي جامعه و ايجاد شادي و نشاط در بين مردم حاضر است کنسرت خياباني را برگزار کند. او در اين باره نوشت: «چنانچه مشکل مجوز نباشد سراپا در خدمتم تا بدون هيچ انتفاعي کنسرت خياباني گسترده براي شما عزيزان اجرا کنم، شايد دلمان در کنار يکديگر آرام گيرد.»
چندي بعد چند خواننده از جمله سيروان خسروي و حميد هيراد نيز از اين تصميم حمايت کردند البته خسروي که چندي قبل کنسرت خود را به دليل مشکلات اقتصادي لغو کرده بود، پس از گذشت مدت کوتاهي اعلام کرد که با اين تصميم مخالف است.
در ميان چهره هايي چون شهرام ناظري در واکنش به اين تصميم اين پرسش را مطرح کرد که با برگزاري کنسرت خياباني مشکل مردم حل ميشود؟ او البته اعلام کرد که جوانان پيش قدم شوند و اگر تجربه موفقي بود او نيز اين کنسرت را برگزار مي کند.
با اين حال همايون شجريان با استقبال مسئولان شهرداري نيز براي برگزاري کنسرت رو به رو شد و جلساتي را نيز به منظور فراهم شدن شرايط برگزاري کنسرت برگزار کردند اما اين اقدام رنگ عمل به خود نگرفت. پس از مدتي تفاهمنامه همکاري مشترک معاونت امور هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان منطقه آزاد کيش امضا شد و رئيس منطقه آزاد کيش از برگزاري نخستين کنسرت خياباني در آبان ماه خبر داد اما اين اتفاق رخ نداد.
مدير کل دفتر موسيقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز درباره برگزاري کنسرت خياباني پيشنهادي همايون شجريان بيان کرد که مکان برگزاري مسئولان شهري را معين کنند تا ما براي صدور مجوز اقدام کنيم. دفتر موسيقي همچنين اعلام کرد که در صورت مشخص شدن مکان مناسب براي برگزاري کنسرت خياباني، جهت فراهم کردن امکانات و صدور مجوز مشکلي ندارند.
تمام اين اعلام آمادگي ها تنها در حد وعده اي باقي ماند تا در شهريور ماه خبري درباره برگزاري نخستين کنسرت خياباني توسط محمد معتمدي در پارک آب و آتش منتشر شد و در نهايت اين خواننده پنجشنبه هشتم شهريور روي صحنه رفت و نخستين کنسرت خياباني را برگزار کرد. طبق اعلام شهرداري تهران قرار است خوانندگاني نيز در ايام نوروز در ذيل طرحي با عنوان کنسرت براي همه، به اجراي رايگان بپردازند.
آلبوم جنجالي محسن چاوشي
از ديگر اتفاقات مهم موسيقي در سال 97، ماجراي مجوز گرفتن آلبوم «ابراهيم» به خوانندگي محسن چاوشي بود که بسيار سر و صدا کرد و حتي تا انتشار اخباري مبني بر مهاجرت چاوشي از ايران پيش رفت.
بيشتر بدانيد : ممنوع الفعاليتي محسن چاوشي صحت دارد؟ + علت
چاوشي همواره در طول فعاليت خود با حواشي زيادي دست و پنجه نرم کرده بود و تازهترين اثرش با عنوان «ابراهيم» جنجال زيادي به پا کرد. اثري که طولاني شدن پروسه دريافت مجوز آن چاوشي را به فکر انتشار غيرمجاز آن انداخت.
اين خواننده در ساعات پاياني روز شنبه 20 مرداد کليپي از قطعات آلبوم «ابراهيم» را در اينستاگرام و کانال تلگرامياش منتشر کرد و در توضيح آن به نوشتن هشتگ ابراهيم بسنده کرد.
پس از گذشت مدتي اخبار زيادي درباره مميزي قطعات آلبوم جديدي چاوشي به مطرح شد، اخباري که حاکي از پذيرفته نشدن تعدادي از قطعات اين آلبوم و اصلاحيه خوردن آنها بود اما گويا اين خواننده پاپ حاضر به اصلاح هيچ يک از قطعات آلبوم جديدش نبوده است. در اين ميان بازار شايعات به حدي داغ شد که خبر ممنوعالفعاليتي چاوشي هم به ميان آمد، شايعهاي که واکنش رئيس واحد نظارت و ارزشيابي دفتر موسيقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و چاوشي را به همراه داشت. (اينجا) اين خواننده طرح شايعاتي درباره ممنوع الفعاليتياش را راهکار برخي از رسانهها براي گرم کردن بازارشان دانست.
پس از گذشت چند هفته، چاوشي که گويي ديگر از صادر نشدن مجوز آلبوم جديدش نااميد شده بود با انتشار پستي در اينستاگرام به دفتر موسيقي وزارت فرهنگ و ارشاد اولتيماتوم داد. او اعلام کرد که اگر تا 20 مرداد مجوز آلبومش صادر نشود آن را منتشر خواهد کرد.
خبر تهديد محسن چاوشي به انتشار غيرمجاز آلبوم «ابراهيم» خيلي زود گسترش يافت و با واکنشهاي متعددي همراه شد که در اين ميان ابوالفضل صادقينژاد مدير شوراي ارزشيابي و نظارت دفتر موسيقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در ظهر همان روز اعلام کرد که پس از ثبت قانوني اين آلبوم در 18 مرداد آثار را به شوراي شعرو ترانه وزارت فرهنگ و ارشاد فرستاده و پنج قطعه از هفته قطعه آلبوم اصلاحيه خورده است.
چاوشي به نظر ميرسد سعي داشت نشان دهد که وعده خود را تا حدودي عملي کند و فايل 52 ثانيهاي از آلبوم «ابراهيم» را منتشر کرد.
پس از کش و قوسهاي فراوان بر سر آلبوم، چاوشي در اينستاگرام اعلام کرد سرانجام توانسته است مجوز انتشار «ابراهيم» را دريافت کند. در پاسخ به اين خبر، مديرکل دفتر موسيقي اعلام کرد اين آلبوم بدون دو قطعه مسئلهدارش منتشر خواهد شد. چاوشي هم پس از انتشار آلبوم «ابراهيم»، دو قطعه اين اثر را که مجوز دريافت نکرده بودند، در کانال تلگرامياش منتشر و در اختيار مخاطبان قرار داد.
بيشتر بدانيد : محسن چاوشي دو قطعه آهنگ غيرمجاز خود را منتشر نمود! + فيلم و عکس
نوازندگان زن اجازه حضور روي صحنه نداشتند
يکي از نقاط منفي موسيقي کشور در سال 97، رعايت نشدن حقوق نوازندگان زن در کنسرتهاي برگزار شده بود، بارها و بارها در طول سال 97 اخباري را مبني بر اجازه ندادن به نوازندگان زن براي حضور روي صحنه و اجرا مشاهده شد و در نهايت تنها شاهد وعده هايي از سوي مسئولان جهت رفع اين مشکل بوديم اما در نهايت هيچ اقدام مثبتي رخ نداد.
نمونه بارز آن کنسرت پريزاد بنيامين بهادري خواننده پاپ بود که پنجم دي ماه برگزار شد و از حضور نوازنده زن گروه روي صحنه ممانعت شد. ملاني آوانسيان (نوازنده ويلن سل و خواهر استيو آوانسيان، نوازنده درامز ارکستر بنيامين موزيک) اجازه حضور و ساز زدن در هيچ کدام از دو سانس اين کنسرت را عليرغم طيشدن مراحل معمول اداري پيدا نکرد تا صندلي اين نوازنده تا انتهاي اين کنسرت خالي بماند.
در نمونه اي ديگر کنسرت ارکستر ملي اصفهان با خوانندگي سالار عقيلي بود که در روزهاي 22 و 23 ديماه (جمعه و شنبه اخير) برگزار شد و در آن اداره کل فرهنگ و ارشاد استان اصفهان از حضور نوازندگان زن روي صحنه جلوگيري کرد.
جشنواره موسيقي فجر ضعيفتر از هر سال
سي و چهارمين جشنواره موسيقي فجر هم در سال 97 به يکي از نقاط برجسته موسيقي کشور تبديل شد، نه از جهت کيفيت قابل قبول بلکه از نظر ضعف برگزاري و نقاط منفي. اين جشنواره در حالي به ايستگاه پاياني خود رسيد که در طول برگزاري با حواشي بسياري همراه شد و انتقادات بسياري را متوجه خود ديد.
از انتقادات تند خوانندگان و هنرمندان فعال در حوزه موسيقي که پرسروصداترين نمونه اين انتقادات به رضا صادقي خواننده مطرح پاپ باز ميگردد که از رويه برگزار کنندگان جشنواره موسيقي فجر به شدت انتقاد کرده است تا رويهاي که دبيران اين جشنواره از ابتدا دنبال کردند که به موجب آن گلايه هاي بسياري از اين جشنواره مطرح شد و تعدادي از خوانندگان نيز از حضور در اين رويداد انصراف دادند. همچنين بسياري از نقش کمرنگ هنرمندان زن حوزه موسيقي در اين جشنواره انتقاد داشتند مسئلهاي که پاسخ درستي نيز از سوي برگزارکنندگان دريافت نکرد.
همچنين جاي خالي هنرمندان برجسته حوزه موسيقي در بخش هاي مختلف اين جشنواره نيز از نکات قابل تاملي بود که از نظر کيفيت اجراها به شدت به چشم آمد، مسئلهاي که بيشتر ناشي از انتخاب هاي نادرست برگزارکنندگان بود.
يکي ديگر از مسايل مورد نقد جشنواره که بسيار هم با واکنش هاي منفي همراه شد، استفاده تعدادي از گروههاي داخلي و خارجي شرکتکننده در سي و چهارمين جشنواره موسيقي فجر از آثار شاهين فرهت دبير هنري اين رويداد بود.
بيشتر بدانيد : پوشش نامتعارف و حرکت جنجالي نوازنده زن در جشنواره موسيقي فجر + عکس
بيشتر بدانيد : حاشيه ها و انتقادها از جشنواره موسيقي فجر/ وقتي داد رضا صادقي هم درآمد!!
بيشتر بدانيد : جدول اجراهاي سي و چهارمين جشنواره موسيقي فجر منتشر شد
منبع: khabaronline.ir