چه خبر - قُلقُل سلامتي دختران ايراني در تُنگ قليان!
قليان کشيدن دختران و زنان در فضاي عمومي و مکانهاي تفريحي کمکم دارد قبح خودش را از دست ميدهد و چنان سرعتي گرفته است که اگر هرچه زودترمتوليان و مسئولان فرهنگي دست از شعار برندارند، شايد آمارهاي نگرانکننده در سالهاي آينده، حکايت از پيشي گرفتن زنان از مردان در کشيدن قليان شود.
از نگاه دختران و زناني که قليان ميکشند، نبود تفريح مناسب از عمده دلايل گرايش دختران به قليان است؛ با تمام محدوديتها و غدغنکردن سرويس قليان به بانوان در سفرهخانهها و کافيشاپها، فقط کافي است عصرها بهخصوص روزهاي پنجشنبه و جمعه سري به فرحزاد، دربند، درکه و کن بزنيم تا شاهد دختراني باشيم که به همراه دوستان و يا حتي خانواده، پاي قليان نشستهاند و چنان پک ميزنند که گويي سالهاست تجربه اين کار را دارند.
آمارها نشان ميدهد تعداد دختراني که قليان ميکشند، 10 درصد هم افزايش داشته است؛ اين يعني اينکه با طرحها و روشهاي پيشگيري، موفقيتي حاصل نشده و بايد چارهاي انديشيد.
علي نوري، جامعهشناس و استاد دانشگاه گفت: در طي 10 سال گذشته، ميزان مصرف قليان در بين دختران و زنان 10 برابر شده است يعني از سال 2010 تاکنون که در سال 2019 به سرميبريم در ايران اين رقم 10 برابر افزايش پيدا کرده است. اين جامعهشناس با اشاره به نيازمبرم جامعه به پژوهش گسترده در اين زمينه، ادامه داد: ميزان مصرف قليان در ميان دختران و زنان بهسرعت رو به افزايش است و اين نيازمند يک پژوهش گسترده براي شناسايي علل و راههاي مقابله با اين مساله است.
وي گفت: متاسفانه بر اساس آمارهايي که وزارت بهداشت اعلام کرده است، سن شروع به قليان پايين آمده و به 14 سال رسيده استاين استاد دانشگاه اذعان کرد: درحاليکه مصرف سيگار مردانه است و بين پسران و مردان بيشتر ديده ميشود، مصرف قليان در بين مردان و زنان برابر شده و جنسيت تاثيري بر افزايش و کاهش مصرف نداشته و براي هر دو جنس برابر است. وي با اشاره به اينکه به خاطر فرهنگ و سنت در شهرهاي جنوبي مصرف قليان در بين زنان بيشتر از مردان است، ادامه داد: مطابق آمار 35 تا 40 درصد دانشجويان و 20 تا 25 درصد دانشآموزان دبيرستاني، قليان مصرف ميکنند و اين نسبت در بين دختران و پسران برابر است.
اين پژوهشگر اجتماعي گفت: بايد توجه داشته باشيم که از لحاظ پزشکي، ضررهاي خيلي زيادي در مصرف قليان وجود دارد و اين عوارض در زنان بيشتر از مردان است؛ ازجمله اين مضرات آسيب به ريه و قلب است و همچنين کشيدن قليان، يکي از عوامل بيماري هپاتيت B است؛ مخصوصا اسانسهايي که در توتون قليان استفاده ميشود، از عوامل سرطانزا است.
دلايل قليانکشيدن دختران و زنان
نوري با اشاره به تخصصي بودن اين بخش در حوزه پزشکان از علل اجتماعي گرايش دختران به قليان گفت: با توجه به تحقيقات صورتگرفته، يکي از عوامل گرايش دختران به قليان، تفريح و سرگرمي است که خيليها معترضاند که سرگرمي ندارند تا ساعاتي را با دوستان خود بگذرانند. وي علت دوم را اينگونه بيان کرد: جلبتوجه بهخصوص براي جنس مخالف يا خودي نشان دادن و خودنمايي کردن براي اثبات اينکه بزرگ شدهاند و خانوادههايي که در آنها قليان مصرف ميشود، عاملي براي يادگيري فرزندانشان است.
همچنين از ديگر انگيزههاي گرايش به مصرف قليان، اثبات برابري با پسران و از بين رفتن قبح اين مساله است. اين استاد دانشگاه با انتقاد از شيوه زندگي شهري گفت: استرسهاي زندگي و نبود امکانات تفريحي و نبود روابط اجتماعي کافي، سبب ميشود فرد اوقات فراغت خود را اينگونه سپري کند. وي در پايان افزود: اين عوامل از عمده دلايل گرايش دختران به قليان است که بايد شناسايي دقيق شده و راهکاري انديشيده شود؛ زيرا اين مساله هزينههاي زيادي به جامعه تحميل و سلامت بخش بزرگي از جامعه را تهديد ميکند؛بنابراين بايد اين مساله حل و يا کنترل شود.
منبع: bartarinha.ir