چه خبر - گمانهزني؛ مجلس خروج از برجام را کليد ميزند
اخيرا بحث برگزاري همه پرسي از سوي طيفي از نمايندگان مجلس مطرح شده است. گروهي از نمايندگان طرح همه پرسي با 4 محور مطرح کرده اند، حالا گفته ميشود به اين طرح محور تازهاي نيز اضافه شده است که در آن "برجام" به همه پرسي گذاشته ميشود.
براساس گزارشها طرح مورد نظر در 4 محور "افاي تي اف"، "هر ايراني روزي يک ليتر بنزين"، "پرداخت يارانه نقدي ماهيانه 200 هزار تومان به جاي دلار 4200 توماني از بابت 14 ميليارد دلار کالاي اساسي" و "تعيين سقف 7 ميليون تومان براي حقوق مديران" تدوين شده است.
روز گذشته حسينعلي حاجي دليگاني نماينده اصولگراي شاهين شهر گفت: برخي از نمايندگان پيشنهاد دادهاند کنار 4 موضوع فوق، بحث خروج ايران از برجام نيز گنجانده شود.
محمود صادقي نماينده اصلاح طلب تهران در اين باره معتقد است: «بعضي از افراد که مخالف سرسخت لوايح مبارزه با پولشويي بودند مسايل ديگري علاوه بر اين لوايح را به عنوان موضوع همه پرسي مطرح ميکنند که تصميم گيري درباره آنها از طريق عادي به راحتي قابل انجام است؛ به نظر ميرسد هدف آنها لوث کردن اصل همه پرسي است.»
اصلاح طلبان معتقدند که اگر نظام نميتواند درباره لوايح مربوط به افاي تي اف به نتيجه برسد ميتواند اين لوايح را به همه پرسي بگذارد تا مردم درباره آنها اظهار نظر کنند.
البته همه پرسي مخالفان جدي دارد. شوراي نگهبان يکي از مخالفان آن است. عباسعلي کدخدايي سخنگوي شوراي در اين باره گفته است: «کسي هراسي از رفراندم ندارد، ولي تا زماني که مجامع قانوني هنوز وظايف خودشان را انجام ندادهاند و مشغول انجام کار خود هستند، طرح همهپرسي را ضروري نميدانيم.»
هنوز نهادهاي تصميم گيرنده درباره لوايح افاي تي اف تصميم نهايي را اتخاذ نکرده اند. مجلس اين لوايح را تائيد کرده، اما شوراي نگهبان سه لايحه را رد کرده و با پافشاري مجلس به مجمع تشخيص مصلحت ارجاع داده شده است.
اخيرا حسن روحاني با بيان اينکه نبايد 20 تا 30 نفر درباره اين لوايح تصميمي گيري کنند از وضعيت اين لوايح در مجمع ابراز نارضايتي کرده بود که با انتقاد آيت الله آملي لاريجاني رييس مجمع و محسن رضايي دبير مجمع روبه رو شد.
طرح جديد در مجلس؛ خروج از برجام با همهپرسي
محسن رضايي گفته است: «اين حرف، حرف دوستانهاي نيست و قانوني هم نيست.»
احمد توکلي ديگر عضو مجمع نيز سخنان روحاني را "اشتباه" و "غيردموکراتيک" خواند.
دو روز پيش عباس عبدي تحليلگر و فعال سياسي اصلاح طلب به تندي از عدم تصميم گيري مجمع تشخيص مصلحت نظام انتقاد کرد و نوشت: «اگر ساختار ميتواند در موارد مهم ديگر مثل فيلتر تلگرام مساله را از طريق دستور يک بازپرس نهايي کند، بدون اينکه هيچ کس محل مشورت قرار گيرد، پس چرا در مورد افاي تي اف اينقدر امروز و فردا ميکند؟ به نظر بنده پاسخ آن در تضادي است که نزد بيشتر سياستگذاران و تصميمگيران وجود دارد. تضادي که در بطن جامعه است و به ذهن و روان آنان نيز رسوخ کرده است.»
کيهان روز گذشته درباره يادداشت عبدي نوشت: «جماعت بزک کننده برجام، انتظار دارند شگرد راه بينداز و جابيندازي که نسبت به مجلس در ماجراي برجام به راه انداختند و به تصويب 20 دقيقهاي برجام ختم شد، اينبار درباره افاي تي اف نيز کارگر شود.
اين روزنامه در ادامه با مخاطب قرار دادن عباس عبدي آورده است: «آقاي عبدي طبق مأموريت- و مانند ميرزابنويسها- رد گم ميکند؛ و اگر نه بهتر از هر کس ميداند که ساکنان ويلاهاي ولنجک و لواسان و دارندگان داراييهاي چند هزار ميلياردي و سواران لکسوس و پورشه، مخالف افاي تي اف هستند يا موافقان و طراحان الحاق به آن؟!»
با وجود اينکه به نظر ميرسد لوايح افاي تي اف با مخالفت اکثريت مجمع روبه رو شده است، اما اسحاق جهانگيري معاون اول رييس جمهور ميگويد تصويب اين لوايح نياز کشور است.
جهانگيري با انتقاد از خائن خواندن موافقان لوايح گفت: «اين چه حرفي است اگر کسي گفت: اين لوايح تصويب بشود خيانت به کشور است. شما يک نفر فعال اقتصادي و صاحبنظر در کشور پيدا کنيد که با دنيا صادرات، واردات داشته باشد و معتقد باشد بدون اين نوع تعاملات بانکي با دنيا ميتواند کار اقتصادي انجام دهد، اگر يک نفر پيدا شد ما نظر وي را قبول خواهيم داشت.»
جهانگيري تاکيد کرد: «البته براي هر کاري عوارضي وجود دارد، بايد دور هم بنشينيم و در مورد آن گفتگو کنيم و مطمئن شويم و به همين دليل اين موارد به مراجع مختلف ارجاع داده شده تا دغدغههاي خود را بيان کنند و راهکارهاي برطرف کردن دغدغه آنها را پيدا کنيم، تا فرصت کار کردن و رفع مشکلات مردم و فعالان اقتصادي اين موضوع نبايد از صحنه حذف شود؛ و بايستي اصل باشد ضمن اينکه دغدغهها هم ديده شود.»
منبع: bartarinha.ir