چه خبر - آيا رژيم خام خواري سالم است؟
بسياري از رژيم هاي توصيه شده براي کاهش وزن از اصول اساسي يکسان پيروي مي کنند. همه اين رژيم ها شامل خوردن غذاهاي کامل ( غذاهايي که بسته بندي يا فرآوري شده نيستند ) و پر کردن بشقاب با غذاهاي سير کننده از جمله پروتئين، چربي هاي سالم، کربوهيدرات هاي پيچيده و سبزيجات سرشار از ويتامين، مواد معدني و فيبر مي شوند اما هر کدام از اين رژيم ها روشي خاص براي رساندن فرد به هدف دارند. در اين مقاله رژيم غذاهاي خام يا همان خام خواري را برايتان توضيح مي دهيم و مي خواهيم ببينيم آيا دنبال کردن چنين رژيمي درست است يا خير؟
بيشتر بدانيد : رژيم غذايي 20 - 80 يا رژيم آخر هفته چيست؟
رژيم خام خواري چيست؟
رژيم خام خواري از يک دهه پيش مورد توجه قرار گرفت ودر سال هاي اخير محبوبيت بيشتري يافت. طرفداران رژيم خام خواري بيشتر وگان ها هستند که معتقدند غذاهاي گياهي بايد در طبيعي ترين حالت ( نپخته و فرآوري نشده ) مصرف شود چون آنزيم هاي طبيعي در غذاهاي زنده مزاياي فراواني براي بدن دارند.
در رژيم خام خواري چه چيزي مي خوريد؟
اين رژيم به طور کامل از غذاهاي خام تشکيل شده است. اين غذاها شامل ميوه ها، سبزيجات، آجيل ها، دانه ها، غلات و حبوبات ( که معمولا خيس خورده يا جوانه زده هستند ) و جلبک دريايي است. به غذايي خام مي گويند که به آن دماي بالاتر از 115 درجه فارنهايت داده نشده باشد. در رژيم خام خواري بيشتر از روش آب گيري، خشک کردن، خيساندن و جوانه زدن استفاده مي شود.
در رژيم خام خواري چه چيزهايي را نمي توانيم بخوريم؟
در اين رژيم نبايد از گوشت، لبنيات، غذاهاي دريايي يا هرگونه غذاي گياهي با دماي بالاتر از 115 درجه استفاده کنيد اما تعداد کمي از تخم مرغ و لبنيات خام استفاده مي کنند. ديگر افراد که اکثريت را تشکيل مي دهند وگان هستند. غذاهايي که به شکل هاي ديگر ( غير از حالت خام ) آماده مي شوند را نبايد بخوريد. بسياري از کساني که رژيم خام خواري دارند، مصرف شکر تصفيه شده و قهوه را نيز قطع مي کنند چون معتقدند غذاها را بايد در اصلي ترين شکل خود استفاده کنند.
مزاياي رژيم خام خواري
بزرگترين مزيت رژيم خام خواري اين است که از ميوه و سبزيجات به اندازه استفاده مي کنيد. در واقع فيبر و آنتي اکسيدان زيادي دريافت مي کنيد و مصرف قند و چربي را پايين مي آورد. پختن بعضي غذاها مانند ويتامين C موجود در اسفناج و هويج، با توجه به نوع آنها سبب از بين رفتن بعضي از خواصشان مي شود.
همچنين در رژيم خام خواري پرخوري نمي کنيد بنابراين در بعضي افراد براي تثبيت و کاهش وزن جواب مي دهد. اما مواد مغذي برخي ديگر از غذاها مانند ليکوپن در گوجه فرنگي هنگام پخته شدن بهتر جذب بدن مي شود. البته محدود کردن رژيم غذايي سبب کمبود برخي ويتامين ها و مواد معدني مانند B12، ويتامين D و کلسيم در بدن مي شود. دائما غذاي خام خوردن بسيار دشوار است و دلتان براي بسياري از طعم ها تنگ مي شود. همچنين درست کردن غذا بدون پختن به زمان و ابزار خاصي نياز دارد.
بيشتر بدانيد : هر آنچه بايد در مورد ويتامين C بدانيد
بيشتر بدانيد : نکاتي مهم در مورد ويتامين D+ چه کساني نبايد ويتامين D مصرف کنند
بيشتر بدانيد : ويتامين b در چه چيزهايي وجود دارد؟ منابع انواع ويتامين b
معايب رژيم خام خواري
رژيم خام خواري سه مشکل اساسي دارد که با توجه به آنها چنين رژيمي توصيه نمي شود:
سلامت تيروئيد
بسياري از سبزيجات در خانواده سبزيجات چليپايي مانند کلم، بروکلي، گل کلم و کلم بروکسل داراي گواتروژن هستند. گواتروژن ها ترکيبات طبيعي در بعضي غذاها هستند که عملکرد تيروئيد را مسدود مي کنند و سبب ابتلاي فرد به گواتر يا کم کاري تيروئيد مي شود. کساني عملکرد تيروئيدشان ضعيف است و يا مبتلا به اختلال تيروئيد هستند گواتروژن قابليت تيروئيد براي توليد هورمون هاي مهم را مختل مي کند. گواتروژن با حرارت غير فعال مي شود بنابراين پختن سبزيجات سبب مي شود اين افراد سبزيجات چليپايي را مصرف کنند. رژيم خام خواري از اين لحاظ به هيچ وجه مناسب نيست.
بيشتر بدانيد : علائم کم کاري تيروئيد و پر کاري تيروئيد چه زماني ظاهر مي شوند؟
بيشتر بدانيد : غده تيروئيد و بيماري هاي تيروئيد را بشناسيد
بيشتر بدانيد : بيماري گواتر و علت هاي اصلي ابتلا به آن
سلامت گوارش
هضم سبزيجات خام براي سيستم گوارش کار ساده اي نيست. گياهان و سبزيجات داراي سلولز و ديگر ساختارهاي فيبروزي هستند که معده انسان براي هضمشان بايد به سختي کار کند. معده انسان مانند ديگر حيوانات گياه خوار مثلا گاو ساخته نشده است. بسياري از اين حيوانات معده اضافي دارند که سبزيجات خورده شده را تجريه و هضم مي کند.
متاسفانه انسان ها معده اضافي ندارند تا تمام فيبروزها و سلولز هاي موجود در سبزيجات را هضم کنند، به همين دليل هضم فيبر موجود در سبزيجات براي ما بسيار دشوار است. وقتي مرتب غذاهايي بخوريم که سيستم گوارش قادر به هضم نيست قابليت هضم غذاي بدن به مرور ضعيف مي شود. سيستم گوارش ضعيف شده احتمال ابتلاي فرد به نفخ، سوء هاضمه، يبوست يا اسهال، افزايش وزن، سوء تغذيه، آلرژي به غذا و کاهش قدرت سيستم ايمني را افزايش مي دهد. سيستم گوارش بدن، عنصري کليدي براي سلامت است. بنابراين مهم است مطمئن شويد سالم است و به خوبي کار مي کند.
جذب مواد مغذي
اگر قادر به هضم غذا نباشيم احتمال جذب نکردن مواد مغذي موجود در غذاها بالا مي رود. بسياري از مواد مغذي موجود در سبزيجات در قسمت فيبرهاي سخت آنها ذخيره شده اند. تنها در صورتي از فيبر سبزيجات استفاده مي کنيم که خودمان از قبل آنها را تجزيه کنيم چون بدن قادر به انجام اين کار نيست.
پختن سبزيجات با دماي کم يا متوسط معمولا براي شکستن فيبر سبزيجات کافي است و بدن در اين شرايط قادر به جذب مواد معدني و مواد مغذي آنها است. هرچند گاهي اوقات سالاد خوردن ضرري براي سيستم گوارش ندارد اما اگر به صورت روزانه از غذاهاي خام استفاده کنيد بايد مواظب باشيد تا با مشکلات احتمالي سلامتتان تداخل نداشته باشد و کار را برايتان دشوارتر نکند. همه غذاها نبايد پخته شوند و بعضي از آنها به صورت خام مزيت هاي بيشتري براي بدن دارند اما اگر مي خواهيد به صورت جدي وارد خام خواري شويد بهتر است دوباره فکر کنيد.
بيشتر بدانيد : رژيم خام خواري براي پوست چه فوايدي دارد؟
بيشتر بدانيد : خام خواري همان گياهخواري است؟
بيشتر بدانيد : رژيم گياهخواري براي سم زدايي بدن
بيشتر بدانيد : رژيم گياه خواري چه خطراتي دارد؟
منبع : kermany.com
http://www.CheKhabar.ir/News/154595/رژيم خام خواري چيست و چه مزيت ها و عورضي دارد؟