چه خبر - عيدانه سينما از «متري شيش و نيم» تا «زندانيها»
اکرانهاي نوروزي، چند سالي است که محل حرف و حديثهايي زيادي بين فيلمسازان و پخشکنندگان شده است. اکرانهاي نوروزي بهترين فصل نمايش فيلمهاي سينماي ايران است و طبيعي است که خيلي از فيلمسازان و پخشکنندگان علاقهمند باشند در اين فصل فيلمهاي خود را اکران کنند، اما امسال اولين حاشيهاي که شکل گرفت در مورد خبري بود که در فضاي مجازي از قول ابراهيم داروغهزاده يکي از اعضاي شوراي اکران و دبير سيوهفتمين جشنواره فيلم فجر مطرح شد. برخي از رسانهها به نقل از داروغهزاده گفتند که اکران نوروزي امسال به فيلمهايي ميرسد که فرم جشنواره سيوهفتم فيلم فجر را پرکرده باشند. اين خبر و اظهارنظر با مخالفت و انتقادهاي تند برخي فيلمسازان همراه شد.
حامد محمدي، کارگردان فيلم «چهار انگشت» که فيلمش زير تيغ تيز اين تصميم قرار ميگرفت، طي يادداشتي تند نوشت:
«توجيه آقايان مديران که يکباره و خيلي بامزه خوابنما شدهاند و قاعده ٢٠ ساله سينما را يک شبه تغيير دادهاند، اين است که شرط اکران نوروزي فقط پرکردن فرم جشنواره فجر است و حالا اگر فيلم به جشنواره نرسيده يا رد شده مسالهاي ندارد. اين در حالي است که چنين قانوني در ٢٠ سال اخير وجود نداشته است. مديران ارشاد مدام يادشان ميرود که سينماي ايران کم مساله ندارد و با اين تصميمهاي ناگهاني که براي سينما ميگيرند، فقط خودشان را خسته و مسخره ميکنند. به نظر ميرسد توقيفهاي نامحترمانه و سليقهاي وزارت ارشاد کم بود که حالا توقيفهاي محترمانه فيلمها هم دارد به عملکرد مديران مدعي اضافه ميشود.» شايد اين نمونه واکنشها و البته لابيهاي پشت پرده باعث شد که داروغهزاده، اعلام کند منظور اصلياش اين بوده که فيلمهاي جشنوارهاي اولويت بيشتري براي اکران نوروزي دارد و اضافه کرد که هيچگاه چنين نظري مبنيبر شرکت داده نشدن فيلمهاي غيرجشنوارهاي نداشته است. در صورتي که امسال تنها دو فيلم از مجموعه حاضر در جشنواره فجر براي اکران انتخاب شدهاند.
فيلم «ديدن اين فيلم جرم است» براي نوروز اکران نشد!!
يکي ديگر از حاشيههاي اکران امسال مربوط ميشود به مشکل حوزه هنري با وزارت ارشاد براي گرفتن مجوز و پخش فيلم «ديدن اين فيلم جرم است» که درنهايت حوزه هنري موفق به دريافت پروانه نمايش براي اکران نوروز نشد. در ادامه همين حواشي تاريخ اکران نوروزي هم عقب افتاد و برخلاف سال گذشته که اکرانهاي نوروزي از بيستوسوم اسفندماه آغاز شد، امسال از تاريخ بيستوپنجم اسفند ماه آغاز ميشود.
فيلم «ديدن اين فيلم جرم است»
سرگروههاي اکران نوروزي هم به اين ترتيب مشخص شدند:
«متري شيشونيم» در گروه سينمايي آستارا
«غلامرضا تختي» در گروه سينمايي استقلال
«پيشوني سفيد 3» در گروه سينمايي فرهنگ
«زندانيها» در گروه سينمايي آزادي
«چهار انگشت» در گروه سينمايي زندگي
«رحمان 1400» در گروه سينمايي ايران
«ژن خوک» در گروه سينمايي باغ کتاب براي اکران حاضر شدهاند.
فيلم «غلامرضا تختي»
غلامرضا تختي بهرام توکلي که تابستان امسال با کارگرداني فيلم «تنگه ابوقريب» به سينماها آمده بود، نوروز امسال قرار است فيلمي را در معرض نمايش عموم قرار دهد که تاريخ زندگي جهان پهلوان تختي را بازخواني ميکند. در اين فيلم سرگذشت غلامرضا تختي در سه دوره کودکي، نوجواني و بزرگسالي تصوير شده است. روايت پايان فيلم تختي هميشه براي هر فيلمسازي دشوار خواهد بود، اما بهرام توکلي تکليفش را با انتهاي فيلم مشخص کرده است و اينکه حکومت و همه آدمهايي که همقدش نبودن او را قبل از خودکشي کشته بودند. البته اين نوع نگاه توکلي به پايان زندگي تختي و فضايي که از يک قهرمان ملي در اين فيلم تصوير شده بود در روزهاي رونمايي در جشنواره فيلم فجر هم با انتقادهاي زيادي همراه بود.
فيلم «غلامرضا تختي»
ضمن اينکه اظهارات جنجالي اخير جمشيد مشايخي، بازيگر پيشکسوت سينماي ايران در مورد مرگ تختي، بار ديگر نوع جديدي از حرف و جدلها بر سر بازخواني دوران زندگي تختي را شکل داد. جمشيد مشايخي در يک برنامه تلويزيوني گفته بود: «تختي زني داشت که در طبقه زندگي او نبود، تختي اگر با او زندگي ميکرد ديگر تختي نبود، اگر طلاقش ميداد هم تختي نبود، اما اگر خودش را ميکشت تختي بود.» با تمام اين حرف و حديثها، فيلم سينمايي «غلامرضا تختي» بعد از سالها بار ديگر قامت يک اسطوره را به پردههاي سينما بازگردانده است.
فيلم «متري ششونيم»
«متري ششونيم» فيلمي است در ژانر اکشن به نويسندگي و کارگرداني سعيد روستايي که داستانش در مورد تاثير اعتياد به صورت گسترده در جامعه است که با وجود يک شخصيت پليس با بازي پيمان معادي و يک قاچاقچي بزرگ با بازي نويد محمدزاده در مقابل يکديگر، داستان خودش را پيش ميبرد و در اين بين به مشکلات زندگي يک پليس وارد ميشود و در مقابل بطن زندگي آن فرد قاچاقچي را براي مخاطب باز ميکند. اين گزينه ميتواند انتخابي براي دوستداران ژانر پليسي و اجتماعي باشد.
بيشتر بدانيد : پخش سکانس سانسور شده فيلم «متري شش و نيم» در تلويزيون + فيلم
فيلم «متري شش و نيم»
همچنين اين فيلم در جايگاه بهترين فيلم از ديدگاه مردمي در سيوهفتمين جشنواره فجر موفق به کسب جايزه شده است. سعيد روستايي در اختتاميه جشنواره سيوهفتم فيلم فجر و پس از دريافت سيمرغ بهترين فيلم از نگاه تماشاگران بهطور غيرمستقيم از سختيهايي که هنگام ساخت فيلم داشته انتقاد کرده بود که گفتههايش واکنش و انتقاد برخي مسئولان نيروي انتظامي را که تاکيد داشتند در اين پروژه او را همراهي کرده بودند را به همراه داشت. بهگونهاي که جانشين فرمانده ناجا چند هفته بعد از حاشيههاي مربوط به نمايش فيلم «متري شيشونيم» در جشنواره فجر گفته بود که سازندگان «متري شيشونيم» يک نسخه اصلاح شده را به ناجا دادند، اما نسخه ديگري را در جشنواره پخش کردند.
بيشتر بدانيد : مشکل «متري شش و نيم» سعيد روستايي در جشنواره فجر حل شد
البته هنوز کارگردان و تهيهکننده اين فيلم نگفتهاند که آيا نسخه اکران عمومي «متري شيشونيم» قرار است اصلاح شود يا نه؟ با اين وجود سعيد روستايي در آستانه اکران فيلم «متري شيشونيم» با قدرداني از همراهي نيروي انتظامي در ساخت اين فيلم ابراز اميدواري کرد که در کنار آنها و بهويژه خانواده شهداي نيروي انتظامي تماشاگر فيلمش باشد.
بيشتر بدانيد : دستمزد معتاداني که در «متري شيش و نيم» بازي ميکردند؛ تهيه مواد بود؟!
فيلم پيشوني سفيد 3
آخرين قسمت از سه گانه پيشوني سفيد به نويسندگي و کارگرداني سيدجواد هاشمي که در ابتدا با نام اختاپوس «آهوي پيشوني سفيد» منتشر شد و در سال 90 توانست با فروش 800 ميليوني خود جايگاه خوبي را به دست آورد، سپس قسمت دوم در سال 96 توانست با فروش چهار ميلياردي خود همچنان محبوبيتش را حفظ کند.
فيلم پيشوني سفيد 3
قسمت سوم در واقع همزمان با قسمت دوم ساخته و فيلمبرداري شده، اما در قسمت تدوين بيرون کشيده شده و تبديل به سومين قسمت آن شده است. سومين قسمت براي اولين بار موفق شده است که در نوروز اکران شود و از امتيازات خوب اين دوره اکران استفاده کند. اين فيلم موردي مناسب براي مخاطبان کودک و نوجوان در نوروز 98 است.
بيشتر بدانيد : ترلان پروانه و ليلا اوتادي و ...با گريم حيوانات در آهوي پيشوني سفيد + عکس
فيلم رحمان 1400
فيلمي که از جشنواره فجر خارج شد و خودش را براي اکران نوروزي آماده ساخت که در ابتدا قرار بوده که با نام «خزه» توليد شود که در انتها نامش را تغيير داده است. اين فيلم به کارگرداني منوچر هادي و تهيهکنندگي علي سرتيپي به دليل آماده نبودن مراحل فني فيلم از شرکت در جشنواره کنار کشيدند و حالا با حضور بازيگراني، چون مهران مديري و محمدرضا گلزار که به شکلي بسيار ساده در پوستر فيلم آورده شدهاند منتظر رفتن به صدر گيشه در بين ديگر فيلمهاي اکران نوروزي هستند، در صورتي که اولين پوستر با رنگ بنفش طراحي و از نماد فيلمهاي «اره» و «جيغ» استفاده شده بود.
بيشتر بدانيد : گريم جالب مهران مديري و محمدرضا گلزار در يک فيلم + عکس
فيلم رحمان 1400
بازيگر جنجالي اين فيلم، مهران مديري دومين بار است که در نقش بازيگر يک فيلم سينمايي حاضر شده که کارگرداني فيلم برعهده خودش نيست و براي شخصيتي ديگر بازي ميکند. اين فيلم ميتواند گزينه مناسبي براي علاقهمندان به ژانر کمدي باشد.
بيشتر بدانيد : مهران مديري پدر محمدرضا گلزار شد
فيلم چهار انگشت
فيلمي به کارگرداني حامد محمدي است که پيش از اين فيلم اکسيدان را روي پرده برده بود. اين فيلم با همکاري کشورهاي تايلند و کامبوج ساخته شده است که اولين همکاري مشترک ايران با کامبوج در يک اثر سينمايي است. داستان فيلم هم در مورد دو دوست است که با بازي امير جعفري و جواد عزتي براي کاري به کامبوج سفر ميکنند.
فيلم چهار انگشت
اين اثر دومين همکاري بين حامد محمدي و بازيگرانش است که در آينده نيز قصد دارد قسمت دوم فيلم «اکسيدان» را با عنوان «اکسيدان: ترنسفر» آماده اکران کند. اين فيلم با ژانر کمدي داراي موقعيت خوبي در ليست اکران نوروزي قرار گرفته است. حامد محمدي ازجمله کساني بود که مقابل بيانيه داروغهزاده ايستاد و حالا به جايگاه پخش فيلمش در مجموعه پرديس سينمايي زندگي دست يافته است.
فيلم ژن خوک
اثري ديگر از کارگردان گشت يک و دو، ساعد سهيلي که امسال نيز نويسنده و کارگردان و همچنين تهيهکننده فيلم جديدش است. اصليترين گزينههاي بازيگري اين فيلم «هادي حجازيفر» و «جمشيد هاشمپور» هستند که تنها ستارههاي فيلم محسوب ميشوند. اين فيلم از شرکت در جشنواره فيلم فجر بازماند و درنهايت خودش را براي اکران نوروزي حاضر کرد.
فيلم ژن خوک
سعيد سهيلي در مورد نرسيدن به جشنواره فيلم فجر گفته بود: «به دليل طولاني شدن فيلمبرداري، فيلم به جشنواره نرسيد و از طرفي نگران ايجاد شدن حاشيه براي فيلمش است. احتمال دارد که اين فيلم هم مانند آثار قبلي سهيلي در روزهاي نمايش خود با حاشيههاي زيادي همراه شود.»
فيلم زندانيها
اثري ديگر از مسعود دهنمکي که در کارنامهاش شاهد فيلمهاي پرمخاطب و پرفروش هستيم. «زندانيها» ازجمله فيلمهايي است که فرم حضور در جشنواره فيلم فجر را تکميل نکرده بود و دهنمکي فيلمش را براي اکران عمومي، آماده ساخته است.
فيلم زندانيها
در اين بين ميتوان به اين ترس از حضور در جشنواره رسيد که او همواره از دادن آثارش به جشنواره خودداري کرده و هميشه چشمش به فروش بالاي فيلمهايش در اکران عمومي در زمانهاي مختلف بوده است و امسال هم موفق به اکران فيلمش در نوروز شده که ميتواند به همان فروش بالايي که در نظر دارد، دست يابد. طنز اجتماعي «زندانيها» داستان دانشجوي جواني است که قصد دارد براي پاياننامهاش روي تعدادي زنداني تحقيق کند. دهنمکي قصد دارد در اين فيلم تاثير معنويات بر زندانيها را به تصوير بکشد.
بيشتر بدانيد : فيلم هايي که در نوروز 98 اکران مي شوند + عکس
بيشتر بدانيد : 3 فيلم ديدني ايراني با حال و هواي نوروز
بيشتر بدانيد : از شهاب حسيني تا نورگل يشيلچاي: بازيگران روي پرده سينما + عکس
منبع: روزنامه فرهيختگان