چه خبر - افشاگري درباره مسابقه «برنده باش» گلزار
هنوز هستند افراد بسياري که به مسابقات تلويزيوني علاقه داشته و پيگير اين برنامههاي مهيج در جعبه جادو هستند. برخي فقط مشتاق تماشا هستند و برخي هم درگير حضور در برنامه و محک زدن خودشان. در کنار اين علاقه اگر عامل وسوسهکننده قوي مثل ميليونها تومان جايزه نقدي به برندگان هم مدام در حال چشمک زدن باشد، قطعا افراد بسيار بيشتري تلاش ميکنند شانس خود را امتحان کنند. درست مانند 4 نفر از دانشجويان دانشگاه صنعتي شريف که با ديدن جايزه 200 ميليون توماني مسابقه تلويزيوني «برنده باش» به صرافت افتادند که هم خودشان را بيازمايند و هم اگر شد، پولي از بابت برنده شدن به دست آورند.
همين سودا، آنها را دست به کار ميکند تا استارت حضور در مسابقه «برنده باش» را بزنند؛ غافل از اينکه ماجرا قرار نيست آن طور که آنها فکر ميکنند، رقم بخورد. سرنوشت متفاوت اين بچههاي نخبه باعث شد تا سيدمهدي ميرخوشحال، محمد آقايي، محمد رائف و نيما احمدخاني چهار دانشجوي رشتههاي مختلف دانشگاه صنعتي شريف که يکي از دوستانشان به نام کيوان مرادپور در مسابقه برنده باش حضور يافته به خبرگزاري فارس بيايند و درباره يک «مورد عجيب» سخن بگويند. اين مورد آن قدر عجيب بود که ما را بر آن داشت تا ابتدا براي خودمان ثابت شود که موضوع مطرح شده صحت دارد يا خير. در نهايت پس از بررسي دقيق صحت مستندات و اثبات فني دستکاري در مسابقه «برندهباش« پاي صحبت اين دانشجويان نشستيم:
يک هفته بيخوابي براي شرکت در «برنده باش»
سيدمهدي ميرخوشحال، اولين کسي است که لب به سخن ميگشايد:
ما چهار همکلاسي از شهرهاي مختلف هستيم که با هم در يک خوابگاه زندگي ميکنيم. از آنجايي که مسابقه برنده باش برايمان جذاب بود، تصميم گرفتيم در آن حضور پيدا کنيم. پس اپليکيشن مسابقه را نصب و از سوالهاي رايگان شروع کرديم. کم کم و پس از پاسخ دادن به چند سوال متوجه شديم که اگر بخواهيم به مرحله هشت نفر پاياني صعود کنيم، راهي جز اين نداريم که بايد روي موضوع متمرکز شويم. در ادامه گروه چهار نفرهاي تشکيل داديم و به مدت يک هفته با برنامهريزي به سؤالات پاسخ داديم. شيوهمان هم اين بود که هر 6 ساعت گوشي موبايل دست يک نفر بود و او به سوالات پاسخ ميداد.
بيشتر بدانيد : براي شرکت در مسابقه «برنده باش» بايد چقدر پول داشته باشيم؟!
اين دانشجوي گيلاني ميافزايد: از اين طريق از دور مسابقات خارج نميشديم و ميتوانستيم به مراحل بالاتر راه پيدا کنيم. در نهايت هم دوست ما توانست به عنوان نفر ششم از گروه خود بالا بيايد. يک روز در آذرماه از برنامه تماس گرفتند و گفتند که فردا براي حضور در مسابقه به اين نشاني بياييد؛ يک شرکتکننده و 4 نفر همراه. چون کيوان اطلاعات عمومي بالاتري نسبت به ما داشت، او را براي حضور در مسابقه انتخاب کرديم.
سؤالي با 4 گزينه غلط در مسابقه «برنده باش»!
ميرخوشحال ميگويد: روز مسابقه، کيوان به عنوان نفر اول از گروه خود اعلام شد که متوجه نشديم پس نفرات قبل از ما چه شدند و چرا او اولين شرکت کننده گروه خود معرفي شد؟ پرسشها آغاز شد تا اينکه سوالي مبني بر اينکه «دروازه بان چند ثانيه ميتواند توپ را نگه دارد» در مسابقه مطرح شد. جواب اين سوال 6 ثانيه است، اما در پاسخهايي که روز مسابقه به نمايش درآمد، گزينه 6 ثانيه وجود نداشت. ما آن لحظه متوجه اين موضوع شديم اما به دليل اينکه نميخواستيم نظم مسابقه را به هم بزنيم و از طرفي فکر نميکرديم در مسابقه «برنده باش» گزينه غلط وجود داشته باشد، سکوت کرديم. کيوان که شرکت کننده بود، عدد 5 را با فرض اينکه اين عدد نزديکترين عدد به گزينه 6 است، انتخاب کرد، اما چون اشتباه بود، از دور مسابقات حذف شد. پس از پايان ضبط، اعتراض خود را به عوامل برنامه اعلام کرديم. اما آنها گفتند: همان موقع بايد به ما اعلام ميکرديد که گزينه درست در ميان اين گزينهها وجود ندارد.
سوال مسابقه برنده باش با چهار گزينه غلط
او در پاسخ به اين که دوست شما خودش چرا همان زمان مسابقه اعلام نکرد که گزينه صحيح در ميان پاسخها وجود ندارد؟ تاکيد ميکند: واقعيت اين است که در مسابقهاي با وسعت و دقت برنده باش، امکان اينکه شرکت کننده بخواهد به پاسخها شک کند، کمي سخت ميشود. چون او به سوال و جوابها اعتماد دارد و در اين ميان به دانستههاي خودش شک ميکند.
فکر کرديم قوانين فيفا عوض شده
ميرخوشحال ادامه ميدهد: همين اتفاقي که براي کيوان افتاد. او هم تصور کرده بود که شايد قوانين فيفا به تازگي تغيير کرده و خودش خبر ندارد! اصلا ذرهاي روي پاسخها ترديد نکرده بود و فکر کرده که حتما بايد يکي از گزينهها درست باشد.
احمدخاني دانشجوي ديگري که روز ضبط مسابقه کيوان در استوديو حضور داشته نيز در اين باره توضيح ميدهد: وقتي سوال فوتبالي مطرح شد، با توجه به اينکه دوست ما در زمينه فوتبال اطلاعات بالايي دارد، خوشحال شدم. اما وقتي پاسخها را ديديم، تعجب کرديم و چون زمان تصويربرداري گوشيهاي ما را تحويل گرفته بودند، تا پايان مسابقه صبر کرديم و پس از آن بلافاصله سرچ کرديم و متوجه شديم که در سايت فيفا همان 6 ثانيه ثبت شده است. ابتدا اعتراض کرديم، اما اجازه نميدادند که تهيهکننده را ببينيم. سرانجام با اصرار زياد، ما را پيش تهيه کننده بردند که اول اصلا قبول نميکرد 6 ثانيه درست است و ميگفت گزينه 4 ثانيه درست است و ما با منابع موثق سوالات را انتخاب کرده ايم، اما وقتي پي دي اف سايت فيفا را نشانش داديم، گفت که بله 6 ثانيه درست است، ولي شما بايد همان لحظه اعتراض خود را اعلام ميکرديد.
پيشنهاد مبلغ 5 ميليون توماني و درخواست براي رسانهاي نشدن موضوع
آقايي نيز سخنان هم دانشگاهياش را اينطور تکميل ميکند: وقتي پذيرفتند پاسخها اشتباه بوده، از ما خواستند که موضوع را رسانهاي نکنيم و چون دوست ما در مرحله سوال 5 ميليون توماني حذف شده بود، تهيه کننده گفت من فرض ميکنم که دوست شما تا اين مرحله را درست پاسخ داده و جايزه اين مرحله را به او ميدهم و شما هم اين موضوع را رسانهاي نکنيد. اما در نهايت اين اتفاق نيفتاد و دوست ما را سر کار گذاشتند.
آقايي در پاسخ به اين سوال که چرا کيوان مرادپور که خودش در مسابقه شرکت کرده و اين اشتباه رخ داده، در اين باره سکوت کرده و خودش ماجرا را بيان نميکند؟ تصريح کرد: طرف حساب مسابقه، شرکتکننده است و کل تيم پول خرج کرد. ما هم اعتراض داريم. اما چرا دوست ما خودش اعتراض نميکند به اين خاطر است که قبل از برنامه تعهدهاي بسياري از او گرفتهاند که شما هر اتفاقي در برنامه افتاد، حق شکايت از برنامه ما را نداري و حق نداري در رسانه چيزي را بيان کني. حتي وقتي به تهيهکننده برنامه مراجعه کرديم، چند بار آن تعهدات را يادآور شد و گفت که از شرکتکننده، امضا گرفته است! به همين دليل دوست من در اين باره حرفي نزده و سکوت کرده است. ولي ما مهمان بوديم و تعهدي هم نسبت به برنامه نداريم.
سوالات مسابقه، الزاما در بين سوالات اپليکيشن «برنده باش» نيست
او ادامه ميدهد: مسابقه برنده باش از شبکه سه پخش ميشود و جايزه سنگين و ميليوني دارد. اينها شرايط را به سمتي ميبرد که شما به اطلاعات عمومي خودتان شک کنيد و اتفاقا ما هم به اطلاعات عمومي خودمان شک کرديم. در حالي که همه ما به شدت فوتبالي هستيم و هنوز گزينهها نيامده بود، ميدانستيم که جواب، 6 ثانيه است. وقتي يک مسابقه از شبکه سه پخش ميشود، 200 ميليون تومان جايزه ميدهد و مجري آن هم محمدرضا گلزار است، شرايط طوري پيش ميرود که ما اول به اطلاعات خودمان شک کنيم! همان طور که چند روز پيش قانون هند فوتبال عوض شد ما هم در لحظه فکر کرديم که قوانين فوتبال عوض شده است!
او در پاسخ به اين سوال که «آيا پرسش مطرح شده در برنامه جزو سوالاتي که پيش از حضور در برنامه پاسخ داده بوديد هم وجود داشت يا خير؟» توضيح ميدهد: سوالهايي که روز مسابقه مطرح ميشود، الزاما در اپليکيشن هم وجود ندارد.
تغيير گزينه غلط به درست روي آنتن تلويزيون
او همچنين درباره اينکه در نهايت اين قسمت چطور روي آنتن رفت و آيا مخاطبان متوجه اين اشتباه در پاسخ سوال نشدند، ميگويد: تهيه کننده به ما گفت که سوال با همين چهار گزينه و بدون گزينه درست پخش خواهد شد، اما روزي که مسابقه پخش شد، گزينه 4 ثانيه که روز مسابقه درست بود، اديت و تصحيح شد و همان گزينه 6 ثانيه را مخاطبان ديدند. آن چيزي که روي آنتن رفت، دوباره تدوين شده بود. حتي هنگام اعلام گزينهها که هميشه دوربين روي چهره محمدرضا گلزار است، اين بار روي جمعيت بود.
ميرخوشحال در تکميل سخنان آقايي عنوان ميکند: روز مسابقه تهيه کننده گفت که ما هيچ ابايي نداريم، مشکلي پيش آمده و ما برنامه را با همان گزينهها پخش ميکنيم، اما مساله، سوءاستفاده از ما بود. البته اين کار خيلي هم مبتديانه صورت گرفت و هم از صداي آقاي گلزار و هم از تصويربرداري کاملا اين موضوع مشخص است. ضمن اينکه از طريق صحنه آهسته کاملا ميتوان متوجه شد که يک برچسب روي 4 ثانيه ميزنند و آن را تبديل ميکنند به 6 ثانيه!
سؤال درباره رنگ مورد علاقه فلان سلبريتي، اطلاعات عمومي مردم را بالا ميبرد؟
ميرخوشحال در اين ميان 3 نکته ديگر نيز طرح ميکند که اول به شعار برنامه «برنده باش» برميگردد. او در اين باره ميگويد: برنامه مدعي است که به افزايش اطلاعات عمومي و آگاهي مردم ميپردازد، اما من سوالات را به سوالات اپليکيشن و برنامه تقسيم ميکنم که سوالات اپليکيشن که شما بايد جواب بدهيد تا اطلاعات شما سنجيده شود و به عنوان 8 نفر نهايي بالا شناخته شويد، سوالاتي از اين قبيل است که يک سلبريتي خاص چه رنگي را دوست ندارد؟ يا چه ماهي متولد شده است. آيا اين سوالات به سطح سواد و آگاهي مردم کمکي ميکند؟ ضمن اينکه اپليکيشن به صورتي طراحي شده که شما بايد در رقابتي بيفتي که ميانگين در هر دقيقه بايد به 3 سوال دقيق پاسخ بدهي. شما در چرخهاي ميافتي که فقط بايد جواب بدهي و تعداد، خيلي مهم است. کار اين باعث ميشود که بيشترين درآمدزايي را داشته باشند و فکر ميکنم آنها به جاي اينکه بخواهند جايزه بدهند، درآمد عجيب و غريبي از اين مسابقه دارند؛ چون هر شرکتکننده بايد بسته سؤالات 500 تايي را 20 هزار تومان بخرد و ما براي حضور در تلويزيون، به بيش از 70 هزار سوال پاسخ داديم و رقمي حدود 3 ميليون تومان براي اين کار هزينه کرديم.
بيشتر بدانيد : سوال باورنکردني گلزار/ رنگ مورد علاقه سحر قريشي؟!
ما را از تعهدي که قبل از برنامه داده بوديم، ميترساندند
اين دانشجوي دانشگاه شريف ميافزايد: نکته دوم اين است که اگر ما بلافاصله نتوانستيم موضوع را رسانهاي و يا آن را مطرح کنيم، دليلش اين بود که تهيه کننده مدام در صحبتهايش به تعهداتي که از دوست ما گرفته بود، اشاره ميکرد که ايشان حق هيچگونه اظهارنظر را ندارند، ولي ما اکنون به عنوان تماشاگر، شاهد و کساني که مهمان آن برنامه بودند ، ديديم که تقلبي رخ داده و از هويت شرکت کننده سوءاستفاده کردهاند، گزينه غلط را به درست تغيير دادهاند تا به اين شکل به بيننده القاء کنند که شرکت کننده اطلاعات کافي نداشته است؛ در حالي که اصلا اين چنين نبوده است. هدف ما اين بود که از هويت و شخصيت شرکت کننده و حقوقش دفاع کنيم و به همه بگوييم که مسابقه «برندهباش» دروغ تحويل بينندگان خود داده است.
ميرخوشحال اضافه ميکند: نکته سوم نيز اين است که با اينکه گزينههاي مورد نظر، 3، 5،4 و 10 ثانيه بود، اما اين برنامه گزينهها را به شکل ديگري نشان داد و خودشان از طريق اديت گزينه 6 ثانيه را به مخاطب نشان دادند و زير بار کار اشتباهي که کردند، نرفتند. حالا هويت و شخصيت و سطح اطلاعات دوست ما زير سوال رفته است.
آقايي درباره واکنش همدانشگاهيانش پس از پخش مسابقه نيز گفت: يکي از دوستان براي اينکه فيلم را يادگاري داشته باشيم، يک نسخه از آن را برايمان ضبط کرده بود. هرکدام از بچهها که ميگفت چرا کيوان سوال را اشتباه جواب داد، فيلم را نشان داده و توضيح ميداديم که چه اتفاقي افتاده است. به عبارتي بايد براي تکتک بچهها توضيح بايد ميداديم.
ميرخوشحال هم ادامه ميدهد: دليل اينکه تصميم جدي گرفتيم تا موضوع را رسانهاي کنيم اين بود که اتفاقات ناراحت کنندهاي براي ما افتاد و دانشجوهاي ديگر وقتي دوست ما را ميديدند با حالت مسخرهاي ميگفتند که حتي نتوانست 5 تا سوال را جواب بدهد و شرکت کننده ديگري که سطح تحصيلات پايينتري داشت از او بهتر پاسخ داد. اين ما را خيلي ناراحت ميکرد و واقعيت چيز ديگري بود. ما اين را براي اقوام و دوستانمان توضيح ميداديم ولي براي همه که نميشود توضيح داد.
آيا کسي به محتواي «برنده باش» نظارت دارد؟
محمد رائف هم در پايان نکته قابل تأملي دارد و معتقد است: متاسفانه حق دوست ما ضايع شده است و مسابقهاي بوده که دوست ما ميتوانسته به مراحل بالاتري برود. نکته دردناک ماجرا اين است که حقش ضايع شده و نتوانسته از خودش دفاع کند. شايد اگر گزينهها درست بود، سوالات بعدي راحت بود و جايزه اصلي نصيب ما ميشد. دوست من هم آدمي است که اطلاعات عمومي بسيار بالايي دارد و به خاطر چنين سوالي که اشتباه آن برنامه است، حقش ضايع شده است.
وي ميپرسد: نميدانم به محتواي برنامه برنده باش چه کسي نظارت ميکند؟ در سازمان صداوسيما و شبکه سه، آيا نظارتي روي اين مسابقه هست يا خير. اميدوارم که اين نظارت بيشتر بشود و ديگر اين دست اتفاقات پيش نيايد.
3 موردي که توضيح لازم دارد
بعد از تغيير آراي مردمي در جشنواره جام جم و افزايش عجيب آراي مسابقه «برنده باش» در اين جشنواره که منجر به اظهار نظر وزير ارتباطات و مسؤولان صداوسيما شد، حالا اين برنامه شبکه سوم سيماي جمهوري اسلامي دچار چالش جديدي شده است.
فروش سؤالات مسابقه و درآمد کلان از اين راه، تعهد گرفتن از شرکتکنندگان براي رسانهاي نکردن اتفاقات درون برنامه و تفاوت گزينههاي مسابقه هنگام ضبط و روي آنتن، از ابهاماتي است که حتماً مديران ارشد صداوسيما، مديران شبکه سوم، تهيهکننده و اسپانسر مسابقه «برنده باش» برايش توضيح خواهند داشت.
در صورت تغيير در گزينهها، محمدرضا گلزار، مجري مسابقه نيز که روي تغيير گزينه مسابقه صداگذاري کرده است، به عنوان مطلع اين جابهجايي حتماً توضيحاتي براي افکار عمومي خواهد داشت.
بيشتر بدانيد : مسابقه اي با مجري گري محمدرضا گلزار + عکس گلزار در پشت صحنه
بيشتر بدانيد : گلزار: فکر ميکردم همه احساسات رو تجربه کردم, اما...
منبع: farsnews.com
http://www.CheKhabar.ir/News/154519/دستکاري در سوال هاي مسابقه «برنده باش» و عوض شدن سوال ها روي آنتن!