آيا توقف قلب امکان پذير است؟ به بهانه پخش برنامه عصر جديد
سه شنبه 7 اسفند 1397 - 9:57:55 AM
چه خبر - آيا ادعاي شرکت کننده عصر جديد مبني بر توقف ضربان قلب توضيح علمي دارد؟

شايد شما هم برنامه يک شنبه شب عصر جديد را ديده باشيد. همان برنامه اي که يکي از شرکت‌کننده‌ها، آقاي کاميار ياراحمدي، ضربان قلب خود را براي لحظاتي متوقف و سپس قلب او دوباره شروع به کار مي کند اما چطور چنين چيزي امکان‌پذير است؟ آيا توجيهي علمي براي اين موضوع وجود دارد؟

توقف ضربان قلب توجيه علمي مشخصي ندارد

جناب ياراحمدي نفر اولي نيست که چنين ادعايي را مطرح کرده و دست به انجام آن زده است. در واقع تا امروز چند نفر ديگر نيز چنين کاري را انجام داده‌اند که غالب آن ها از کشور هند بوده‌اند. چه در خصوص ياراحمدي و چه افراد ديگري که پيش از اين دست به انجام اين کار زده‌اند، دليل و توجيه علمي مشخصي براي کارشان وجود ندارد.
هر چند با روش‌هاي مشخص و تعريف‌شده‌اي مي‌توان ضربان قلب را کاهش داد. يکي از اين روش‌ها، مانور والسالوا Valsalva maneuver است. انجام اين مانور که در برخي موارد خاص کاربرد درماني نيز دارد، مي‌تواند به کاهش ضربان قلب منجر شود. با توجه به شکل انجام کار توسط وي، به نظر مي‌رسد نزديک‌ترين توجيه براي کار او استفاده از اين مانور باشد. هر چند به دليل نوع تصويربرداري و اين که در زماني که ضربان قلب وي متوقف شده بود، تصويري از چهره او در برنامه عصر جديد نديديم، قضاوت در اين خصوص دشوار است اما اين مانور والسالوا چيست و چطور مي‌تواند به کاهش ضربان قلب منجر شود؟

مانور والسالوا چيست؟
قلب

مانور والسالوا موضوعي شناخته شده در پزشکي است. اسم اين مانور به پزشک ايتاليايي قرن هفدهم به همين نام باز مي‌گردد. اين مانور شامل چند مرحله است. در مرحله اول فرد شروع به زور زدن و همزمان تنفس خود را متوقف مي‌کند. اين زور زدن بدون تنفس، به افزايش فشار داخل قفسه سينه و فشرده شدن عروق منجر مي‌شود.
اين افزايش فشار، موجب کاهش برون ده قلب مي شود و کاهش ضربان قلب را به دنبال دارد. البته به صورت معمول با انجام اين مانور، ضربان قلب تا حدي کاهش پيدا مي‌کند و به توقف کامل آن منجر نمي‌شود. آن چه در برنامه عصر جديد ديديم، تا حدي با اين مانور هم‌خواني دارد.
ياراحمدي، همزمان با توقف ضربان قلب، نفس‌اش را حبس کرد و با شروع به نفس کشيدن دوباره، ضربان قلب مجدد آغاز شد. البته همان طور که اشاره شد به صورت کلي اين مانور به توقف کامل ضربان قلب در افراد سالم منجر نمي‌شود اما شايد تا حدي بتواند روش کار ياراحمدي را توضيح دهد. هر چند او از نيروي تمرکز به عنوان عاملي موثر نام برد اما پذيرش اين ادعا با توجه به نوع تنفس تند در زمان آغاز دوباره ضربان قلب، کمي دشوار است.

آيا اين کار خطرناک است؟

در اين برنامه آقاي ياراحمدي اين کار خود را بي‌خطر توصيف و به نوعي آن را بازي قلمداد کرد. اما آيا چنين حرکت‌هايي به واقع بي‌خطر است؟تغيير در ضربان قلب و ريتم تنفسي به شکلي شديد، آن هم بيش از 10ثانيه، کاري به شدت خطرناک است. اين وضعيت مي‌تواند منجر به تشنج و از بين رفتن بخشي از سلول‌هاي مغزي شود. از طرفي انجام چنين کارهايي در برخي گروه‌ها با خطرات بسيار بيشتري همراه است. پس به صرف جالب بودن، سراغ چنين فعاليت‌هايي نرويد و يادتان باشد افرادي چون کاميار ياراحمدي، موارد استثنايي هستند که توان انجام چنين کارهايي را دارند.
دکتر مهدي فتحي، دانشيار بيهوشي دانشگاه علوم پزشکي مشهد و هيپنوتيزم درمانگر بين المللي ايران مي گويد:درباره آن چه در فيلم ديده شدچون از نماي دور بود، خيلي نمي توان قضاوت دقيقي داشت، درعين حال داوران نيز از نظر پزشکي کارشناس نبودند .مانيتورينگ نوار قلب درابتدا عدد 75 را نشان مي‌داد درحالي که صداي ضربان به تعداد حدود 30 تا 40 ضربان شباهت داشت و اين نمي تواند گوياي تعداد ضربان واقعي باشد. به دنبال آن هم تعداد ضربان قلب به هيچ وجه نمي تواند از عدد 75 به يکباره صفر شود و خط صاف را نشان دهد بلکه ابتدا بايد سرعت ضربان کند شود تا به عدد 20 برسد، بعد اختلال ريتم از جمله نماي دندان اره اي ( فيبريلاسيون)پيداکند که کاملا واضح مي شود و بعد بايستد . اين روند حدود 2 دقيقه طول خواهد کشيد نه آن که ظرف 8 ثانيه اتفاق بيفتد.
به نظر مي‌رسد نامبرده در اين فيلم باحبس نفس باعث مي شود ريه ها پر از هوا بمانند که به دليل مجاورت قلب با ريه، طبعا قلب در فشار قرار مي‌گيرد و اين نبض را کند مي کند و در صورت تداوم مي‌تواند سبب اختلال فشار خون و ريتم قلب شود البته نه ظرف 8 ثانيه .لذا فيلم يادشده را به هيچ وجه نمي توانم به عنوان يک واقعيت علمي درنظر بگيرم.
آن چه مسلم است اين که ذهن بر بدن اثر گذار است اما آن چه ديدم اثر ذهن نبود بلکه اثر مکانيکي ريه بر قلب است و باز هم تاکيد مي کنم به هيچ وجه نمايش مانيتور ضربان قلب يکباره خط صاف نمي شود چه برسد به آن که دستگاه سوت هم بکشد. بهتر است رسانه ملي با ايجاد چنين توهماتي القاي شبهه نکند.
دکتر رضا دهستاني، متخصص بيماري هاي قلب و عروق نيز مي گويد: مي توان با بعضي از مانور ها ضربان قلب را کاهش داد اما توقف و ايست کامل توجيهي ندارد. اين کار عوارضي را به همراه دارد از جمله تشنج و حتي مرگ که توصيه مي شود افراد براي تفريح وبازي به سراغ اين کارها نروند.

بيشتر بدانيد : قلب چگونه کار مي کند؟ حقايقي جالب و باور نکردني در مورد قلب

بيشتر بدانيد : عادت هاي عجيبي که به قلب آسيب مي رسانند

بيشتر بدانيد : چرا قلب مي ايستد؟

بيشتر بدانيد : حفظ سلامت قلب با رعايت اين توصيه ها


منبع : khorasannews.com

http://www.CheKhabar.ir/News/154077/آيا توقف قلب امکان پذير است؟ به بهانه پخش برنامه عصر جديد
بستن   چاپ