چه خبر - کبودي پوست چه زماني خطرناک است؟
هر چند وقت يکبار با يافتن لکههاي بنفش رنگ يا خون مردگي زير پوستت نگران ميشوي، چراکه به ياد نميآوري ضربهاي به نواحي کبود بدنت وارد شده باشد. بي شک به دنبال يافتن علت بروز اين خون مردگي ها که هر چند وقت يک بار، در نواحي مختلف بدنت ظاهر مي شود، هستي.
با اين حال خوب است بداني که در بسياري موارد اگر اين خون مردگي ها همراه با عوارض و نشانه هاي ديگري که ناشي از بيماري هاي انعقادي يا داخلي است نباشد، مشکل خاصي را براي شخص به همراه نخواهد داشت.
دکتر سيدمسعود داوودي، متخصص پوست و مو در اين باره توضيح مي دهد: بروز خون مردگي هاي ناگهاني و مکرر ابتدا بايد از نظر وجود بيماري هاي انعقادي خون و نيز بيماري هاي داخلي مورد بررسي قرار بگيرد، اما در بسياري موارد، اين نوع خون مردگي ها به اشکالات ساختماني عروق در برخي افراد و بويژه خانم ها بازمي گردد.
اين عضو هيات علمي دانشگاه با تاکيد بر اين که برخي افراد به طور ژنتيک عروق شکننده اي دارند و به دنبال تماس هاي مختصر نيز ديواره مويرگ هايشان پاره مي شود، مي گويد: البته علت بروز چنين خون مردگي هايي در بسياري موارد، به کمبود ويتامين C مربوط مي شود. در افراد مسن خون مردگي به علت آسيب پذيري جداره عروق، زياد اتفاق مي افتد.
خون مردگي و کبود شدن پوست شرايطي است که طي آن، خون از داخل رگ ها بيرون مي آيد و وارد پوست، توده مخاطي و ديگر اعضا از قبيل ماهيچه ها و استخوان ها مي شود.
بيشتر بدانيد : رنگ کبودي پوست نشان دهنده چيست
بيشتر بدانيد : رنگ کبودي چه معنايي دارند؟ چه زماني کبودي بدن خطرناک است؟
وقتي کوفتگي خون مردگي مي آورد
اصولا کبودي زير پوست بر اثر نشت خون و ورود آن به داخل بافت زير پوست ايجاد مي شود. گرچه در برخي موارد، مشکلات انعقادي باعث خروج خون به خارج از عروق و بروز خون مردگي زير پوستي مي شود، اما اصلي ترين عامل کبودي پوست ضربه و کوفتگي ناشي از آن است. ضربه ها حتي ممکن است زماني که اصلا متوجه نيستيم به بخشي از بدن مان وارد شود و آثار کبودي از خود به جا گذارد. البته نبايد فراموش کنيم که برخي نقاط بدن مانند اطراف چشم نسبت به هر نوع ضربه بسيار حساس و برخي نقاط ديگر مانند کشاله ران و ديگر قسمت هاي گوشتي بدن نسبت به ضربه ها مقاوم تر است.
با اين حال متخصصان پوست تاکيد مي کنند که بيشتر ضربه وارده به بدن باعث تخريب و بازشدن رگ هاي خوني در پوست، غشاهاي مخاطي يا اندام هاي ديگر مي شود و کبودي همراه با درد و ورم، پاسخ التهابي بدن به جراحت و آسيب است. زماني که کوفتگي در پوست گسترش يابد، باعث قرمزي، سياهي و بعد آبي يا بنفش شدن پوست مي شود و هنگامي که خون از سوي بدن جذب شود، رنگ کوفتگي به زرد مايل به سبز تبديل مي شود. چنين خون مردگي هايي معمولا پس از مدت کوتاهي بهبود مي يابد.
کبودي پوست ؛ نشانه اي خطرناک
از آنجا که اشکال در سيستم انعقادي خون يکي از دلايل مهم بروز مکرر کبودي زير پوست تلقي مي شود، دکتر داوودي توصيه مي کند در صورت بروز کبودي هاي ناگهاني و مکرر به عنوان يکي از عوامل موثر، از طريق آزمايش خون مورد ارزيابي قرار بگيرد.
اين متخصص پوست به بيماري هاي خودايمني مثل لوپوس (بيماري خودايمني که با درد و تورم مفاصل همراه است) و آرتريت روماتوئيد (التهاب مفاصل) به عنوان عوامل موثر در بروز کبودي زير پوست در برخي افراد اشاره مي کند و مي گويد: حتي کبودي هاي مکرر، اگر با خونريزي از لثه ها و ابتلا به عفونت هاي مکرر همراه باشد، مي تواند نشانه اي از ابتلا به بيماري خطرناکي چون سرطان خون تلقي شود. برخي بيماري هاي زمينه اي با افت پلاکت هاي خون، خونريزي از لثه ها و خون مردگي هاي وسيع همراه است.
البته در برخي موارد، مصرف داروهايي مثل آسپيرين، داروهاي ضدالتهابي غيراستروئيدي، آنتي بيوتيک ها، آنتي هيستامين ها و رقيق کننده هاي خون، همچنين گزش حشرات مي تواند کبودي به همراه داشته باشد. کمبود ويتامين C از علت هاي موثر در شکنندگي عروق محسوب مي شود که با مصرف قرص هاي خوراکي ويتامين C قابل جبران است.
دکتر داوودي در پاسخ به اين پرسش که آيا بايد کبودي ناخن را جدي بگيريم يا خير، مي گويد: مهم ترين علت کبودي ناخن ضربه و آسيب هاي شغلي، ورزشي يا تفريحي است که پس از مدت کوتاهي از بين مي رود، اما خون مردگي هاي خطي زير ناخن که بدون علت خاصي ايجاد شود، مي تواند ناشي از بيماري درماتوميوزيت باشد که نوعي بيماري التهابي است که با تغييرات تخريبي در ماهيچه ها و پوست همراه است. پس نبايد فراموش کرد که کبودي مداوم و ناگهاني در پوست يا ناخن که علت خاصي براي آن پيدا نمي کنيم، نياز به پيگيري جدي دارد.
بيشتر بدانيد : کبودي بدن، علت، درمان سريع، انواع خطرناک آن
بيشتر بدانيد : علت کبودي بدن بدون ضربه چيست؟
بيشتر بدانيد : چرا بدنم بي دليل کبود مي شود؟
بيشتر بدانيد : علت خونريزي و کبودي پوست چيست؟
منبع : jamejamonline.ir