چه خبر - چاقي و اضافه وزن کودکان عاملي براي بروز افسردگي
رئيس دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي در جديدترين مصاحبه اش گفته: "در چهار دهه اخير ميزان چاقي در کشور ما پنج و نيم برابر افزايش پيدا کرده است." پيشتر نيز اعلام شده بود که طي دو دهه گذشته همزمان با کاهش بيش از 50 درصدي سوء تغذيه (کم وزني و کوتاه قدي) کودکان در کشور، شيوع چاقي و اضافه وزن در کودکان ايراني دو برابر شده است. جالب است بدانيد يکي از رايج ترين بيماري هاي رواني که در انتظار کودکان داراي اضافه وزن است، افسردگي است. در ادامه نکاتي براي تشخيص اين بيماري و راهکارهاي مديريت آن مطرح خواهد شد.
علايم افسردگي به خاطر اضافه وزن
کودک شما که هميشه مشتاق به بازي با بچه هاي همسايه بود، اينک ترجيح مي دهد جلوي تلويزيون بنشيند و با ظرفي پر از هله هوله، اوقات خود را سپري کند. او دوست دارد با موبايل سرگرم شود يا پشت درهاي بسته اتاق خود تا وقت شام به بازي کامپيوتري بپردازد. اين روزها کودک تان تا مجبور نباشد بيرون از خانه نمي رود به همين دلايل ارتباط او با کودکان اطراف و خانواده اش کمتر مي شود؛ اگر با اين چنين صحنه هايي در خانه روبه رو شديد، بشتابيد که وقت عمل است.
در بحث چاقي و افسردگي در کودکان دقيقاً معلوم نيست که کدام يک دليل ديگري است. اگر چاقي کودک با تشخيص پزشک به دليل اختلالات هورموني نباشد، ممکن است نشانه افسردگي در کودک باشد و اين اضافه وزن به مرور زمان مي تواند سبب حس تنهايي، انزوا يا از بين رفتن اعتماد به نفس در کودک شود.
خطر اضافه وزن کودکان را جدي بگيريد
در دو دهه اخير چاقي در کودکان تقريباً دو برابر شده است و به همان نسبت، گزارش هايي مبني بر افسردگي در آن ها و مشکلات مرتبط با آن نيز رو به افزايش است. اين جاست که خانواده ها بايد از عادت هاي بد غذايي در کودکان خود به راحتي چشم پوشي نکنند.
طي تحقيقاتي که دکتر ميرنا وايسمن و همکارانش در دانشگاه کلمبيا انجام داده اند، کودکاني که زمينه هاي افسردگي و اضطراب به هر دليلي در آن ها بيشتر است، نسبت به ديگر کودکان بيشتر در معرض اضافه وزن هستند و با توجه به اين که اين روزها چاق شدن به دليل اشتباهات غذايي ما بسيار آسان شده است، کودک براي جبران کمبودهاي ناشي از افسردگي اش به پرخوري روي مي آورد. احساس خالي بودن چه به دليل افسردگي يا اضافه وزن باعث مي شود تا کودکان با کربوهيدرات ها و انواع شکلات شکم خود را پر کنند و اين منجر به آزاد شدن مواد شيميايي و در نهايت احساس و حال خوب در آن ها مي شود.
تفاوت افسردگي در کودکان و بزرگ سالان
متاسفانه تشخيص افسردگي در کودکان در مقايسه با بزرگ سالان سخت تر است و زمينه هاي مشترک بين چاقي و افسردگي همچون اختلال در خواب، رفتار بي ثبات و تمايلات ناسالم به خوردن، تشخيص را با مشکل رو به رو مي کند. کودکاني که به هر دليل در شب، خواب کافي و مناسب ندارند، خواب آلودگي روز بعد، آن ها را شديد گرسنه مي کند و احتمال چاقي و به موازات آن افسردگي در آن ها بيشتر است.
توجه به ظاهر و نگراني از اندازه، زيبايي و حساسيت هاي آن در کودکان در سن بسيار پايين ديده مي شود و اين کمي نگران کننده و در تشديد اضطراب در آن ها بي تاثير نيست. اين درحاليست که فعاليت هاي فيزيکي اثرات حيرت انگيزي را در درمان افسردگي ها حتي دربزرگ سالان و به دنبال آن براي جلوگيري از اضافه وزن به اثبات رسانده است.
براي مقابله با اين فسردگي کودکان چه کنيم؟
يادمان باشد کودکان صرف نظر از وزن بدن و ظاهرشان، شايسته عشق بي قيد و شرط ما هستند. لازمه اين عشق فراهم کردن محيطي سالم، غذاي سالم، فعاليت و تعاملات مثبت اجتماعي است.
شما به عنوان يک پدر و مادر بايد در انتخاب گزينه هاي سالم غذايي الگوي فرزندان خود باشيد. آن ها را بيش از حد محدود نکنيد. کابينت و يخچال خانه را از خوراکي هاي وسوسه انگيز پر نکنيد.
موضوع را بررسي کنيد. چه افسردگي و چه اضافه وزن هر دو به درمان نياز دارد. توصيه مي شود ابتدا با افسردگي و عوامل آن مقابله کنيد و سپس به دنبال جايگزين مناسب براي پرخوري او باشيد.
روان درماني را جدي بگيريد. به کودک کمک مي کند تا ريشه احساسات بد خود را بشناسد، رسيدن به اين درک مي تواند به کودک براي استفاده از شيوه زندگي سالم کمک کند.
از فعاليت فيزيکي خانوادگي هرگزغافل نشويد. قدم زدن پس از شام، بازي با هولاهوپ، دوچرخه سواري در پارک، پياده خريد کردن، راه هاي رضايت بخشي براي مبارزه با اين بحران است.
هيچ وقت کودک را براي پرخوري اش سرزنش نکنيد. کودکان گاهي براي جبران احساس بد ناشي از سرزنش شما، بيشتر مي خورند و شما که پدر يا مادر او هستيد بايد به اين نکته آگاه باشيد.
بيشتر بدانيد : کودکان هم افسرده مي شوند؟
بيشتر بدانيد : با پسرم که افسرده شده چه کنم؟
بيشتر بدانيد : افسردگي نوجوانان، شناخت و مقابله با آن
بيشتر بدانيد : خطر افسردگي در فرزندان اين مادران بيشتر است
منبع : tasnimnews.com