چه خبر - سيمرغ بهترين بازيگر سي و هفتمين جشنواره فجر به چه کسي ميرسد؟
يکي از جذابترين جايزههاي جشنواره فجر سيمرغ بازيگري است و تا لحظه اعلام جوايز کنجکاوي درباره نام برنده ادامه دارد. پيش از برگزاري جشنواره هم بازيها از داغترين نقلهاي محافل خصوصي و خبري است. در جشنواره امسال بازهم شاهد بازيهاي غافلگير کننده خواهيم بود که درباره پنج مورد آن در ادامه نوشته ايم.
ليلا حاتمي
چند وقت پيش درباره کارنامه ليلا حاتمي پروندهاي منتشر کرديم که خلاصه اش اين است: «طي 22 سال بازيگري فقط 29 فيلم بازي کرده و به هر قيمتي نميخواهد روي پرده باشد. اين عهدي است که ليلا حاتمي همچنان به آن پايبند مانده. گزيده کاري تنها مزيت کارنامه او محسوب نميشود؛ تداوم موفقيت او ريشه در توان ذاتي دارد. چند بازيگر سراغ داريم که توانسته اند پرسوناژهاي مشابه را متفاوت بازي کنند. چرا صفاتي مثل سکون، استيصال، بريده بريده حرف زدن، آرامش و ... پشت بند غالب نقشهاي حاتمي است، اما متهم به تکرار نميشود؟»
ليلا حاتمي در «مرد بدون سايه»
در همان پرونده عليرضا رئيسيان کدهايي درباره بازي حاتمي در «مرد بدون سايه» داد که به استناد آنها ميتوان گفت: او باز هم شانس قرار گرفتن ميان نامزدهاي دريافت سيمرغ را دارد: «ليلا حاتمي موقعي که بازي ميکند، به تمام جزئيات و پرسشهايي که نقش دارد فکر ميکند و براي همه اش دليل دارد.از پيشنهادهايي که ميدهد، متوجه ميشويد اگر شما يک سال به کار فکر کرديد، او هر روز به اندازه آن يک سال فکر ميکند. در فيلم «مردبدون سايه» که شروع آن در اسپانيا بود، يک پيشنهاد داشتم؛ ميدانستم برعکس انگليسي، فرانسوي و آلماني، زبان اسپانيايي بلد نيست. گفتم سراغ بازيگران خارجي برويم که فرانسه با انگليسي حرف بزنند؛ گفت: نه، براي چي؟ من بازيگرم و بايد ياد بگيرم؛ و واقعا ظرف چند روز اسپانيايي ياد گرفت؛ در فيلم خواهيد ديد وحيرت ميکنيد.
بازيگرهاي اسپانيايي تعجب کرده بودند که خانم حاتمي چقدر وقت گذاشته که ميتواند لغات و انسانهاي زبان اسپانيايي را درست ادا کند؛ براي همين بارها برايش کف زدند.» همين تلاش کافي است که داوران جشنواره براي قرار دادن نام حاتمي ميان گزينههاي سيمرغ متقاعد شوند. در کارنامه حاتمي سيمرغ «بي پولي» و «رگ خواب» ديده ميشود. او ميتواند هت تريک کند؟ امسال رقباي قدرتمندي دارد و همين کار را براي حاتمي سخت کرده است.
بهرام رادان
بهرام رادان سه فيلم در جشنواره امسال دارد که دوتاي آن يعني «ايده اصلي» به کارگرداني آزيتا موگويي و «آشفتگي» به کارگرداني فريدون جيراني، به بخش سوداي سيمرغ راه يافته اند. ديگر فيلم او «سونامي» ساخته ميلاد صدرعاملي در بخش نگاه نو حضور دارد. درباره «سونامي» در ادامه نوشته ايم که گفته ميشود رادان در آن نقشي سخت و پرچالش دارد.همين زمزمه درباره «آشفتگي» هم به گوش ميرسد و طبق خبرهايي که از آن بيرون آمده است، يکي از نقشهاي متفاوت کارنامه اش را پشت سر گذاشته. براساس تصاويري که از فيلم جيراني ميبينيم، رادان دو گريم متفاوت دارد و همين نشان ميدهد، احتمالا در دو نقش بازي کرده است.
بهرام رادان در «آشفتگي»
بر اساس جست وجوها پي برديم رادان در يکي از نقشها شخصيت نويسندهاي را بازي ميکند که در زندگي خود گرفتار چالشهاي اساسي شده است. دليل اين اتفاق هم رفتار عجيبي است که از او سر ميزند و باعث ميشود کل زندگي اش کابوس وار پيش برود!کارنامه رادان نشان ميدهد هرگاه ش. خصيتهاي پر تلاطم به او سپرده شده توانسته است وجهي ديگر از توانمندي خود را مقابل دوربين به نمايش بگذارد. گفته ميشود فضاي «آشفتگي» و شخصيت چندوجهي آن باعث شده است با يک بهرام رادان متفاوت روبه رو شويم. وانگهي، فريدون جيراني متخصص استفاده متفاوت از توان بازيگران است و نشانهها ميگويد همکاري اين کارگردان و بازيگر منتج به نتيجهاي تحسين برانگيز شده است.
خود رادان چندوقت پيش که فيلم را ديده بود، تبحر جيراني را اين گونه تمجيد کرد: «در کنار فضاي عجيب و بديع فيلم، شجاعت آقاي جيراني در به تصوير کشيدن لحظات و شخصيتهاي کاملا متفاوت با جريان روزمره سينما، در روزگاري که بيشتر فيلمسازان به خصوص همنسلان ايشان علاقه به تکرار مکررات دارند، ستودني است.»رادان جزو بازيگران دوسيمرغي است و حالا با «آشفتگي» شانس هت تريک دارد. او براي «شمعي در باد» از جشنواره بيست و دوم و «سنتوري» از جشنواره بيست و پنجم سيمرغ گرفته است.
نويد محمدزاده
پي گيران سينما فيلمي را که نويد محمدزاده در آن بازي کند، ميبينند. او در غالب موارد مخاطبان را نوميد نکرده و حتي در مواردي بازي اش توام با غافلگيري بوده. اين اتفاق سال پيش با «مغزهاي کوچک زنگ زده» هومن سيدي رخ داد و امسال با «متري شش ونيم» سعيد روستايي.گفته ميشود با يک نويد کاملا متفاوت مواجه خواهيم بود؛ او برخلاف شايعه مطرح شده، نقش معتاد را بازي نميکند. نويد محمدزاده در قامت يک قاچاقچي ظاهر شده که روزگاري فقير بوده و حالا براي خودش صاحب قدرت است.آن چه اين شخصيت را متفاوت از نمونههاي مشابه ميکند، مواجههاي است که کارگردان با خصوصيات او داشته: مردي که در عين اشتغال به قاچاق هواي ديگران را دارد و اصلا به خاطر نجات خانواده از فقر، پا در مسير قاچاقچيان گذاشته است.
نويد محمدزاده در «متري شش ونيم»
نويد محمدزاده يک ضدقهرمان جذاب را بازي کرده است که سرنوشتي تلخ برايش رقم ميخورد! پيمان معادي نقش مقابل او که يک پليس است را بازي کرده. ابتدا قرار بود اين نقش را شهاب حسيني بازي کند و پيمان در نقش قاچاقچي باشد. به دليل طولاني شدن پيش توليد شهاب انصراف داد و نويد به گروه اضافه شد.چندي پيش جمال ساداتيان، «متري شش و نيم» را فيلمي متفاوت براي سعيد روستايي دانست و از بازي بازيگران به ويژه نويد محمدزاده تمجيد کرد. مسير سينمايي نويد رو به رشد است و به اتکاي همين پيشرفت ميتوان اميد داشت شاهد يک بازي جذاب ديگر از او باشيم.
ضمن آنکه «متري شش و نيم» موقعيت خوبي در اختيارش گذاشته تا بتواند احساس مخاطب را قلقلک دهد و در عين منفي بودن نقش، رنگي از همراهي و ترحم به آن ببخشد.چيزي که محمدزاده در آن تبحر دارد و بارها اين توانايي را به اثبات رسانده است. اين بازيگر تا کنون براي «ابد و يک روز» و «بدون تاريخ؛ بدون امضا» از جشنواره فجر سيمرغ مکمل دريافت کرده است. شرح سيمرغ داده نشده «عصباني نيستم!» را هم که ميدانيد.
شبنم مقدمي
بازيگر بي حاشيه سينماي ما نقشهاي چالش برانگيز کم نداشته، اما «شبي که ماه کامل شد» را بايد متفاوتترين نقش او دانست. شبنم مقدمي در اين فيلم نقش مادر همسر عبدالحميد ريگي را بازي ميکند.خود نقش به اندازه کافي جاي پرداخت دارد چه برسد به اينکه دو ويژگي خاص ديگر درباره نقش بدانيم. او بار ديگر زير گريم سنگيني رفته تا شخصيت مادر را بازي کند. علاوه بر فاصله سني نقش با سن واقعي بازيگر، لهجه را هم بايد به ويژگي بازي مقدمي افزود. او در اين زمينه صاحب تجربه است و اين بار لهجه قمي دارد.جمع اينها باعث شده است کساني که فيلم را ديده اند متفق القول بگويند يکي از کاراکترهاي متفاوت جشنواره امسال به اسم خانم مقدمي پيوند خورده است. نه فقط از او که از ديگر بازيگران «شبي که ماه کامل شد» هم تعريف ميشود.
شبنم مقدمي
الناز شاکردوست نقش دختر شبنم مقدمي را بازي کرده که دلبسته عبدالحميد ريگي ميشود. نقش ريگي هم به هوتن شکيبا رسيده؛ نقشي که هومن سيدي قرار بود بازي اش کند.شنيده ميشود شکيبا با اين نقش و فيلم از شانسهاي دريافت سيمرغ است. او قدر فرصت را دانسته و شمايل متفاوتي از خود ارائه کرده و چه بسا سرنوشت او در سينما با اين فيلم تغيير کند.
شبنم مقدمي تاکنون دو سيمرغ مکمل از جشنواره فجر به دست آورده که اولي براي بازي در «امروز» سيد رضا ميرکريمي است و دومي را به طور مشترک براي «نفس» نرگس آبيار و «زاپاس» برزو نيک نژاد از آن خود کرد.او از معدود بازيگراني است که به واسط نقش کمدي به سيمرغ رسيده. مقدمي يک کمدي به نام «زهر مار» ساخته سيد جواد رضويان هم در بخش نگاه نو دارد که نشان دهنده «تنوع» الگوي انتخاب هايش است.اين بازيگر اصليترين شانس گرفتن سيمرغ نقش اصلي در جشنواره امسال است. اين پيش بيني به خاطر خاص بودن کاراکترش در «شبي که ماه کامل شد» و نيز نداشتن رقيب جدي است.
بهنوش طباطبايي
از معدود بازيگراني است که در سالهاي اخير با وسواس فراوان به پيشنهادها پاسخ مثبت ميدهد، به طوري که بعد از فيلم «لابي» در سال 95 فيلمي بازي نکرده است.بهنوش طباطبايي امسال در دو فيلم بازي کرده که هردو از توليدات مهم سينماي ما هستند. او در فيلم «غلامرضا تختي» به کارگرداني بهرام توکلي نقشي مکمل دارد. از شما چه پنهان درباره نقش او چيزي نميدانيم! ديگر فيلم مهم او «ماجراي نيمروز 2: رد خون» است که بهنوش طباطبايي نقش اصلي زن را بازي کرده.نه تنها فيلم که اين نقش هم از جمله موارد پربحث جشنواره امسال خواهد بود. طباطبايي نقش يکي از اعضاي گروهک منافقين را بازي کرده و حضورش در کليت داستان به عنوان يکي از عوامل پيش برنده است.
بهنوش طباطبايي
از آن سو، بازي در نقش شخصيتهايي که مخاطبان نسبت به آنها پيشينه ذهني دارند س. هل و ممتنع به حساب ميآيد. يعني بازيگر يک سري الگو دارد، اما بايد حواسش جمع باشد که به کليشه پهلو نزند.به شهادت کساني که بازي خانم طباطبايي را ديده اند، او کاراکتري کاملا متفاوت ارائه کرده و از شانسهاي دريافت سيمرغ است. نه تنها او که ديگر بازيگران هم حضوري جذاب مقابل دوربين محمدحسين مهدويان داشته اند.گفته ميشود «ماجراي نيمروز 2: رد خون» بهترين فيلم مهدويان هم هست که همين شانس ديده شدن بازيگران را بالا ميبرد. بهنوش طباطبايي با «س يانور» بازي در فيلمي با محوريت تاريخ معاصر را تجربه کرده است.
منتها نقش او در فيلم بهروز شعيبي مثبت است و در فيلم محمدحسين مهدويان منفي. «ماجراي نيمروز 2: رد خون» ميتواند سرآغاز مسير حرفهاي بازيگري باشد که در سالهاي اخير شمايلي ديگر از خود نشان داده و نخواسته است فيلمهاي بد يا خنثي بازي کند.بهنوش طباطبايي درحال پوست اندازي است و اين را ميتوان از روي انتخاب هايش به وضوح ديد.
بيشتر بدانيد : 40 فيلم احتمالي جشنواره فيلم فجر
بيشتر بدانيد : اسامي فيلمهاي بخش سوداي سيمرغ جشنواره فجر
بيشتر بدانيد : فيلمهاي کوتاه راهيافته به جشنواره فجر
بيشتر بدانيد : فيلم اوليهاي جشنواره فجر، از سيدجواد رضويان تا پولاد کيميايي
منبع: روزنامه هفت صبح
http://www.CheKhabar.ir/News/149692/کدام بازيگر شانس بردن چه خبر را دارد؟ از ليلا حاتمي تا بهرام رادان