چه خبر - هر آنچه بايد در مورد فشار خون بدانيد
در واقع همه افراد فشار خون دارند! خون براي گردش موثر در عروق بدن از نيرو و فشاري برخوردار است که آن را به نقاط مختلف بدن مي رساند. اين افزايش فشار خون است که بيماري تلقي مي شود.
افزايش فشار خون مي تواند اعضاي مختلفي از جمله قلب، عروق خوني، کليه ها و مغز را تحت تاثير قرار دهد.
ميزاني از فشار خون که بالا در نظر گرفته مي شود در منابع مختلف متفاوت است ولي معمولاً به فشار خون بيشتر از٩٠/١٤٠ميليمتر جيوه افزايش فشار خون اطلاق مي شود. به فشار خون افزايش يافته گاهي قاتل خاموش گفته مي شود چون اگرچه معمولاً بي علامت است ولي مي تواند منجر به حمله قلبي و سکته مغزي شود.
فشار خون بالا در چه کساني ديده مي شود؟
فشار خون بالا خصوصاً در افراد مسن بسيار شايع است.تقريباً در حدود يک نفر از هر چهار نفر از فشار خون بالا رنج مي برند. در بيماران جوانتر در مردان شايعتر است ولي در سنين بالاتر در زنان بيشتر از مردان ديده مي شود. به طور کلي با افزايش سن خطر ابتلا افزايش مي يابد.
علت ايجاد فشار خون بالا چيست؟
علل بروز اين بيماري هنوز به طور کامل شناخته نشده است . در بيشتر موارد افزايش مقاومت محيطي عروق مسئول افزايش فشار خون است که خود علل متفاوتي دارد.
عوامل مستعد کننده چيستند؟
بيشتر مردم (نزديک به نود و پنج درصد آنها) از نوعي افزايش فشار خون رنج مي برند که علت مشخصي براي آن يافت نشده است. به اين فرم، افزايش فشار خون اوليه گفته مي شود.
عوامل زير در بروز اين نوع افزايش فشار خون موثر هستند:
سن : در مطالعات مختلف نشان داده شده است که سير پيشرونده افزايش فشار خون با افزايش سن ارتباط دارد.
ژنتيک : به خوبي اثبات شده است که عوامل ژنتيکي که به ارث مي رسند با افزايش فشار خون ارتباط دارند.
نژاد : سفيد پوستان ونژاد هندواروپايي بيشتر دچار افزايش فشار خون مي شوند.
عوامل محيطي : مانند چاقي، الکل، نمک زياد و استرس نيز موثر هستند.
پنج درصد باقي مانده مبتلايان به فشار خون افزايش يافته علت مشخصي براي بيماري خود دارند. به اين نوع، افزايش فشار خون ثانويه گفته مي شود. عوامل زير در بروز افزايش فشار خون ثانويه موثر هستند:
بيماري کليوي : به دليل احتباس آب و نمک در بدن موجب بالا رفتن فشار خون مي شود. اين افزايش، خود مي تواند باعث ايجاد بيماري کليوي شود و يا آن را بدتر کند.
بيماريهاي غدد درون ريز : (مانند سندرم کوشينگ، هايپرپلازي آدرنال و فئوکرومو سايتوما).
داروها و سموم : افزايش فشار خون مي تواند عارضه جانبي استروئيدها، الکل، کوکائين، سيکلوسپورين و اريتروپوئيتين باشد. مصرف مواد حاوي تيروزين مانند برخي از پنيرها در افرادي که از داروهاي ضد افسردگي خاصي استفاده مي کنند ممکن است منجر به حمله افزايش فشار خون در اين افراد شود. خطر افزايش فشار خون در زناني که از قرصهاي ضد بارداري استفاده مي کنند، بيشتر است.
اشکال در سيستم عصبي خودکار و يا سيستم هورموني کليه يا رنين آنژيوتانسين renin-angiotensin system.
مقاومت به انسولين
فشار بالا در اوايل بارداري ممکن است نشان دهنده افزايش فشار خون اوليه باشد. فشار خون بالا در نيمه دوم حاملگي پره اکلامپسي ناميده مي شود که معمولاً اگر کنترل شود، پس از زايمان از بين مي رود و مشکل جدي ايجاد نمي کند.
چرا بايد فشار خون بالا را کنترل کرد؟
فشار خون بالا يک عامل خطر مهم در ايجاد نارسايي قلبي است. همچنين مي تواند موجب نارسايي کليه، مشکلات عروق محيطي، تخريب عروق شبکيه چشم، سکته مغزي و حمله قلبي شود به همين دليل پيشگيري و درمان آن بسيار مهم است.
اگر ميزان فشار خون به سرعت بالا رفته و به حدود ١٣/٢٠٠ برسد به آن فشار خون بدخيم گفته مي شود که آسيب زيادي ايجاد مي کند و موجب مرگ و مير مي شود.
فشار خون بالا چگونه تشخيص داده مي شود؟
ميزان فشار خون : فشار خون در چند نوبت و در شرايط استاندارد اندازه گيري مي شود.
عکس قفسه سينه : ممکن است علائم نارسايي قلبي و بزرگ شدن قلب را نشان دهد.
نوار قلب : ممکن است بزرگي بطن چپ يا کم خوني موضعي (ايسکمي) را نشان دهد.
آزمايش خون : اوره و الکتروليتها براي بررسي عملکرد کليه و همچنين چربي و قند خون.
آزمايش ادرار : براي يافتن بيماري کليوي.
فشار خون بالا چگونه درمان مي شود؟
هدف از درمان رساندن فشار خون به کمتر از٩٠/١٤٠ در افراد معمولي و کمتر از٨٥/١٣٠ در بيماران مبتلا به بيماري کليوي يا ديابت است. با اين هدف که در دراز مدت خطر عوارض وخيمي که گفته شد کاهش پيدا کند. براي کمک به کاهش عوارض بهتر است:
سيگار ترک شود تا آسيب عروقي کمتر گردد.
کاهش وزن با رژيم غذايي و يا ورزش.
کاهش مصرف نمک و اجتناب از مصرف غذاهايي که شور تهيه مي شوند.
افزايش فعاليت بدني و ورزش منظم.
کاستن از استرس.
براي کنترل فشار خون پزشک ممکن است داروهاي مختلفي تجويز کند که مکانيسمهاي متفاوتي دارند. معمولاً يک نوع دارو همراه تغيير شيوه زندگي به صورتي که گفته شد به کار مي رود. اگر به اندازه کافي موثر نباشد داروهاي ديگري اضافه مي شوند. انتخاب دارو به عوامل متعددي از جمله شرايط جسماني فرد بستگي دارد.
مترجم:دکتر سميرا سرخوش
بيشتر بدانيد : فشار خون بالا و بايدها و نبايدهاي مربوط به آن
بيشتر بدانيد : باورهاي اشتباه درباره فشارخون بالا
بيشتر بدانيد : خوراکي هايي عليه فشار خون بالا و فشار خون پايين
بيشتر بدانيد : براي کنترل فشار خون چه بخوريم؟
بيشتر بدانيد : 9 راه حل طبيعي براي کنترل فشار خون
بيشتر بدانيد : کاهش سريع فشار خون بدون دارو با روش هاي طبيعي
منبع: سيمرغ