چه خبر - آلودگي هوا چه تاثيراتي بر سلامت مردان و زنان دارد؟
دکتر جلالالدين ميرزاي رزاز، عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي و رييس انجمن تغذيه ايران، درباره تاثيرات آلودگي هوا بر انسان گفت: آلودگي هوا به طرق گوناگوني ميتواند آثار زيانبار درازمدت و کوتاهمدتي بر سلامت انسانها بگذارد. تاثير آلودگي هوا بر افراد مختلف، متفاوت است. آسيبپذيري برخي افراد در برابر آلودگي هوا بسيار بيشتر از سايرين است. کودکان کم سن و سال و سالمندان بيشتر از ديگران از آلودگي هوا آسيب ميبينند.
بر اساس مطالعات اپيدميولوژيک بيشترين تاثير آلودگي هوا بر اساس ايجاد استرس اکسيداتيو در بدن است. چنانچه برخي بيماريها مانند آسم، بيماري قلبي و ريوي در مواقع آلودگي هوا تشديد ميشوند، معمولا ميزان آسيبها بستگي به ميزان قرار گرفتن در معرض مواد شيميايي زيانبار دارد؛ يعني مدت تماس با آلايندهها و غلظت مواد شيميايي مهم است.
حساسيت چشمها، بيني و حلق، عفونتهاي دستگاه تنفسي فوقاني مانند برونشيت و ذات الريه، سردرد، تهوع و واکنشهاي آلرژيک نيز از عوارض کوتاه مدت اين مشکل زيستمحيطي هستند. همچنين آثار درازمدت آلودگي هوا ميتواند بيماري مزمن تنفسي، سرطان ريه، بيماري قلبي و حتي آسيب به مغز، اعصاب، کبد و کليهها را شامل شود.
عقيمي ناشي از کاهش شمار اسپرم در مردان نيز از عوارض آلودگي هوا شناخته شده ميشود. به علاوه آلودگي هوا نه تنها در تشديد آسم نقش دارد، بلکه بزرگترين عامل خطر در ايجاد اين بيماري محسوب ميشود.
تبعات آلودگي هوا در ديابتيها
رزاز يکي از عوامل موثر در بروز جوش صورت را آلودگي هوا معرفي کرد و افزود: آلودگي هوا براي بيماران ديابتي مرگبار است. آلودگي هوا در فرايند کنترل جريان خون در ديابتيها اختلال ايجاد ميکند. در تحقيقات انجام شده، مشخص شده است که آلودگي هوا در بروز چاقي نيز نقش دارد و مرگ زودرس در نواحي آلوده شهرها به اثبات رسيده است.
اخيرا عنوان شده است که در گياهان، آلايندهها توان گياهان را براي مقابله با بيماريها و حشرات کاهش ميدهند و در رشد آنها تاثير منفي ميگذارند. در همين راستا بسياري از درختان در بزرگراههاي شهر تهران به علت انباشت لايهاي از ذرات آلاينده بر شاخ و برگ آنها، در حالت نيمه مرگي هستند.
با بررسي مکانيسم اثر آلايندهها بر بدن به اين نتيجه ميرسيم که تنفس موادي نظير اوزون، نيتروژن دي اکسيد و ذرات غبار و يا ترکيبات سوخت بنزين، باعث از بين رفتن انواع ترکيبات آنزيمي و غير آنزيمي با کارکرد آنتي اکسيداني در بدن ميشوند و در نتيجه مواد اکسيدان به راحتي به ارگانهاي بدن انسان آسيب ميرساند.
به منظور پيشگيري از اين آسيب، بايد از نظر تغذيهاي بدن خود را از مواد آنتياکسيدان غني کنيم تا ضرر ناشي از تنفس آلايندههاي هوايي به حداقل برسد. آنتي اکسيدانهاي مفيد براي بدن را ميتوان از طريق مواد غذايي تامين کرد.
آنتياکسيدانهاي کاهنده مضرات آلودگي هوا
آنتي اکسيدانهايي مانند ويتامين E در روغن گياهي، روغن دانهها، حبوبات، سبزيجات سبز و تخممرغ و ويتامين C در ميوهها، مرکبات، توت و سبزيجات (بروکلي، فلفل شيرين، گل کلم، کلم بروکسل و کلم پيچ) ميتوان تامين کرد. همچنين ويتامين D موجود در نور خورشيد، شير غني شده، ماهي و روغن ماهي و فولات(B9) در سبزيجات برگدار، حبوبات، نخود فرنگي، برخي ميوهها و خرچنگ نيز از ديگر آنتي اکسيدانهايي هستند که ميتوانند از ضرات آلودگي هوا در بدن را کاهش دهند.
سلنيوم در غلات، محصولات حيواني بخصوص احشاء (دل و جگر) و غذاهاي خوراکي، روي در پروتئين حيواني، حبوبات، آجيل، دانه آفتابگردان و کدو تنبل و اسيد چرب غير اشباع نظير امگا- 3 و امگا- 6 در روغن ماهي، ماهي و صدف، روغن کانولا و سويا از ديگر آنتياکسيدانهاي موجود در مواد غذايي هستند.
فلاونوئيدها در سيب، ليمو، پرتقال، سيب زميني، گل کلم، چاي، ريشه ها، ايزوفلاونوئيدها در حبوبات، سويا، لوبيا، لپه، عدس و ليگنان در دانههاي روغني(دانه کتان، سويا، کلزا)، حبوبات، سبزيجات و ميوهها دسته ديگري از آنتي اکسيدانهاي کاهنده مضرات آلوگي هوا هستند.
بيشتر بدانيد : آنتي اکسيدان چيست؟ + منابع آنتي اکسيدان
بيشتر بدانيد : تاثير آلودگي هوا بر پوست
بيشتر بدانيد : آلودگي هوا با بدن شما چه مي کند؟
بيشتر بدانيد : آلودگي هوا چگونه شما را بيمار مي کند؟
منبع : isna.ir
http://www.CheKhabar.ir/News/147803/از جوش صورت تا عقيم شدن مردان بر اثر آلودگي هوا