چه خبر - نکات مهمي که قبل و بعد ااز اهدا خون بايد رعايت کنيد
هوا که سرد ميشود، صف مراجعهکنندگان براي اهداي خون لاغرتر ميشود و ذخاير خوني کم. براساس پروتکلهاي سازمان انتقال خون، ميزان ذخاير خون و فرآوردههاي خوني در کشور بايد هميشه ٥برابر مصرف روزانه باشد.
با اينهمه اما علياکبر پورفتحالله، رئيس اين سازمان، ميگويد بايد دنبال مديريت مصرف خون در کشور بود، نه افزايش ميزان اهدا. او کاهش اهداي خون در فصل سرما را اتفاقي عادي ميداند که هرسال هم رخ ميدهد که ميتواند ذخاير خوني را تحتتأثير قرار دهد. برهمين اساس هم ذخاير خوني به صورت روزانه پايش ميشود و اگر استاني با کمبود مواجه بود، از طريق خونرساني کشوري، خون مورد نيازش تأمين ميشود.
حالا درکنار همه اينها، مسئولان سازمان انتقال خون از مردم ميخواهند تا اهداي خون را در زمستان فراموش نکنند، چراکه ميزان نياز به خون و فرآوردههاي خوني، تنها به فصلهاي گرمسال محدود نميشود، در فصل سرد هم ميزان قابل توجهي جراحي انجام ميشود و بيماران به خون نياز دارند.
٢٥ نکتهاي که قبل و بعد از اهداي خون بايد بدانيد
چند روز قبل از اهداي خون، موادغذايي غني از آهن را مصرف کنيد، مثل گوشت قرمز، ماهي، مرغ، حبوبات و غلات و اسفناج.
شب قبل از اهداي خون استراحت کافي داشته باشيد و خوب بخوابيد. خواب کافي سبب کاهش سموم بدن ميشود و خون را براي اهدا کردن سالمتر ميکند. چندساعت قبل از اهداي خون، به مقدار کافي آب بنوشيد تا خون شما رقيق شود. همچنين اين کار سبب ميشود تا فرد اهداکننده، پس از دادن خون، کمتر دچار مشکل شود.
قبل از اهداي خون غذاهاي سالم ميل کنيد و از مصرف غذاهاي سرخکرده و چرب خودداري کنيد. سعي کنيد حداقل دو روز قبل از اهداي خون، از مصرف داروهايي مانند آسپيرين خودداري کنيد. اگر از پلاکت خون شما براي افراد نيازمند به پلاکت استفاده شود، درصورتي که از داروهايي مانند آسپيرين استفاده کرده باشيد، ممکن است نتوانند از آن براي اهدا استفاده کنند. اگر اهداکننده دايمي خون هستيد، هميشه کارت مخصوص اهداي خون خود را همراه داشته باشيد.
اگر براي نخستينبار است که اقدام به اهداي خون خود ميکنيد، حتما کارت شناسايي، همراه خود داشته باشيد، چراکه مراکز سازمان انتقال خون از پذيرش افراد بدون کارت شناسايي خودداري ميکند. در حين اهداي خون آرامش خود را حفظ کنيد.
هرگز با معده خالي براي اهداي خون اقدام نکنيد. سعي کنيد چندساعت قبل از آن، غذاي مناسبي بخوريد. اگر فردي هستيد که احساس ميکنيد ممکن است در حين اهداي خون دچار تهوع و استفراغ شويد، بلافاصله قبل از اهدا چيزي ميل نکنيد، زيرا ممکن است احساس شما به واقعيت تبديل شود.
به ياد داشته باشيد قبل از مراجعه به مراکز انتقال خون، لباسهايي با آستين کوتاه بپوشيد يا درصورت امکان از لباسهايي استفاده کنيد که آستين آنها به راحتي بالا برود تا در حين اهداي خون دچار مشکل نشويد.
به فرد متخصصي که خون شما را ميگيرد، اجازه دهيد تا از هر بازويي که مناسبتر است، براي گرفتن خون استفاده کند. او خوب ميداند که چگونه رگ پيدا کند و با ايجاد کمترين آسيب خون را بگيرد.
کار اهداي خون ممکن است مدتي به طول بينجامد. بنابراين به شما پيشنهاد ميشود که کتاب يا مجلهاي مطالعه کنيد يا با ديگر اهداکنندگان صحبت کنيد تا متوجه گذشتزمان نشويد.
بلافاصله بعد از اهداي خون، زماني را براي نوشيدن و مصرف مواد قندي خوراکي بگذاريد. معمولا در مراکز اهداي خون، محلي براي پذيرايي از افراد اهداکننده خون وجود دارد تا کمبود خون از دسترفته خود را بلافاصله با مصرف انواع مايعات به دست آورند و جبران کنند.
اگر حين اهداي خون، احساس سرما کرديد، از پرسنل مراکز انتقال خون بخواهيد تا پتويي به شما بدهند. احساس سرما، طبيعي و به دليل افت فشار خون است.
بلافاصله بعد از اهداي خون نايستيد و به کار روزانه خود مشغول نشويد. براي مدتي به صورت خوابيده بمانيد و بعد کمي بنشينيد و به تدريج بايستيد. ممکن است به دليل کاهش مواد قندي و مايعات موجود در خون، احساس سرگيجه به شما دست دهد و نتوانيد تعادل خود را حفظ کنيد.
اگر تا چندساعت پس از اهداي خون، احساس سردرد و سرگيجه ميکنيد، دراز بکشيد و پاهاي خود را بالاتر از سطح بدن خود قرار دهيد تا زماني که اين احساس برطرف شود.
سعي کنيد کار آن روز خود را سبکتر کنيد، زيرا انرژي شما براي مدت کمي کاهش پيدا ميکند و ممکن است سريعا دچار خستگي و بيقراري شويد.براي مدت دو تا سه روز پس از اهداي خون، مقدار زيادي مايعات بنوشيد تا خون از دسترفته شما جبران شود.
از پرداختن به هرگونه فعاليت بدني شديد و بلندکردن اجسام سنگين، تا حدود ٥ ساعت پس از اهداي خون بپرهيزيد؛ حتي اگر احساس ضعف نميکنيد، اقدام به فعاليتهاي جسمي سنگين نکنيد، زيرا ممکن است عواقب بدي در آينده براي شما داشته باشد. ممکن است خونريزي در ناحيهاي که سوزن وارد شده است، ادامه پيدا کند و حتي پس از برداشتن پانسمان نيز ادامه يابد. از اينرو سعي کنيد حدود ٣ تا ٥دقيقه اين ناحيه را فشار دهيد و بازوي خود را بالا نگه داريد.
اگر خونريزي يا کبودي در زير پوست آن ناحيه رخ دهد، بسته يخي را بهطور متناوب، روي آن منطقه بگذاريد تا ناراحتي آن برطرف شود. ادامهيافتن خونريزي در اهداکنندگان خون به ندرت رخ ميدهد.
بهتر است بلافاصله بعد از اهداي خون، اقدام به رانندگي نکنيد، زيرا ممکن است به دليل ضعف ناشي از کاهش خون، دچار سانحه شويد. از رژيم غذايي غني از آهن پيروي کنيد و موادغذايي تازه استفاده کنيد تا مواد از دسترفته بدنتان جبران شود. پس از اهداي خون ارتباطتان را با مرکز انتقال خون قطع نکيند تا اهداي مستمري داشته باشيد.
بيشتر بدانيد : شرايط اهدا خون را بدانيد، به مناسب روز جهاني اهدا خون
بيشتر بدانيد : 10 نکته درباره خون دادن
بيشتر بدانيد : قبل و بعد از اهداي خون چه بخوريم و چه نخوريم؟
بيشتر بدانيد : فوايد اهداي خون و دانستني هاي اهداي خون
منبع : shahrvand.ir
http://www.CheKhabar.ir/News/147773/در فصل سرد هم مي توان خون داد؟ قبل و بعد ازاهدا خون چه بايد کرد؟