چرا عراق بدترين گذرنامه دنيا را دارد!
شنبه 28 مهر 1397 - 11:34:24 AM
چه خبر - دارنده گذرنامه عراقي مي تواند به 28 کشور دنيا بدون رواديد سفر کند

عراق بر اساس اين رتبه بندي به همراه افغانستان در قعر اين رتبه در مرتبه 94 قرار گرفته به اين معنا که دارنده گذرنامه عراقي فقط مي تواند به 28 کشور دنيا بدون رواديد سفر کند.

براساس اين رتبه بندي ايران در رتبه 90 قرار گرفته يعني دارنده گذرنامه ايراني مي تواند بدون رواديد به 36 کشور سفر کند که اين وضعيت باعث شده است کشور ما نيز جزو 10 کشور پايين جدول در کنار کشورهايي مانند پاکستان، سوريه، سومالي، يمن، عراق و افغانستان قرار گيرد.

اين درحالي است که ژاپن امسال صدرنشين شده و تبعه ژاپني امکان سفر به 190 کشور دنيا بدون نياز به رواديد، دارد و کشوري مانند امارات در رتبه 24 و امکان سفر به 132 کشور و ترکيه ديگر همسايه ايران در رتبه 42 و امکان سفر به 108 کشور دنيا را دارند.

انتشار اين خبر در سطح رسانه ها و شبکه هاي اجتماعي در داخل عراق بازتاب گسترده اي در اين کشور داشته داشته و افکار عمومي عراق را درباره علت اين ضعف گذرنامه کشورشان به سوال واداشته است.

سايت بين المللي پاسپورت ايندکس براساس گزارش سنديکاي بين المللي حمل و نقل هوايي «ICAO» اين رتبه بندي را مشخص و منتشر کرده است.

يک روزنامه نگار جوان عراقي که از طريق شبکه تلويزيوني خاص در «يوتيوب» و «اينفو ويدئوهايي» که درباره اوضاع کشورش منتشر مي کند، شهرت يافته، درباره علت ضعف گذرنامه عراقي در مقايسه با گذرنامه هاي ديگر توضيح داده است.

«محمد المومن» با استناد به ديدگاه کارشناسان در اين زمينه، گفته است که قدرت گذرنامه يک کشور به سه عامل «ثبات و قدرت اقتصادي آن کشور»، «گسترش مناسبات و تعاملات با کشورهاي ديگر» و «بالابردن امنيت گذرنامه کشور مربوطه» ارتباط دارد.

طبق اين گزارش، در سه سال گذشته به ترتيب آلمان، سنگاپور و در سال جاري (2018) ژاپن در راس اين رتبه بندي قرار گرفته اند.

طبق يک اينفو ويدئوي ديگر که فعالان شبکه هاي اجتماعي در عراق منتشر کرده اند، ژاپن در ماه هاي اخير توانسته بود با توافقاتي که با ميانمار انجام داد، در رتبه بالاتر از سنگاپور قرار گيرد.

براساس گزارش محمد مومن، سنگاپور که جزو کوچکترين کشورهاي دنيا (721.5 کيلومتر مربع مساحت)، مساحت آن 10 بار کوچکتر از استان ديوانيه (8 هزار و 153 کيلومتر مربع مساحت) در جنوب عراق است، در سال گذشته (2017) در راس اين رتبه بندي جهاني قرار داشته است.

به گفته اين روزنامه نگار عراقي، عراق با وجود اينکه بيشترين منابع ثروت را در جهان دارد اما در مقايسه با سنگاپور که يکي از قويترين و باثبات ترين اقتصادهاي جهان را دارد، از ضعف و بي ثباتي اقتصادي رنج مي برد.

يک گزارش ديگر حاکي است که عراق به رغم اينکه يکي از بزرگترين بودجه ريزي ها را در جهان در مقايسه با جمعيت و مساحت اش دارد اما همچنان از بدهي هاي بين المللي رنج مي برد و علاوه بر آن وام گرفتن هاي مکرر از صندوق بين المللي پول، اقتصاد عراق را دچار ضعف و سستي کرده است.

طبق اين گزارش، اين کشور در حالي که در سال 1975 يکي از معتبرترين گذرنامه هاي جهان را داشت از 2003 به بعد به دليل جنگ هاي متعدد و ناامني هاي داخلي و ضعف حضور نمايندگي هاي خارجي در آن باعث شد که سطح مناسباتش با جهان خارج به پايين ترين سطح برسد.

علاوه بر همه اينها، گذرنامه عراق از حيث امنيت و صحت اطلاعات درج شده درباره شخص دارنده گذرنامه، فاقد استاندارد بين المللي لازم است.

معيار ايمني گذرنامه ها بر اساس استانداردي که سنديکاي بين المللي حمل و نقل هوايي «ICAOK» تعيين کرده سنجيده مي شود که در اين خصوص گذرنامه عراقي بسياري از اين استانداردها را فاقد است.

يکي از عالي ترين استانداردها در اين خصوص، بايومتري بودن گذرنامه است که اطلاعات کاملي از فرد بر روي تراشه هاي اطلاعاتي ثبت شده است که باعث مي شود ارزش مالي گذرنامه نيز بالا برود.

يکي از نمونه گذرنامه هاي بايومتري که عراقي ها به آن اشاره کرده اند، گذرنامه کشور انگلستان است که به رغم گراني آن، به خاطر بايومتري بودن، دارنده آن امکان سفر به بيش از 160 کشور دنيا را بدون اخذ رواديد دارد.

کشور امارات متحده عربي در بين کشورهاي عربي و منطقه يکي از معتبرترين گذرنامه هاي جهان را دارا است به نحوي که در راس فهرست کشور عربي در اين خصوص قرار دارد.

امارات با توافقاتي که با کشورهاي اتحاديه اروپا انجام داده سفر اتباع کشورهاي اتحاديه اروپا را به امارات بدون اخذ رواديد آزاد کرده و در مقابل شهروند اماراتي نيز مي تواند بدون مجوز پر دردسر و هزينه بر «شينگن» به کشورهاي عضو اتحاديه اروپا سفر کند.

کشور امارات متحده عربي در اين راستا براي اعتبار بخشي هرچه بيشتر به گذرنامه اش، طرح ويژه اي تحت عنوان «ارتقا اعتبار گذرنامه اماراتي» را در دستور کار خود قرار داده است.

اما چرا کشورها براي قرار گرفتن در راس رتبه بندي گذرنامه هاي جهان با هم رقابت مي کنند و چرا عراقي ها از اينکه در ذيل اين رتبه بندي قرار دارند، ناراحتند؟

به اعتقاد کارشناسان يکي از مهمترين فوايد اعتبار داشتن گذرنامه يک کشور در سطح جهاني، سود اقتصادي است که از اين رهگذر عايد کشور مربوطه مي شود و حفظ سرمايه انساني آن کشور و از طرفي اعتبار و احترام و شان شهروندانش در ديگر کشورهاي دنيا است.

براين اساس قرار گرفتن در راس اين رتبه بندي نشاندهنده ثبات اقتصادي در کشور مورد نظر است که در نتيجه در جذب سرمايه هاي خارجي اثر گذار است و در عين حال جلوي فرار مغزها را از کشور دارنده گذرنامه معتبر، مي گيرد.

يکي از علل نارضايتي عراقي ها از قرار گرفتن گذرنامه کشورشان در ذيل اين فهرست، بي يا کم احترامي است که بعضا در خارج از کشورشان با آن مواجه مي شوند و از همه مهمتر، فرار مغزهاي اين کشور در طول سال هاي گذشته و تلاش اتباع عراقي براي به دست آوردن تابعيت و گذرنامه هاي معتبر جهاني است.

افکار عمومي و نخبگان عراق اميدوارند که دولت جديد عراق با تمرکز بر توسعه اقتصادي و گسترش مناسبات با جهان و عقد توافقنامه هاي همکاري دوجانبه و بالابردن ايمني گذرنامه به ارتقا جايگاه عراق در اين رتبه بندي کمک کند.

در اين راستا سخنگوي وزارت خارجه عراق در واکنش به ضعف گذرنامه عراق با برشمردن علل بي ثباتي اقتصادي و اهميت توسعه مناسبات و تعاملات با کشورهاي ديگر، به عامل ناامني نيز اشاره کرده است.

«احمد محجوب» افزوده است که اعتبار گذرنامه يک کشور در رتبه بندي جهاني معلول استانداردهاي ويژه بين المللي در اين خصوص است که ثبات امنيتي و اقتصادي در اين درجه بندي اثرگذار است.

وي اعتبار گذرنامه يک کشور را همانند ارزش پول ملي آن کشور دانسته و گفته است که عراق به دليل شرايط امنيتي ويژه اي که در طول سنوات گذشته داشته ناچار بوده است که در امر اعطاي رواديد سفر اتباع خارجي سخت گيري کند و در مقابل کشورهاي ديگر تعامل به مثل با عراق داشته اند.

به گفت وي، در سال هاي اخير بسياري از کشورها از مسئله مهاجرت و پناهندگي کشورهايي که درگير جنگ و ناآرامي بوده اند به شدت نگران داشته اند و در اين باره سخت گيري مي کردند و به اعتقاد محجوب همين امر از جمله مواردي بوده که به اعتبار گذرنامه عراقي نيز لطمه زده است.

با وجود اين، وزارت خارجه عراق وعده داده است که با مذاکراتي که در خصوص معتبر دانستن گذرنامه هاي ديپلماتيک و خدمت عراق با کشورهاي ديگر انجام مي دهد و گفتگوهايي که پيرامون اعطاي رواديد گردشگري براي اتباع عراقي مي شود، جايگاه گذرنامه عراق در بين گذرنامه هاي دنيا ارتقا پيدا کند.

طبق گفته کارشناسان، ميزان سفرهاي اتباع يک کشور به کشورهاي ديگر با هدف گردشگري يا درمان و مقدار وجه نقدي که تبعه يک کشور در کشورهاي ديگر هزينه مي کند و از طرفي ميزان سفر اتباع ديگر کشورها به کشور مربوطه، از جمله معيارهايي است که بر ارتقا گذرنامه يک کشور اثرگذار است.

بر همين اساس، همه اين عوامل که در نهايت باعث ارتقا سطح گذرنامه يک کشور مي شود علاوه بر اعتبار و احترام براي شهروندان آن کشور در خارج مي تواند معياري براي اعتمادسازي به اقتصاد کشور مربوطه و در نتيجه جذب سرمايه گذاري خارجي شود و به اعتقاد کارشناسان، عراق تا رسيدن به اين مهم، نخست بايد چالش هاي اقتصادي، امنيتي و سياسي اش را پشت سربگذارد.


منبع: tabnak.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/147128/چرا عراق بدترين گذرنامه دنيا را دارد!
بستن   چاپ