چه خبر - اکبر عبدي رکوددار بازي در نقش زن
در سينما و تلويزيون ايران بازيگران زيادي به دلايل مختلف که محدوديتهاي موجود و خط قرمزها يکي از آنهاست در نقش جنس مخالف خود ظاهر شدند، اين روزها نيوشا ضيغمي در فيلم «هشتگ» در نقش يک مرد بازي ميکند و ارژنگ اميرفضلي هم در «لازانيا» يک زن را جلوي دوربين برده است. شايد سالها قبل که تئاترهاي روحوضي روي بورس بودند و طرفداران زيادي داشتند کسي فکرش را هم نميکرد که به خاطر محدوديتهاي موجود مردها بايد لباس زنانه بر تن کنند و آرايش و ادا و اطوار زنانه داشته باشند تا نقش يک زن در نمايشها را اجرا کنند.
آن سالها که بازيگري براي زنان از خط قرمزها بود و عموم جامعه حضور يک زن در يک تئاتر و اساسا عرصه بازيگري را پذيرا نبود مردها مجبور بودند تا در نمايشها نقش زن را هم بازي کنند. چندين سال از آن زمان گذشت و سينماي ايران اين اتفاق را بارها و بارها ديگر به خود ديد. حضور بازيگران مرد در نقش زن و البته چند سال بعد عکس اين قضيه هم در سينما و تلويزيون به وقوع پيوست و بازيگران زن هم نقش مرد را بازي کردند. اين اتفاق همانند گذشته شايد بيارتباط با همان محدوديتها نباشد، در واقع کارگردانهاي زيادي به دليل همين محدوديتها سراغ بازيگران مرد رفتند و آنها را به شکل و شمايل يک زن آراستند تا در روايت قصهشان آزادانهتر عمل کنند.
در طول اين سالها بازيگران مرد زيادي در نقش زن ظاهر شدند، تعداد بازيگراني زني که نقش مرد را بازي کردند اما به تعداد انگشتان دست نميرسد اما بعيد نيست اين روند درباره زنان بازيگر و ايفاي نقش مرد توسط آنها هم ادامهدار باشد. فارغ از اينکه بازيگراني که در نقش جنس مخالف خودشان مقابل دوربين رفتند توانستند به خوبي از ايفاي نقشي که بر عهدهشان گذاشته شده بربيايند يا نه اما اصل اين موضوع به خودي خود جذابيتهاي خاصي دارد و مخاطب هم معمولا از اين موضوع استقبال کرده است. اگر به خاطر داشته باشيد زماني که اکبر عبدي در فيلم سينمايي «آدم برفي» در قامت يک زن شيک و آرايش کرده ظاهر شد واکنشها آنقدر زياد بود که هنوز هم بعد از سالها مخاطبان آن نقش عبدي را يکي از بهيادماندنيترين و دوستداشتنيترين نقشهايش ميدانند.
اکبر عبدي در آدم برفي
اين روزها اما فيلم سينمايي «لازانيا» به کارگرداني حسين قناعت با بازي ارژنگ اميرفضلي در نقش يک زن با ظاهر امروزي روي پرده سينماهاست، چند روز پيش هم در فضاي مجازي عکسي از يک بازيگر مرد ديگر با گريم زنانه دست به دست ميشد و در نهايت مشخص شد اين بازيگر کسي نيست جز اميرحسين رستمي که با گريم بينقص عبدالله اسکندري شبيه يک زن شده است. فيلم سينمايي «هشتگ» هم ديگر اثر روي پرده اين روزهاست که يک بازيگر زن نقش مرد را در آن بازي کرده، نيوشا ضيغمي در اين فيلم در تجربهاي متفاوت کت و شلوار به تن کرده و با گريمي مردانه مقابل دوربين رحيم بهبوديفر نقشآفريني کرده است.
همين بهانهاي شد تا در گزارشي که در ادامه ميخوانيد مروري داشته باشيم بر بازيگراني که تجربه بازي در نقش جنس مخالف خود را داشتهاند، البته بازيگراني که در ادامه نامشان در اين گزارش آمده فقط در فيلمهاي سينمايي بازي نکردند و چند نفر از آنها در تلهفيلمهايي که براي شبکه نمايش خانگي ساخته شده در قامت يک زن جلوي دوربين رفتهاند.
محمود بصيري، «دستفروش»
برخلاف اينکه خيليها اکبر عبدي را اولين بازيگري ميدانند که در سينماي ايران در نقش يک زن مقابل دوربين رفته اما جالب است بدانيد که محمود بصيري بازيگر سريال «آرايشگاه زيبا» در فيلم «دستفروش» محسن مخملباف اين تجربه را داشته و لقب اولين مرد زنپوش در سينماي ايران را به خود اختصاص داده است.
محمود بصيري در نقش زن دستفروش
بصيري در اين فيلم که در سال 1365 ساخته شده در نقش يک پيرزن ظاهر شده که با توجه به گريم سنگيني که دارد چهرهاش براي بسياري از مخاطبان قابل تشخيص نبوده و نيست.
بيشتر بدانيد : اولين بازيگر مردي هستم که نقش زن را بازي کردم + تصاوير
اکبر عبدي، از «آدم برفي» تا «خوابم مياد» و «خوابزدهها»
رکورد بازي در نقش يک زن را اکبر عبدي در سينماي ايران زده، او به جز «آدم برفي»، در «خوابم مياد» رضا عطاران و «خواب زدهها» به کارگرداني فريدون جيراني هم اين نقش را بازي کرده. سال 73 اولين تجربه بازي اين بازيگر توانمند در نقش يک زن رقم خورد، عبدي در «آدم برفي» اولين بار اين نقش را تجربه کرد، تجربهاي جديد در سينماي ايران که باعث شد آن فيلم سه سال توقيف شود. چند سال بعد يعني در سال 90 عبدي در «خوابم مياد» رضا عطاران اين تجربه تکرار کرد، تجربهاي که به دل خيلي از مخاطبان نشست و شيرينيهاي پيرزني که او بازي کرده بود آن را محبوب کرد.
اکبر عبدي در نقش زن
جذابيت نقشي که عبدي بازي کرده بود از نگاه داوران جشنواره فيلم فجر همان سال هم پنهان نماند و هيئت داوران جايزه بهترين بازيگر مکمل مرد را در سيامين دوره از جشنواره به اين بازيگر دادند. عبدي دو سال بعد از فيلم فريدون جيراني هم زن شد، اينبار او نقش دو زن را بازي کرد، يک زن روستايي و يک زن فرنگي که در تضاد کامل با هم بودند و تواناييهاي عبدي را در بازيگري بيش از پيش نمايان کرد. عبدي براي بازي در اين فيلم هم نامزد دريافت جايزه شد.
بيشتر بدانيد : اکبر عبدي در نقش سه پيرزن
ارژنگ اميرفضلي، «لازانيا»
جديدترين مردي که در سينماي ايران زن شده ارژنگ اميرفضلي است، فيلم «لازانيا» با بازي او اين روزها روي پرده سينماهاست.
ارژنگ اميرفضلي در نقش زن
اميرفضلي گريم تعجب برانگيزي در اين فيلم دارد که حدس زدن اينکه کدام بازيگر مرد پشت آن است براي خيليها سخت بود.
محسن تنابنده، «ابله»
محسن تنابنده استاد بازي در نقشهاي متفاوت است، او هم مثل اکبر عبدي در بسياري از نقشهايش با گريمهاي متفاوت و جالبي جلوي دوربين رفته و شايد براي همين هم بود که کمال تبريزي در سريال «ابله» که براي شبکه نمايش خانگي ساخت نقش پيرزن قصه را به تنابنده سپرد.
محسن تنابنده در نقش زن
«ابله» در شبکه نمايش خانگي با شکست رو به رو شد اما نقشآفريني تنابنده در آن به يکي از ماندگارترين بازيهاي او تبديل شد. گريم تنابنده در اين مجموعه هم بسياري از چشمها را به خود خيره کرد.
امين حيايي، «مزاحم»
امين حيايي هم از آن دسته بازيگراني است که در فيلمهايش نقشهاي متفاوتي را بازي کرده و تيپهاي متنوعي را هم خلق کرده است.
امين حيايي در نقش زن
او در فيلم سينمايي «مزاحم» ساخته سيروس الوند هم در نقش جواني ظاهر شده که به همراه همسرش در حال بازي در يک فيلم هستند، همين قصه او را به سمتي مي رد که در سکانسهايي از اين اثر در نقش يک زن مقابل دوربين ميرود.
فرهاد آئيش، «مکس»
سامان مقدم هم از آن دسته کارگردانهايي است که از يک بازيگر مرد در نقش زن در فيلمش استفاده کرده است. در فيلم سينمايي «مکس» که مقدم سال 83 آن را کارگرداني کرده بود در بخشي از قصه به تناسب موضوعي که در فيلم روايت ميشود فرهاد آئيش يا همان مکس مجبور به پوشيدن لباس زنانه ميشود و او هم به واسطه همين حضور در ليست بازيگران مردي قرار ميگيرد که نقش زن را بازي کردند.
فرهاد آئيش در نقش زن
جالب اينجاست که به دليل قصه «مکس» اين فيلم بعد از 6 سال از وزارت ارشاد مجوز گرفت، همچنين در انتشار خانگي صحنههاي زيادي از اين فيلم سانسور شده بود.
جواد رضويان، «کلاهي براي باران»
سال 85 که مسعود نوابي فيلم «کلاهي براي باران» را کارگرداني کرد خيليها عکسهايي از يک پيرزن که در سکانسهايي از اين فيلم حضور داشت را ديده بودند، اما شايد ابتدا کسي فکرش را نميکرد که جواد رضويان پيرزن «کلاهي براي باران» است.
جواد رضويان در نقش زن
رضويان که بيشتر در فيلمهاي طنز آن سالها بازي ميکرد پيرزني شاد و شنگول را مقابل دوربين نوابي برده بود و به گفته خودش 4 ساعت زير دست گريمور اين فيلم نشسته بود تا به آن شکل و شمايل در بيايد. او در سکانسهايي ديگر از فيلم هم نقش زن جواني را بازي کرد.
مجيد صالحي، «شاخه گلي براي عروس»
در ميان بازيگران مردي که در نقش زن ظاهر شدند تعداد زيادي از آنها بازيگران فيلمهاي کمدي هستند، مجيد صالحي هم که مخاطبان او را بيشتر با فيلمهاي کمدياش ميشناسند در فيلم «شاخه گلي براي عروس» که قدرتالله صلح ميرزايي آن را کارگرداني کرده بود لباس زنانه بر تن کرده و با يک کلاه گيس بر سر نقش يک زن را مقابل دوربين برده است.
نادر سليماني، «پسر تهروني»
طبيعي است که بعضي از کارگردانها به دليل قصهاي که فيلمشان دارد مجبور به استفاده از يک مرد در نقش زن ميشوند و برخي ديگر نيز به دليل جذابيتهايي که اين اتفاق مي تواند به همراه داشته باشند دست به اين انتخاب ميزنند.
نادر سليماني در نقش زن
«پسر تهروني» به کارگرداني کاظم راستگفتار هم شامل اين موضوع شد و به همين دليل نادر سليماني بازيگري که مخاطبان او را بيشتر با نقشهاي طنزش به ياد مي آوردند به تناسب قصه در نقش يک زن بازي کرد.
رضا شفيعي جم، «دم سرخها»
فيلم سينمايي «دمسرخها» که آخرين روزهاي اکرانش را در سينماها ميگذراند هم اثر ديگري است که مخاطبان سينما در آن شاهد خضور يک بازيگر مرد ديگر در نقش زن هستند.
رضا شفيعي جم در نقش زن
رضا شفيعيجم که هنوز هم خيليها او را با نام بامشاد به ياد مي آوردند در اين فيلم نقش يک زن را بازي کرده که در سکانسهاي زيادي با جواد رضويان همبازي است. نکته جالب ديگر اين فيلم حضور اين بازيگر در نقش يک روحاني هست. البته شفيعي جم يک بار ديگر در فيلم «صورتي» فريدون جيراني نيز در صحنهاي براي اجراي يک نمايش لباس زنانه به تن کرده بود.
مهران غفوريان، «شوخي کردم»
مجموعه «شوخي کردم» مهران مديري که براي شبکه نمايش خانگي توليد شده بود هم يکي از جالبترين تجربهها براي مهران غفوريان به حساب ميآيد، او در اپيزودهايي از اين مجموعه در نقش مادر يک زنداني که خود غفوريان نقشش را بازي ميکرد ظاهر شده و خنده را بر لب مخاطبان نشاند.
مهران غفوريان در نقش زن
به جز عرصه سينما، چند تله فيلم هم براي شبکه نمايش خانگي ساخته شده که بازيگران مرد نقش زن را بازي کردند، شايد هيچکدام از اين آثار به اندازه فيلمهاي سينماي ديده نشدند و نقشآفريني بازيگرانشان هم در خاطر مخاطبان نمانده اما هرازگاهي با انتشار تصاوير گريم بازيگران اين تلهفيلمها که هر کدام هم در نوع خود جالباند بيننده يادش ميافتد که بازيگران ديگري هم نقش زن بازي کردهاند.
مهران رجبي، سپند اميرسليماني، اميرحسين رستمي
مهران رجبي در تله فيلم «آخرخلاف»، سپند اميرسليماني در تله فيلم «کلاه گيس» و اميرحسين رستمي در تله فيلم «مرد خاکستري» که اخيرا عکسهايش دوباره در اينستاگرام و کانالهاي تلگرام دستبه دست ميشود از ديگر بازيگراني هستند قرعه بازي در نقش يک زن به نامشان افتاده. اگر نخواهيم به عالم سينما بسنده کنيم بايد از رامين ناصر نصير هم اسم ببريم که در نمايش «کرگدن» در قامت يک زن روي صحنه رفت. البته نکته ديگري هم که در اين ميان وجود دارد اين است که بازيگراني هم در نقش زن براي بازي در فيلمهايي گريم شدند اما هيچ وقت فرصت جلوي دوربين رفتن پيدا نکردند. اين اتفاق درباره زنان بازيگر هم افتاده، مثلا فاطمه گودرزي در زمان ساخت سريال «جاده چالوس» در نقش يک پيرمرد گريم شد اما هيچ وقت در اين نقش بازي نکرد. علاوه بر اين حضور برخي ديگر از بازيگران مرد در نقش زن آنقدر کوتاه بوده که شايد مخاطب حتي به سختي به ياد بياورد که يک بازيگر در کدام فيلم اين نقش را بازي کرده است. براي نمونه حسين ياري در فيلم «معادله» گريم زنانه داشت اما حضور کوتاهش باعث شده تا تصوير پررنگي از بازي او در اين فيلم در خاطر مخاطب نماند.
زناني که مرد شدند
بازيگران زن در سينماي ايران هم تجربهاي مشابه با آنچه همتايان مردشان تجربه کردند را پشت سر گذراندند. البته تعداد بازيگران زني که در فيلمهاي سينمايي و يا سريالها در نقش يک مرد ظاهر شدند بسيار کمتر از بازيگران مردي است که نقش زن بازي کردند اما زنان بازيگر به خوبي توانتسند از پس اين نقشها بربياند.
رويا تيموريان، «شيفتگي»
تجربه بازي در نقش يک مرد در کارنامه کاري رويا تيموريان هم به ثبت رسيده، او در فيلم «شيفتگي» نقش يک مرد را بازي کرده، او در اين فيلم البته زني است که به دلايلي ترجيح داده در قامت يک مرد زندگي بگذارند و شکل و شمايل يک مرد را هم براي خودش دست و پا کرده است.
رويا تيموريان در نقش مرد
اين فيلم از جمله آثار توقيف شده سينماي ايران است که فرصت نمايش عمومي پيدا نکرد.
آزيتا حاجيان، «ساعت شني»
حاجيان بازيگر توانمندي است و از پس نقشهايي که به او سپرده شده به خوبي برآمده. او در سريال «ساعت شني» نقش زني به نام مش دريا را بازي ميکرد که ظاهري مردانه را براي خودش انتخاب کرده بود.
آزيتا حاجيان در نقش مرد
حاجيان در زمان پخش اين سريال در گفتوگويي درباره ويژگيهاي اين نقش گفته بود: « مش دريا تظاهر به مردانگي را انتخاب ميکند، از زنانگياش حمايت ميکند و بهدنبال دور از دسترس و تعرض نگه داشتن جنسيت خود است.»
آزاده زارعي، «آمين خواهيم گفت»
يکي از جالبترين و شايد باورپذيرترين بازيگران زني که نقش يک مرد را بازي کرده بدون اغراق آزاده زارعي است. او در فيلم «آمين خواهيم گفت» سامان سالور نقش پسر نوجواني را بازي کرده که با توجه به گريم و ظاهرش با سر تراشيده مخاطب به راحتي ميتواند او را در اين نقش بپذيرد و چه بسا کساني که با چهره اين بازيگر آشنايي زيادي ندارند از همان ابتدا فکر کنند او يک پسر نوجوان است که در اين نقش بازي کرده است.
آزاده زارعي در نقش مرد
نيوشا ضيغمي، «هشتگ»
کمدي «هشتگ» که مدت زيادي هم اکرانش در سينماهاي کشور نميگذرد شاهد حضور يک بازيگر زن ديگر در نقش مرد است. نيوشا ضيغمي در تجربهاي کاملا متفاوت در اين فيلم نقش يک مرد را بازي کرده است.
نيوشا ضيغمي در نقش مرد
او گريم سنگيني هم در اين فيلم دارد و در کنار چهرهپردازياش در نقش يک مرد با کت و شلوار و لباس مردانه در برخي سکانسهاي مربوط به بازياش ظاهر شده است.
بيشتر بدانيد : بازي مجدد اکبر عبدي در نقش يک زن! + ويدئو
بيشتر بدانيد : بهترين بازيگران زني که در نقش مردان بازي کردند!! (+عکس)
منبع : khabaronline.ir