مسير دشوار «بدون تاريخ، بدون امضا» تا جايزه اسکار 2019
يکشنبه 15 مهر 1397 - 10:00:06 AM
چه خبر - رقباي ايران در اسکار : از آلفونسو کوارون تا نوري بيلگه جيلان و لاسلو نمش

اسکار قديمي‌ترين جايزه سينمايي جهان سال 2019 براي نودويکمين بار برگزار مي‌شود. اين 91 دوره به خوبي نشانگر قدمت و اعتبار اين جايزه مشهور سينمايي است که بودنش در کلکسيون افتخارات هر فيلمسازي رؤياي هر روز است. براي سينماي ايران تا پيش از «بچه‌هاي آسمان» مجيد مجيدي اين رؤيا دست‌نيافتني مي‌نمود اما «بچه‌هاي آسمان» تا يک قدمي جايزه رفت و به عنوان يکي از پنج نامزد نهايي معرفي شد. شايد فقط بخت بد باعث شد که اسکار آن دوره به ايران نرسد و روبرتو بنيني با فيلم «زندگي زيباست» هم ستاره اسکار آن سال بود و چند جايزه از جمله اسکار بهترين فيلم غيرانگليسي‌زبان و بهترين بازيگر مرد را دريافت کرد.
البته تا رسيدن مجسمه اسکار به يک فيلم ايراني مسير زيادي نمانده بود، و اين جايزه با فيلم «جدايي نادر از سيمين» اصغر فرهادي به ايران آمد. موفقيت‌هاي فرهادي در اسکار به اينجا ختم نشد و اين کارگردان بار ديگر با فيلم «فروشنده» برنده اسکار شد و به يکي از کارگردان‌هاي پرافتخار در اين جايزه سينمايي تبديل شد.
فرهادي با «جدايي نادر از سيمين»‌ علاوه بر بردن اسکار بهترين فيلم‌ غيرانگليسي‌زبان در شاخه بهترين فيلمنامه ارژينال هم نامزد جايزه شد که در نوع خود موفقيت بزرگي به شمار مي‌رود. شايد اين موفقيت‌هاي اخير است که سبب شده هر سال هنگام معرفي نامزد سينماي ايران به آکادمي علوم و هنرهاي سينِما در آمريکا نيم نگاهي به راه يافتن به فيلم‌هاي نهايي و رسيدن به اسکار داشته باشيم و نااميد به اين ميدان نفس‌گير پا نگذاريم.
امسال فيلم «بدون تاريخ‌، بدون امضا» به کارگرداني وحيد جليلوند و بازي نويد محمدزاده، هديه تهراني و امير آقايي نماينده ايران در اسکار است. اين فيلم دو سال پيش در جشنواره فجر نخستين بار به نمايش درآمد و دو جايزه بهترين کارگرداني و بهترين بازيگر نقش مکمل مرد را براي وحيد جليلوند و نويد محمدزاده به ارمغان آورد. اين فيلم تا پيش از اکران در ايران در چند جشنواره خارجي از جمله جشنواره فيلم ونيز هم به نمايش درآمد. «بدون تاريخ، بدون امضا» در بخش افق‌هاي جشنواره ونيز هم عمل‌کرد موفقي داشت و دوباره دو جايزه کارگرداني و بازيگري را نصيب جليلوند و محمدزاده کرد. حال اين فيلم نماينده ايران در اسکار نودويکم شده است، و چشم اميد علاقه‌مندان سينِما به آن است تا شايد موفقيتي ديگر براي سينماي ايران کسب کند هر چند که راه دشواري پيش رو دارد.

رقباي سرسخت در مسير رسيدن به جايزه

امسال از زمان برگزاري جشنواره کن در بهار مشخص بود که اسکار فيلم‌هاي خارجي رقابت دشواري خواهد بود. تعداد فيلمسازان نامي و شاخص در اين دوره از جشنواره کن چنان بود که هيات داوري جشنواره به رياست کيت بلانشت نيز در برگزيدن برنده نخل طلا کار بسيار دشواري پيش رو داشتند. از «جنگ سرد» اثر پاوو پاوليکفسکي کارگردان برنده اسکار فيلم «ايدا»، که نماينده لهستان در اسکار نودويکم شد و «دزدان فروشگاه» برنده نخل طلاي کن که از ژاپن به اسکار مي‌رود تا «کفرناحوم‌» که در همين جشنواره برنده جايزه هيات داوران شد و نماينده لبنان است، همگي در جشنواره کن رونمايي شدند.
از ديگر نام‌هاي مشهوري که امسال راهي اسکار شده است، فيلمساز مشهور کشور همسايه نوري بيلگه جيلان است که با فيلم «درخت گلابي وحشي» نماينده ترکيه شده است. لاسلو نمش که با فيلم «پسر شائول» يکبار اسکار گرفته هم با فيلم «غروب» در اسکار حاضر است.
البته اين تازه آغاز راه است و جشنواره‌ ونيز اصلي‌ترين مدعي اسکار را معرفي شد. «رما» ساخته آلفونسو کوارون مکزيکي در ونيز چشم منتقدان سينمايي را خيره کرد و در نهايت شير طلايي را از آن خود کرد. اين فيلم در نهايت نماينده مکزيک در بخش اسکار بهترين فيلم غيرانگليسي‌زبان شد در حالي که در نقدهايي که بر آن نوشته شده بود از شانس بالايش براي جايزه اصلي مراسم اسکار يا همان بهترين فيلم نام مي‌بردند. کوارون که سابقه بردن اسکار را با فيلم «جاذبه»‌ در کارنامه دارد فيلم «رما» را در شهر زادگاهش مکزيکوسيتي فيلمبرداري کرده است.

موفق‌ترين کشور‌ها در اسکار بهترين فيلم‌ غيرانگليسي‌زبان

تاريخچه اسکار بهترين فيلم غيرانگليسي‌زبان به بلنداي عمر 91 ساله اسکار نيست و از سال 1947 اهداي آن آغاز شده است هر چند که تا سال 1955 جايزه‌اي ويژه و افتخاري بود. در اين سال‌ها که اسکار بهترين فيلم غيرانگليسي‌زبان اهدا مي‌شود دو کشور ايتاليا و فرانسه با فاصله زياد از بقيه پرافتخارترين هستند. ايتاليا 14 بار برنده اين جايزه شده است (سه جايزه بين سال‌هاي 47 تا 55) و فرانسه 12 بار اين جايزه را از آن خود کرده است.
پس از اين دو کشور پرافتخار اسکار ژاپن و اسپانيا قرار دارند که هر کدام 4 بار برنده اسکار شده‌اند و پس از ‌آن‌ها تعدادي کشور 2 بار اسکار گرفته‌اند که ايران هم يکي از آن‌ها است. در اين ميان فدريکو فليني و ويتوريو دسيکا هر کدام با 4 اسکار پرافتخارترين فيلمسازان اين بخش هستند و پس از آن‌ها نام اينگمار برگمان با 3 اسکار و آکيرا کوروساوا و اصغر فرهادي با 2 اسکار به چشم مي‌خورد.

تاريخ‌هاي تعيين شده براي معرفي نامزدها و اهداي جوايز اسکار

آکادمي علوم و هنرهاي سينِما اعلام کرده است که فهرست نامزدهاي اين جوايز 22 ژانويه منتشر خواهد شد. مراسم نودويکمين دوره جوايز اسکار روز يک‌شنبه 24 فوريه برگزار خواهد شد.

بيشتر بدانيد : نويد محمدزاده و امير آقايي در اکران مردمي بدون تاريخ بدون امضا + تصاوير

بيشتر بدانيد : هديه تهراني و نويد محمدزاده در پوستر فيلم بدون تاريخ بدون امضا!

بيشتر بدانيد : واکنش مطبوعات خارجي به حضور بدون تاريخ بدون امضا در جشنواره ونيز

بيشتر بدانيد : بدون تاريخ بدون امضا روي ايرانيان را در شيکاگو سفيد کرد!


منبع : khabaronline.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/145525/مسير دشوار «بدون تاريخ، بدون امضا» تا جايزه اسکار 2019
بستن   چاپ