چه خبر - لاغري ممکن است بر اثر يکي از اين بيماري ها باشد
اگر بتوانيم سيستم سوخت و ساز بدن را درک کنيم علت اين پديده را نيز ميتوانيم درک کنيم. خداوند متعال، بدن انسان را با دقتي فوقالعاده ساخته و نه تنها کل محاسبات لازم را براي سلامتي او در نظر گرفته، به منظور تأمين انرژي لازم براي ادامه اين زندگي، سيستم هاي دقيقي خلق کرده است.
انرژي لازم براي تأمين نيازهاي بدن انسان از خوراکي ها دريافت ميشود. اگر انرژي دريافتي به اندازه انرژي مورد نياز بدن باشد، وزن آن شخص ثابت ميماند و اگر اين انرژي بيش از انرژي مورد نياز بدن باشد، بدن پس از دريافت نياز خود، انرژي باقيمانده را به ذخيره اي براي روزهاي قحطي تبديل ميکند. اين ذخيره معمولاً به صورت بافت چربي در مناطق مختلف بدن باقي ميماند و باعث افزايش وزن ميشود.
حال اگر انرژي دريافتي شخصي کمتر از نياز او باشد، بدن مجبور است براي تأمين بقيه نياز خود از اين انرژي هاي ذخيره شده (چربي هاي انباشته در بدن) استفاده کند. در صورت عدم وجود ذخاير چربي، بدن نياز خود را از سوزاندن بافت هاي ديگر خود تهيه خواهد کرد. وضعيت تأمين نياز بدن به گونهاي است که حتي در بعضي حالت هاي قحطي و رژيم هاي نادرست لاغري، بدن براي تأمين نياز خود از بافت هاي حياتي و مهم مثل قلب، کليه، کبد و غيره استفاده ميکند که باعث کاهش وزن ميشود.
بنابراين لاغري دليل بسيار روشني دارد و با رفع اين دليل به راحتي ميتوان به وزن ايدهآل رسيد و از سلامتي کامل و اندامي مناسب بهره برد.
مهم ترين علل لاغري
بيشتر لاغري ها بخاطر تغذيه نامناسب است و درصد خيلي کمتري از آن به مسائل زير مربوط مي شود:
فعاليت بيش از حد
اضطراب، هيجان، افسردگي
اشکال در هضم و جذب مواد غذايي
وجود بيماري هاي مزمن مثل سل و سرطان
کم خوني
وجود اختلالات هورموني و متابوليکي مانند تيروئيد و مرض قند
عوامل آب و هوايي
در ادامه نيز به بررسي هريک از اين عوامل پرداخته مي شود.
1- تاثير فعاليت بيش از حد بر لاغري
برخي از مشاغل مثل کشاورزي يا کارگران ساختماني نياز به انرژي بسيار بالايي دارند. سوخت و ساز بدن اين افراد زياد است و با وجود درآمد کمي که دارند نمي توانند با مصرف خوراکي جبران کنند در نتيجه لاغر هستند.
2- اضطراب، هيجان، افسردگي ها
از مهمترين عوامل ايجاد لاغري در افراد مشکلات اجتماعي و فردي، استرس و اضطراب مي باشد که باعث کاهش اشتها يا از دست دادن کامل غذا مي شود و در نتيجه لاغري را در بردارد.
3- اشکال در هضم و جذب مواد غذايي
برخي مشکلات دستگاه گوارش و عملکرد نادرست آن مانند کوليت، اسهال هاي طولاني مدت و …. منجر به کاهش اشتهاي فرد و در نتيجه کاهش دائمي وزن مي شود.
کوليت روده
اگر جزو افرادي هستيد که کوليت روده داريد بايد نکات زير را رعايت کنيد:
استراحت جسمي و رواني و دوري از هيجان و عصبانيت توصيه ميشود.
از مصرف مشروبات گازدار و الکلي جداً بايد حذر کرد.
چاي پررنگ يا قهوه، سبزي خام، ميوه کال، خشکبار و ادويه را از برنامه غذايي خود حذف کنيد.
از غذاهاي چرب، تخممرغ نيمرو، کمتر استفاده کنيد.
بيشتر بدانيد : درمان گياهي کوليت روده با خاکشير, شويد و بارهنگ
مصرف غذاهاي زير آزاد است:
چاي کمرنگ، ماست، گوشت بدون چربي، کره، خامه، تخممرغ آبپز، نان، عسل، کمپوت، مربا، ژله، غلات بدون پوست، برنج، سوپ غلات، سيبزميني آبپز، سبزيجات پخته.
مصرف مداوم ماست باعث آرامش و کاهش توليد گاز ميشود. مصرف مجموعه ويتامين ب (vit.B.Complex) و ماده معدني Zinc و Magnesium در بهبود وضعيت و کاهش دل دردها نقش مهمي دارد.
4- وجود بيماريهاي مزمن
بيماري هاي مزمن مثل سل، يا بيماريهاي بدخيم مثل سرطان منجر به کاهش وزن ميشود.
5- کم خوني
افراد کم خون معمولاً از بياشتهايي رنج مي برند و در بعضي حالات کم خوني منجر به خوردن مواد نامناسب (خاک، يخ و گچ) ميشود اين مسائل معمولاً لاغري را در پي ميآورد.
6- وجود اختلالات هورموني و متابوليکي
همچون بيماري قند و پرکاري تيروئيد که در ذيل به توضيح بيشتر آنها ميپردازيم.
لاغري بر اثر ديابت
مرض قند منجر به لاغري سريع و ناگهاني ميشود، زيرا کاهش مقدار انسولين در افراد مبتلا منجر به سوزاندن چربي هاي ذخيره شده به جاي قند ميگردد و کاهش چربي هاي ذخيره شده به لاغري منتهي ميشود.
ناگفته نماند که انسان مبتلا به مرض قند هر چه لاغرتر شود بهتر است و صلاح او در اين است که به فکر افزايش وزن نباشد.
لاغري بر اثر پرکاري تيروئيد
پرکاري غده تيروئيد باعث کاهش وزن، و کمکاري آن منجر به افزايش وزن ميشود. زيرا هورمون تيروکسين که از فعاليت غده تيروئيد توليد ميشود و به خون انتقال مييابد، تنظيم سوخت و ساز بدن را به عهده دارد و کاهش آن منجر به کاهش مقدار سوخت مورد نياز بدن ميگردد. عکس آن نيز صادق است. يعني اگر کمتر از مقدار مورد نياز باشد باعث تبديل غذاهاي اضافي به ذخائر چربي و نتيجتاً منجر به چاقي ميشود. اما اگر شرکتکننده مبتلا به اين اختلال، قرص لازم را مصرف کند هيچ مشکل در برنامه کاهش وزن خود نخواهد داشت، و برعکس، اگر خودسرانه مصرف قرص را رها کند، از برنامه رژيم نتيجه دلخواه را نخواهد گرفت.
افراد لاغر نيز بايد تشخيص دهند که لاغري آنها مربوط به اختلال در کار تيروئيد ميباشد يا نه، اگر مربوط به آن بود بايد درمان آن را شروع کنند تا هم به سلامتي برسند و هم وزن مناسب.
علائم کمکاري تيروئيد و پرکاري غده تيروئيد را ميتوان در چند نکته به شرحي که در پي آمده، خلاصه کرد:
علائم پرکاري تيروئيد
کاهش وزن، افزايش تپش قلب، کاهش T.S.H، افزايش T 3.T 4، افزايش تعرق بدن، کوچک شدن غده تيروئيد، کمخوابي، کاهش کلسترول، عصبانيت و عدم کاهش قدرت بدني
بيشتر بدانيد : پرکاري تيروئيد؛ علل، علايم و درمان
علائم کمکاري تيروئيد
افزايش وزن، کاهش تپش قلب، افزايش T.S.H، کاهش T 3.T 4، سرد شدن بدن، بزرگ شدن غده تيروئيد، خوابآلودگي، افزايش کلسترول، خستگي و کاهش قدرت بدني
بيشتر بدانيد : کمکاري تيروئيد چيست و چگونه درمان مي شود؟
7- آب و هوا
هواي سرد تحريککننده اشتها و هواي گرم منجر به کاهش اشتهاست؛ از طرف ديگر متابوليسم پايه در نواحي گرمسير 10% کمتر از نواحي معتدل است، حال آنکه هواي خيلي سرد يا خيلي گرم باعث محدود شدن فعاليت و در نتيجه نياز به انرژي کمتر ميشود.
راهي براي چاق شدن
لاغرها با پرخوري چاق نمي شوند. به قول خودشان مرتب غذا مي خورند ولي نمي دانند چرا چاق نمي شوند.، يعني چون خيال مي کنند لاغر هستند به راحتي هر غذايي و خوراکي هايي را مصرف مي کنند تا چاق شوند. اما مهمترين کار اين است که تغذيه صحيح و سالم را ياد بگيرند تا در تمام برنامه غذايي شان رعايت کنند. بايد با غذاهاي کم حجم و پرکالري آنها را به وزن ايده آلشان رساند. علاوه بر ميزان کالري دريافتي روزانه خود در برنامه غذايي، بايد 1100 کالري اضافي دريافت کنند يعني اضافه کردن 1 کيلو در هر هفته. بنابراين بايد افراد لاغر اطلاعات کامل درباره انواع مختلف غذاها و کالري هايشان داشته باشند.
همچنين ياد بگيرند که چه غذايي را بايدقبل، بعد و کدام را وسط وعده غذايي، کدام را بيشتر و کدام را کمتر و هرگز استفاده نکرد و اين امر تنها با آموزش تغذيه امکان پذير خواهد بود.
بيشتر بدانيد : دلايل لاغري و کاهش وزن بي دليل
بيشتر بدانيد : آنورکسيا چيست
بيشتر بدانيد : رازهاي جواني و لاغري ژاپني ها
منبع : kermany.com