چه خبر - دادگاه لاهه آمريکا را به رعايت حقوق ايران موظف کرد/ايران استقبال کرد
به گزارش رويترز،ديوان لاهه: بر اساس تعهدات مصرح در پيمان مودت، ايالات متحده بايد به نحو مقتضي محدوديتهاي اعمالشده در زمينه اقلام دارويي، بشردوستانه، هوانوردي و کشاورزي بر اساس تصميم 8 مي 2018 عليه ايران را رفع کند.
جلسه اعلام تصميم ديوان بينالمللي دادگستري لاهه درباره صدور قرار موقت شکايت ايران عليه آمريکا آغاز شد.
عبدالقوي يوسف: بر اساس چند بند پيمان، طرفين از اعمال محدوديت تجاري و مالي بر يکديگر منع شدهاند. بر اين اساس، برخي از اقدامات ايالات متحده از جمله لغو مجوز مبادلات تجاري با ايران و اعمال محدوديت بر انتقال اقلام به ايران، ميتواند در تناقض برخي از مفاد پيمان باشد.
رئيس ديوان در بررسي اينکه آيا آنطور که ايران استدلال کرده تحريمها ميتواند به «خسارت غيرقابل جبران» منجر شود و بايد اقدامات موقتي را در دستور کار قرار داد، گفت ديوان معتقد است که اين تحريمها در بخش اقلام دارويي، غذايي و هوانوردي و کشاورزي ميتواند به خسارت غيرقابل جبران منجر شود.
رئيس ديوان بينالمللي دادگستري درباره شکايت ايران از آمريکا:
بر اساس چند بند پيمان، طرفين از اعمال محدوديت تجاري و مالي بر يکديگر منع شدهاند.
بر اين اساس، برخي از اقدامات ايالات متحده از جمله لغو مجوز مبادلات تجاري با ايران و اعمال محدوديت بر انتقال اقلام به ايران، ميتواند در تناقض برخي از مفاد پيمان باشد.
با اجماع تمام قاضي ها، آمريکا بايد به پيمان مودت متعهد باشد.
خدمات صنايع هوايي، دارو، غذا و کشاورزي را تامين کند. بايد مجوزهاي لازم را دراينباره صادر کند.
دادگاه بينالمللي لاهه،در اعلام حکم شکايت ايران از آمريکا، ايالت متحده را موظف کرد:
3 ماه بعد از تحريمها به دادگاه گزارش دهد،
جلوي دستوراتي که مانعسرمايهگذاري در ايران ميشود را بگيرد.
تصميماتي که تاثير بر نيازهاي بشردوستانه،کشاورزي،غذايي حمل و نقل هوايي ميگذارد را تغيير دهد.
دادگاه لاهه: دادگاه به اين جمعبندي رسيده که تصميم رئيسجمهور آمريکا براي خروج از برجام تاثير خود را بر مرادوات تجاري هر دو طرف ( ايران و آمريکا) گذاشته است.
دادگاه ميداند قبل از خروج آمريکا از برجام قراردادي براي خريد هواپيما از آمريکا صورت گرفته ولي اين قرارداد اجرايي نشده و خدمات پس از فروش در اين قرارداد هم معلق شده است.
مشکلاتي بر سر واردات دارو به دليل اعمال تحريمها ايجاد شده است. به دليل تحريمها تعدادي از بانکها مراودات خود با ايران را متوقف کردهاند و بعضي از بانکها از قبول ارسال پول به ايران خودداري کردهاند.
تصميمي که ايالات متحده براي تحريمها گرفته است ميتواند براي حمل و نقل هوايي ايران خطرناک باشد و آنها را از دسترسي به ابزار ضروري براي امنيت خطوط هوايي محروم کند.
وزارت خارجه ايالات متحده آمريکا اين اطمينان را داده که نيازهاي بشردوستانه ايران و آنچه به امنيت هوايي مربوط ميشود بايد مورد توجه خزانهداري آمريکا قرار بگيرد و اين نيازها براي ايران تامين شود.
بر مبناي قانون، اين دادگاه ضروري است رايي را اعلام کند که حق و حقوق ايران را در نظر بگيرد.
آمريکا بايستي تحريم نفتي در 13 آبان را لغو کند
رضا نصري،کارشناس:
مهمترين بخش حکم دادگاه لاهه اين است که از طرفين خواست از مبادرت به هر اقدامي که ممکن است – تا صدور راي نهايي – مناقشه بين دو کشور را تشديد کند خودداري کنند. در عمل، يعني دولت آمريکا بايد از وضع تحريمهاي نفتي و تحريمهايي که براي ماه آينده پيشبيني شده خودداري کند.
معاون حقوقي رئيس جمهور: تصميمات دادگاه لاهه براي کشورها لازمالاجرا است.
راي به نفع کشورمان موجب تثبيت حقوقي ايران، تاييد مشروعيت 1+4 شده و جسارت بيشتري به شرکتها براي همکاري با ايران ميدهد و نگرانيهاي آنها را کم ميکند.
ديوان بينالمللي دادگستري وظيفه دارد در مناقشههاي بين اعضاي کشورهاي عضو سازمان ملل ميانجيگري و تصميمگيري کند، اما واشينگتن تأکيد کرده است که پروندههاي اينچنيني از حوزه اختيارات اين دادگاه خارج است، زيرا مربوط به امنيت ملي آمريکا ميشود.
احکام ديوان بينالمللي دادگستري الزامآورند و درخواست فرجامخواهي نيز براي آنها ممکن نيست، اما در عين حال اين ديوان ابزاري براي اِعمال کردن تصميمات خود ندارد.
منبع: اقتصاد برتر
http://www.CheKhabar.ir/News/145380/پيروزي حقوقي ايران بر آمريکا در معتبرترين نهاد حقوقي دنيا